MlKl Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Wentylator promieniowy jest wydajniejszy od pompki do napowietrzania oczka wodnego i bardziej niezawodny. O cichej pracy nie wspominając. Mam taką pompkę o wydajności ponad 1000 l/h, mam porównanie. Przy konstrukcjach podobnych do tej Belizariusza za odstojnik robi naczynko wstawione do komory wędzarni, tam się zbiera smoła. Skropliny nie, bo nie zdążą się wykroplić, osadzają się na ścianach wędzarni i wędzonkach. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Reasumując, na dzień dzisiejszy żeby była jasność, DG Rogera (klasyka) + popielnik, to moim zdaniem pierwsze rozwiązanie. Druga opcja to Thermowind, jednak w tym przypadku cena jest znacząco wyższa. Dalej to tylko skupić się na produkcji i konsumpcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Belizariusz widzę ze zastosowałeś bardzo mocną pompkę powietrza, czy przy takiej jaką zastosował MIKI też będzie tak dymiło ? To film producenta, reklamujący jego DG. Kupiłem ten sprzęt i jeśli chodzi o dym, nawet przy zastosowaniu pompki o małej mocy, mój DG dymi jak ten na filmie. Przynajmniej przez pierwsze pół godziny, bo przez taki okres go testowałem na wolnym powietrzu kiedy do mnie dotarł. Wtedy byłem jeszcze przekonany, że im więcej dymu z DG, tym lepiej W przypadku zamontowania DG w mojej wędzarni moc pompki nie ma znaczenia. I tak wędzę przy minimalnym otwarciu przepustnic. Na dodatek pompka podłączona jest do gniazda, którego moc zmniejszam regulatorem napięcia do minimum. Dymu jest taka ilość, że w dniu wczorajszym po dwu godzinach wędzenia, kiełbasa miała właściwy kolor i moim zdaniem nadawała się już do parzenia. Ja nigdy nie parzę kiełbas. Także ta, którą wędziłem w dniu wczorajszym musi być dopiekana w wędzarni. Wobec tego musiałem poczekać jeszcze 2 godziny, aż temperatura wewnątrz kiełbasy z 45 stopni podniosła się do 72. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Reasumując, na dzień dzisiejszy żeby była jasność, DG Rogera (klasyka) + popielnik, to moim zdaniem pierwsze rozwiązanie. Druga opcja to Thermowind, jednak w tym przypadku cena jest znacząco wyższa. Dalej to tylko skupić się na produkcji i konsumpcji Ani jedno ani drugie nie da rady dymić pięć dni i nocy non stop bez czyszczenia. Mój potrafi Dłużej nie próbowałem. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Dymogenerator, który obecnie używam jest zrobiony z nierdzewki. Nie użyto do jego wykonania rur kanalizacyjnych, ale rura dymowa ma średnicę 1/2 cala, Mój błąd. Rura wylotowa ma średnicę około 2 cm, czyli minimalnie więcej, niż 3/4 cala. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Całe w rozmiarach rur hydraulicznych dotyczą przelotu, a nie zewnętrznej średnicy. Rura 3/4 cala ma 25-26 mm po zewnątrz. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 nie da rady dymić pięć dni i nocy non stop bez czyszczenia. Mój potrafi I zapewne na jednym zasypie Czy w naszej technologii gdzieś potrzeba dymienia 120 godzin bez przerwy na wyczyszczenie DG? Rozumiem ,że pod pojęciem bez czyszczenia też nie usuwasz popiołu i zwęglonych cząstek..........bo jeśli to usuwasz , to każdy potrafi dymić na nowym dosypie , bez mycia dłuuuuugo Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) To kwestia wysokości DG Thermowinda trzeba co 4 godziny czyścić, a DG z injektorem w samym wylocie też zarasta zgorzelą. Dosypywać zrębek i usuwać popiół z popielnika bez wygaszania DG mogę praktycznie w nieskończoność. Tak wygląda DG po całonocnej pracy i otwarciu popielnika. Praktycznie wystarczy ten popielnik zamknąć i zaczynać kolejne wędzenie. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 To kwestia wysokości DG Thermowinda trzeba co 4 godziny czyścić, a DG z injektorem w samym wylocie też zarasta zgorzelą. Jeżeli nie wędzi się " na zimno ", to cztery godziny jest okresem, który w zupełności wystarcza do tego, by uwędzić każde mięso. Dopiekanie można prowadzić po demontażu DG, bez udziału dymu. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 W czasie tego pięciodniowego testu wędziłem głównie na zimno, ale i trzy tury na gorąco w tym czasie też zaliczyłem. Często mam tak, że wędzę dwie tury jednej nocy i nie chce mi się walczyć z czyszczeniem o drugiej nad ranem. I zrobiłem sobie taki DG, który tego nie wymaga. W tym wątku rozmawiamy o tym, jak długo nasze dymogeneratory mogą dymić bez ingerencji - w przypadku mojego ograniczeniem jest tylko pojemność komory zasypowej i popielnika. Bez problemu zrobię działający 24 godziny, i palcem się do niego w tym czasie nie dotknę. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 A ja mam Borniaka, wsypuję 1l. zrębek i 3h. mogę nie zaglądać do wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Tak wygląda wylot dymu z DG po 15 godzinach pracy. I tak będzie wyglądał po kolejnych 15, i kolejnych. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Dziś dokonałem próbnego rozruchu DG, wzorowanego na sprzęcie @MlKl. Jeszcze bez dolnej i górnej pokrywy i bez rusztu, bowiem zastosowana siatka miała zbyt duże otwory i nie zatrzymywała zrębek powyżej otworów w rurze dymowej. Do tłoczenia powietrza tymczasowo użyłem kompresorka, który służy mi do pompowania kół rowerów. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Mam pytanie do @MlKl odnośnie rurki napowietrzającej. Ile wynosi mniej więcej odległość końca rurki od miejsca w którym rura dymowa wychodzi z komory zasypowej ? Kilka, czy może kilkanaście centymetrów ? Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) To już zalezy od twojej fantazji - u mnie ta rura wchodzi mniej więcej do osi beczki i zakończona jest skierowanym w dół kolankiem. Tak lepiej dym się rozprasza między wędzonkami. A ma 40 cm długości, bo kiedyś sporo takich odcinków kupiłem i parę się jeszcze w obejściu kręci. Spróbuj mojego patentu z papierem kładzionym na ruszcie przed zasypaniem - zrębki kl 8 Awpolu tak dają się używać na ruszcie o oczkach 13-14 mm. Kompresor samochodowy jest o wiele za wydajny, ale efekt jest faktycznie spektakularny Też tego na początku spróbowałem. Podkręcony na siedem-osiem wolt wentylator też podobnie działa [Dodano: 17 kwi 2021 - 18:58]A ta rurka, którą podaję powietrze z wentylatora jest krótka, sięga gdzieś 1/3 średnicy pionowego dolotu dymu. W przypadku pompki akwariowej rurka musi być dłuższa i zakończona dyszą ok 2mm. Ma wchodzić za trójnik jakieś 2 cm. Przy wentylatorze rurka wewnątrz ma ok 8 mm bez żadnej dyszy i najlepiej działa jak pokazałem. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 To już zalezy od twojej fantazji - u mnie ta rura wchodzi mniej więcej do osi beczki i zakończona jest skierowanym w Pisząc o rurce, miałem na myśli rurkę dymową, która mija miejsce w którym wchodzi rura z paleniska. Na rysunku zaznaczyłem interesujący mnie odcinek strzałkami ( kolor bordowy ). Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Patrz wyżej, edytowałem Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) A ta rurka, którą podaję powietrze z wentylatora jest krótka, sięga gdzieś 1/3 średnicy pionowego dolotu dymu.Aż nie chce się wierzyć. Ja zrobiłrm 18 cm. Najlepiej, jak poeksperymentuje i wypróbuje rurki różnej długości. Dzięki. A skąd wziąłeś taką ładną redukcje do rurki dymowej ? Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Z Allegro. Plasticzana kosztuje ok 2 zł, metalowa chromowana ok 5. Kupiłem razem z szybkozłączkami. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zastanawiam się czy duża ilość smoły to efekt niedoskonałości DG czy błąd w sztuce budowy.[Dodano: 17 kwi 2021 - 20:56]A ja mam Borniaka, wsypuję 1l. zrębek i 3h. mogę nie zaglądać do wędzarni Ja wiem 3h bez roboty, tylko jedno ale to się tli a nie spala i kupę jest smoły? Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Z Allegro. Plasticzana kosztuje ok 2 zł, metalowa chromowana ok 5. Kupiłem razem z szybkozłączkami Qrde, jak tego szukać na Allegro ? Wpisanie frazy "redukcja na kran" wyświetla same plastikowe redukcje. Co to jest szybkozłączka ? Znam tylko szybkozłączke związaną z wędkarstwem, ale to na pewno nie ta. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 A próbowałeś "szybkozłączka do węża"? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 https://allegro.pl/oferta/wkretka-do-weza-zraszacz-cynk-chrom-gz-3-4-10454375853 Właściwe zapytanie to "wkrętka 3/4 chrom" Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 A próbowałeś "szybkozłączka do węża"? Oczywiście, że nie próbowałem. Czy chodzi Ci o to : https://allegro.pl/oferta/szybkozlaczka-wtyk-d-waz-6-opas-gv-1240-9865238859 ?Tą złączkę się wkleja w redukcję ? Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zastanawiam się czy duża ilość smoły to efekt niedoskonałości DG czy błąd w sztuce budowy.[Dodano: 17 kwi 2021 - 20:56]A ja mam Borniaka, wsypuję 1l. zrębek i 3h. mogę nie zaglądać do wędzarni Ja wiem 3h bez roboty, tylko jedno ale to się tli a nie spala i kupę jest smoły?Ja tu żadnej smoły nie widzę ani nie czuję w smaku czy zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ja tu żadnej smoły nie widzę Pięknie pomalowane - raczej nie usmolone Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.