berial242 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2020 Moje pierwsze podejscie do salami z Jelenia 5kgPeklowanie na sucho pakowane prozniowo 20g peklo /kg przez 12 dniMielenie na sitku 6 Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina Osadzanie w Oslonkach bialkowych 100mm oraz 60 mmPrasowanie 12 godzin pod ciezarem 10kg Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90%Wedzenie na zimno przez tydzienPierwszy dzien wedzenia za mna pozostalo jeszcze 6 dni pomiedzy wedzeniami kielbasy wisi w temp. 6stopni oraz 75% wilgotnosci Sent from my WP2 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2020 Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina - tu była kultura ? odżywka i raczej i mniej mieszamy tym lepiej . (kwestia "rozmazania" tłuszczu) Oslonkach bialkowych dedykowane/dopuszczone do salami ? Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90% Wedzenie na zimno przez tydzien A dojrzewanie kiedyJakoś tam wiele salami nie zrobiłem ale takie pytania mi się nasuwają . Moze bardziej doświadczeni coś podpowiedzą Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/#findComment-657406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2020 Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90% Na jakich kulturach pracowaleś/łaś.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/#findComment-657408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berial242 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2020 Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90%Na jakich kulturach pracowaleś/łaś.? nie uzylem zadnych jedyne co zrobilem do zapleklowanego miesa dodalem wina zeby obnizyc PH jak narazie dalej lezy w dojrzewalni temp 12 stopni 80% wilgotnosci [Dodano: 03 mar 2020 - 17:44] Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina- tu była kultura ? odżywka i raczej i mniej mieszamy tym lepiej . (kwestia "rozmazania" tłuszczu) nie obawiam sie ze nie dodalem niczego Oslonkach bialkowychdedykowane/dopuszczone do salami ? tak kupione specjalnie do salami Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90% Wedzenie na zimno przez tydzienA dojrzewanie kiedyJakoś tam wiele salami nie zrobiłem ale takie pytania mi się nasuwają . Moze bardziej doświadczeni coś podpowiedzą dojrzewanie zaczelem dopiero po wedzeniu moje pierwsze salami milaem nadzieje ze czytalem sporo i jestem gotowy zeby samemu cos sprobowacale jednak za malo wiedzy teraz pytanie czy to bedzie kosz czy moge czekac i zobaczyc co z tego bedzie ? zrobilem maly upgrade wedzarni i dolozylem bloki soli podobno dobrze wplywa na przeplyw fermentacji... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/#findComment-659053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.