Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na zlocie kosztowałem kiełbasy, która miała, (sztycha) była skiśnięta!

Kiełbasa taka może być groźna w skutkach szczególnie u młodszych dzieci

Proszę uważać na sposób przechowywania mięsa!!!!!!!!!!

Szczególnie w letnim czasie!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Należy uważać na przyprawy typu "kucharek" i inne zawierające duża ilość glutaminianu sodu.

"Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu,

glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że

identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

 

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek

aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe

do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu.

Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez

oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier)

 

W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy

stanów "high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie

rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego

ciała a także odczucia, a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ

limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle

żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja

zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu

jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może

wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego. " :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231159
Udostępnij na innych stronach

Należy uważać na przyprawy typu "kucharek" i inne zawierające duża ilość glutaminianu sodu.

"Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu,

glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że

identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

 

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek

aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe

do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu.

Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez

oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier)

 

W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy

stanów "high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie

rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego

ciała a także odczucia, a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ

limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle

żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja

zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu

jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może

wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego. " :wink:

To nie ma związku z zepsutym mięsem w kiełbasie!!!

Pozdrawiam.

 

bobas_demolka

Pozdrawiam:) bobas_demolujący:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231165
Udostępnij na innych stronach

bobas_demolka, to jest Uwaga, cenna uwaga i ma się do kiełbasy tak, jak do zatrucia przez kiełbasę lub inne świństwo dodawane dla lepszego zbytu.

Masz rację Kolego:) Dziekuję za tą cenną uwagę:) Glutaminiany są powszechnie dodawane nie tylko do wędlin:( Sądzę jednak, że my zadymiacze nie mamy tych problemów z naszymi wyrobami:)

Pozdrawiam

bobas_demolka

Pozdrawiam:) bobas_demolujący:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231169
Udostępnij na innych stronach

Na zlocie kosztowałem kiełbasy, która miała, (sztycha) była skiśnięta!

 

Czy to nie aby antyreklama. Co na to organizatorzy?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231171
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie aby antyreklama. Co na to organizatorzy?

Na zlocie wiele osób częstuje swoimi wyrobami i liczy na ocenę ,i o ile mnie pamięć nie myli to była po prostu kielbasa jednego ze zlotowiczów - proszę zwrócić uwagę ze post jest z 2008 roku i na pewno od tego czasu ten zadymiacz poczynił znaczne postępy :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231190
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.