Skocz do zawartości

Wyzwanie świniak z rożna nad ogniskiem


Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na corocznej jesiennej imprezie piekę taką 30 kg przepołowioną na pół. na samym żarze bez ognia. 6 godzin i skrzynka piwa (do polewania i nie tylko :) )

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-668883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę))

W Napoleonowie, co roku robimy na rożnie świniaka wagi ok. 100-110 kg. Pieczenie trwa cały dzień. Przyjedź w sierpniu na zlot to będziesz mógł pomagać Janowi podczas pieczenia i przy okazji zgłębić tajniki tego wcale nie tak prostego procesu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-668986
Udostępnij na innych stronach

To ja się pobawię w archeologa:

 

TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-669012
Udostępnij na innych stronach

 

 

  TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej.
 

Czy peklujemy mięso do pieczenia? Gdy piekłem świnię w piecu nie używałem peklosoli tylko normalna solanka z przyprawami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-669042
Udostępnij na innych stronach

Mając na uwadze, że świnka przeznaczona jest na takiego większego grilla, to ja osobiście używam wyłącznie solanki (zwykła sól). Nastrzykuję mocno. Przed pieczeniem osuszam, nacieram czosnkiem i niewielką ilością przypraw (pieprz, papryka, chili). Podczas pieczenia obracam w zależności od żaru i polewam delikatnie piwem. Lubię jak jest dobrze wypieczona, więc ciągnę temperaturę w najgrubszym miejscu przy kości udowej tak do 85 stopni. Trzeba uważać przy zdejmowaniu z rusztu bo mięso ma już wtedy tendencję do rozpadania się.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17372-wyzwanie-%C5%9Bwiniak-z-ro%C5%BCna-nad-ogniskiem/#findComment-669050
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.