Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pierwsze podejscie do salami z Jelenia 5kg

Peklowanie na sucho pakowane prozniowo 20g peklo /kg przez 12 dni

Mielenie na sitku 6

Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina

Osadzanie w Oslonkach bialkowych 100mm oraz 60 mm

Prasowanie 12 godzin pod ciezarem 10kg

 

Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90%

Wedzenie na zimno przez tydzien

Pierwszy dzien wedzenia za mna pozostalo jeszcze 6 dni pomiedzy wedzeniami kielbasy wisi w temp. 6stopni oraz 75% wilgotnosci

 

a14b6667bf8836250c9e18a2de9eba1b.jpg

 

Sent from my WP2 using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina
- tu była kultura ? odżywka  i raczej i mniej mieszamy tym lepiej . (kwestia "rozmazania" tłuszczu)

 

 

Oslonkach bialkowych
dedykowane/dopuszczone do  salami ?

 

 

Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90% Wedzenie na zimno przez tydzien

A dojrzewanie kiedy

Jakoś tam wiele salami nie zrobiłem ale takie pytania mi się nasuwają . Moze bardziej doświadczeni  coś podpowiedzą

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/#findComment-657406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90%

Na jakich kulturach pracowaleś/łaś.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/#findComment-657408
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90%

Na jakich kulturach pracowaleś/łaś.? 

 

nie uzylem zadnych jedyne co zrobilem do zapleklowanego miesa dodalem wina zeby obnizyc PH 

jak narazie dalej lezy w dojrzewalni temp 12 stopni 80% wilgotnosci 

[Dodano: 03 mar 2020 - 17:44]

 

Wyrabianie 20 min. z przyprawa do salami 40g na 5kg rozeobionymi w 200ml czerwonego wina
- tu była kultura ? odżywka  i raczej i mniej mieszamy tym lepiej . (kwestia "rozmazania" tłuszczu)

 

nie obawiam sie ze nie dodalem niczego 

Oslonkach bialkowych
dedykowane/dopuszczone do  salami ?

 

tak kupione specjalnie do salami 

 

Fermentacja 48godzin w temp 22 stopni wilgotnosc 90% Wedzenie na zimno przez tydzien

A dojrzewanie kiedy

Jakoś tam wiele salami nie zrobiłem ale takie pytania mi się nasuwają . Moze bardziej doświadczeni  coś podpowiedzą

 

dojrzewanie zaczelem dopiero po wedzeniu 

 

moje pierwsze salami milaem nadzieje ze czytalem sporo i jestem gotowy zeby samemu cos sprobowac

ale jednak za malo wiedzy 

 

teraz pytanie czy to bedzie kosz czy moge czekac i zobaczyc co z tego bedzie ?

 

zrobilem maly upgrade wedzarni i dolozylem bloki soli podobno dobrze wplywa na przeplyw fermentacji...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16925-salami/#findComment-659053
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.