fantomek Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ktoś przerabiał? Da radę ile godzin? Chodzi coś takiego za mną))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Witam, Czas pieczenia zależy od wagi wieprzka.Ten z mojego avatara potrzebował 4 godzin, waga prosiaczka około 15 kg.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2020 U mnie na corocznej jesiennej imprezie piekę taką 30 kg przepołowioną na pół. na samym żarze bez ognia. 6 godzin i skrzynka piwa (do polewania i nie tylko ) Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę)) W Napoleonowie, co roku robimy na rożnie świniaka wagi ok. 100-110 kg. Pieczenie trwa cały dzień. Przyjedź w sierpniu na zlot to będziesz mógł pomagać Janowi podczas pieczenia i przy okazji zgłębić tajniki tego wcale nie tak prostego procesu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Czerwca 2020 To ja się pobawię w archeologa: TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Czerwca 2020 TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej. Czy peklujemy mięso do pieczenia? Gdy piekłem świnię w piecu nie używałem peklosoli tylko normalna solanka z przyprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Mając na uwadze, że świnka przeznaczona jest na takiego większego grilla, to ja osobiście używam wyłącznie solanki (zwykła sól). Nastrzykuję mocno. Przed pieczeniem osuszam, nacieram czosnkiem i niewielką ilością przypraw (pieprz, papryka, chili). Podczas pieczenia obracam w zależności od żaru i polewam delikatnie piwem. Lubię jak jest dobrze wypieczona, więc ciągnę temperaturę w najgrubszym miejscu przy kości udowej tak do 85 stopni. Trzeba uważać przy zdejmowaniu z rusztu bo mięso ma już wtedy tendencję do rozpadania się. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.