Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Właśnie opróżniłem i oskrobalem osłonki. Muszę dodać ze te osłonki podczas oskrobywane dość łatwo się rozdzierały. Ale są już po obróbce wędzarnicze i trochę sparzone. Wiec ciężko ocenić czy są rzeczywiście wadliwe. Natomiast nurtuje mnie pytanie. Jak z powrotem uzyskać spoistość farszu? W tej chwili mam frakcje mieszana trochę surowego farszu po wędzeniu zmieszana z podpatrzony częścią farszu zeskrobanego z osłonek. Pachnie zacnie smakuje wzorcowo (choć smaki to personalizacyjna sprawa) ale suche to jakieś trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Najlepiej wsadź farsz do słoików i zrób szynkową ze słoika. Na pewno będziecie zadowoleni ze smaku i konsystencji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Kiełbasa stała w osłonkach w lodowce jakieś 10 godzin. Czytałeś przepis na szynkową zamieszczony w przepisach branżowych? Jeśli nie, to polecam: sznkowa.jpg Pomijając rodzaj osłonki, napisz mi, co ma dać przetrzymywanie nabitego batona, z przyprawionym farszem i niskim zasoleniem, przez 10 godzin w lodówce? Jaki ma to sens? Tak jak pisałem. Moje doświadczenie jest dość krótkie. Spodobał się mi przepis z sieci. Prosty i skuteczny. O ile pamietam to chodziło o osadzenie się farszu w osłonce. A[Dodano: 30 kwi 2020 - 22:14]Najlepiej wsadź farsz do słoików i zrób szynkową ze słoika. Na pewno będziecie zadowoleni ze smaku i konsystencji.Jak z szynkowarem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Spodobał się mi przepis z sieci. Prosty i skuteczny. O ile pamietam to chodziło o osadzenie się farszu w osłonce.My z tymi sieciowymi przepisami walczymy. Przeczytaj w załączonym przepisie ile powinna być osadzana kiełbasa szynkowa. Zdziwisz się. A to są przepisy sygnowane przez laboratoria rządowe, czyli na pewno bardziej profesjonalne niż jakiegoś Jana, Grześka, albo innego "fachowca" z YT. Masz tutaj podany czas osadzani farszu w osłonce dla kiełbasy szynkowej - 1-2 godziny i to nie w lodówce. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Maxell. Przepis prawie identyczny . Ja dodałem frakcji tluste (boczek) w moim przypadku podgardle. Nogi te 10mgodzin na osadzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) 10mgodzin na osadzanie.Jeszcze raz. Doprawiony farsz, który był jakiś czas mieszany, osiąga pewną temperaturę. Jeśli nabijesz go ściśle w osłonki to jakiś czas ją jeszcze zachowuje. Batony szynkowej są grube. To idealne warunki do rozwoju bakterii. Miały aż 10 godzin na rozwój. Założę się, że to wyłącznie wina działalności bakterii wewnątrz batonów. Nie widzę jakichkolwiek innych przyczyn. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Stawiam na dwie przyczyny;slaba oslonkabrak nakłucia [Dodano: 30 kwi 2020 - 22:24] 10mgodzin na osadzanie.Jeszcze raz. Doprawiony farsz, który był jakiś czas mieszany, osiąga pewną temperaturę. Jeśli nabijesz go ściśle w osłonki to jakiś czas ją jeszcze zachowuje. Batony szynkowej są grube. To idealne warunki do rozwoju bakterii. Miały aż 10 godzin na rozwój. Założę się, że to wyłącznie wina działalności bakterii wewnątrz batonów. Nie widzę jakichkolwiek innych przyczyn. OK. Ja tez nie widzę potrzeby 10mgodzin na osadzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Przestrzegamy wszystkich nowicjuszy, aby zaczynali przcę z mięsem w oparciu o wyłącznie pewne i sprawdzone przepisy, które im proponujemy. Czerpanie niesprawdzonej wiedzy z netu, tak zazwyczaj się kończy. Miałeś szczęście, ze nikt nie doznał uszczerbku na zdrowiu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Przepis prawie identyczny Wiesz, wszystkie kiełbasy robi się z mielonego mięsa. A jakże są różne.Diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Maxell. Czy w obecnej sytuacji szynkowar to dobre wyjście na ratowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Skoro już postawiłęś na te dwie przyczyny, to dalsza moja dyskusja nie ma już sensu. Rada: czer z tego forum ile sie da, a będziesz zadowolony. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Maxell. Czy w obecnej sytuacji szynkowar to dobre wyjście na ratowanie ? Nie wiem jak daleko zaszedł proces ścinania się białek. Możesz próbować, ale ja na Twoim miejscu zrobiłbym konserwy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Hehe. Przyjąłem tez trzecia przyczynę na klatę. Dzięki tej brawurze trafiłem w końcu do Was. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Po ogarnięciu temperatury pokojowej farsz zgodnie z przepisem doprawiony i nabite osłonki. A mnie zaniepokoił ten moment procesu - czekanie na osiągnięcie temperatury pokojowej w jakim celu - oby to nie było przyczyną jakiś nieporządanych procesów Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Możesz tez w miarę możliwości oczywiście, rozdzielić mięso ścięte od surowego, z surowego kombinować jak wyżej zaproponowano, a ścięte do słoików i zalać rosołem z żelatyna albo lepiej agarem, bardziej odporny na podgrzewanie - coś w rodzaju galartu, ale z tą różnicą że dużo mięsa, bardzo mało galarety. Na wierzch łyżeczka smalcu aby odciąć powietrze potem doprowadzić tylko do 72 - 75 stopni.Przechowywać w lodowce i szybko spożyć Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dobry wieczór. A raczej dzień dobry. Podsumowując wszystkie wady i zalety tego postu, pragnę poinformować ze przyczyna została namierzona. Otóż namoczyliśmy osłonkę białkowa (pozostała po poprzednim nadziewaniu) 15 minut w 10 procentowym roztworze soli woda 20 stopni Celsjusza. Związałem koniec sznurkiem . Napełniłem farszem zdjętym z poprzedniej kiełbasy. Złapałem drugi koniec do zwiazania i osłonka rozpruła się w rękach. Owszem nie zmienia to całego postu o pozostałych błędach wędliniarskich. Ale przynajmniej znamy przyczynę pękania. Robię wiec za porada Maxella konserwy którymi podzielę sie z wami jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Maja 2020 Dzień dzobry . Zgodnie z obietnica odzywam się w temacie. Zgodnie z zaleceniami Naszego głównego technologa przekręciłem ponownie farsz. Po dluegim namyśle wbreW wszystkim dialogom wykasowałem ten urobek i wsadziłem do szynkowarow. Temperatura 80 stopni warzenia do osiągnięcia 75 stopni w mięsie . Okolo 4 godzin parzenia. Efekt konserwa o smaku krakowskiej/szynkowej . Oczywiście koserwa wedzona. No i galaretka tez się zrobiła bez żelatyny. 1,3 kg zjedzone na śniadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Maja 2020 No i gitara! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17262-pilnie-potrzebna-pomoc-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-bia%C5%82kowe/page/2/#findComment-665488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.