fantomek Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ktoś przerabiał? Da radę ile godzin? Chodzi coś takiego za mną))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Witam, Czas pieczenia zależy od wagi wieprzka.Ten z mojego avatara potrzebował 4 godzin, waga prosiaczka około 15 kg.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-668840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2020 U mnie na corocznej jesiennej imprezie piekę taką 30 kg przepołowioną na pół. na samym żarze bez ognia. 6 godzin i skrzynka piwa (do polewania i nie tylko ) Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-668883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-668928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę)) W Napoleonowie, co roku robimy na rożnie świniaka wagi ok. 100-110 kg. Pieczenie trwa cały dzień. Przyjedź w sierpniu na zlot to będziesz mógł pomagać Janowi podczas pieczenia i przy okazji zgłębić tajniki tego wcale nie tak prostego procesu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-668986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Czerwca 2020 To ja się pobawię w archeologa: TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-669012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Czerwca 2020 TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej. Czy peklujemy mięso do pieczenia? Gdy piekłem świnię w piecu nie używałem peklosoli tylko normalna solanka z przyprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-669042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Mając na uwadze, że świnka przeznaczona jest na takiego większego grilla, to ja osobiście używam wyłącznie solanki (zwykła sól). Nastrzykuję mocno. Przed pieczeniem osuszam, nacieram czosnkiem i niewielką ilością przypraw (pieprz, papryka, chili). Podczas pieczenia obracam w zależności od żaru i polewam delikatnie piwem. Lubię jak jest dobrze wypieczona, więc ciągnę temperaturę w najgrubszym miejscu przy kości udowej tak do 85 stopni. Trzeba uważać przy zdejmowaniu z rusztu bo mięso ma już wtedy tendencję do rozpadania się. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-669050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.