Skocz do zawartości

Przechowywanie wędzonek.


fakir666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Koledzy nie mogę nigdzie znaleźć informacji o przechowywaniu wędzonek. Chciałem szyneczki i boczek długo wędzić tak jak polecił mi znajomy w gorącym dymie z godzinę a później kilka godzin w ciepłym dynie. Później wędzonki schłodzić woda z lodem i powiesić w chłodnej przewiewnej piwnicy. Ale nie wiem czy to się uda. Nie ma nigdzie żadnych opisów a na forum wyszukiwarka nie chce mi nic wyszukać. (Czy ona działa poprawnie) Kiedyś jesienią powiesiłem boczki i szynki pod strzecha na strychu ale mam blachę na dachu bez ocieplenia i jak kilka razy słońce przygrzało wędzonki nabrały pięknego zielono białego korzuszka ???? może to był korzuszek na zimne noce ???????? proszę jakieś info albo linka. I co z tą wyszukiwarką?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszukiwarka działa prawidłowo

Ale Twój znajomy chyba nie lubi Cie zbyt mocno.

 

 

Chciałem szyneczki i boczek długo wędzić tak jak polecił mi znajomy w gorącym dymie z godzinę a później kilka godzin w ciepłym dynie.
  i dalszy tekst  :facepalm:

Wyjdzie skwarek wędzony prawdopodobnie kwaśny do tego

Dlatego nic nie możesz znaleźć na ten temat  

Za to znajdziesz wiele produktów wędzonych do jedzenia

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w gorącym dymie z godzinę a później kilka godzin w ciepłym dynie.

Najważniejsze, że nie będzie to w pełni uwędzone. gdyż podziałanie od razu wysoką temperaturą zetnie białka mięsa i nie pozwoli dymowi na penetrację głębszych jego warstw. To przeczy podstawowej zasadzie prawidłowego wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak czy owak, Jego znajomy go nie lubi  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  Podając mu ten "super" sposób na wędzenie  :laugh:  :tongue:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem szyneczki i boczek długo wędzić tak jak polecił mi znajomy w gorącym dymie z godzinę a później kilka godzin w ciepłym dynie.

To się nie uda nic z tego nie wyjdzie.Zacznij od początku i obejrzyj akademię filmową na forum. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka godzin (około 4)wędzę w ciepłym dymie (45-50 C) polędwicę . Mi smakuje, nie jest ścięta . Oczywiście usuwam mizdrę i warkocz.
i  i to jest prawidłowo mam na myśli temperaturę natomiast w poście na początku pisałeś o gorącym i stąd odpowiedzi kolegów to są dwie różne sprawy więc zdeklaruj się o co chodzi i sprecyzuj swe pytanie

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.