SZCZEPAN Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Na zlocie kosztowałem kiełbasy, która miała, (sztycha) była skiśnięta!Kiełbasa taka może być groźna w skutkach szczególnie u młodszych dzieciProszę uważać na sposób przechowywania mięsa!!!!!!!!!!Szczególnie w letnim czasie! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Należy uważać na przyprawy typu "kucharek" i inne zawierające duża ilość glutaminianu sodu. "Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian. Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier) W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów "high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia, a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego. " :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobas_demolka Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Należy uważać na przyprawy typu "kucharek" i inne zawierające duża ilość glutaminianu sodu. "Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian. Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier) W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów "high", tylko wywołuje "tylko" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia, a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego. " :wink:To nie ma związku z zepsutym mięsem w kiełbasie!!! Pozdrawiam. bobas_demolka Cytuj Pozdrawiam:) bobas_demolujący:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobas_demolka Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 bobas_demolka, to jest Uwaga, cenna uwaga i ma się do kiełbasy tak, jak do zatrucia przez kiełbasę lub inne świństwo dodawane dla lepszego zbytu.Masz rację Kolego:) Dziekuję za tą cenną uwagę Glutaminiany są powszechnie dodawane nie tylko do wędlin:( Sądzę jednak, że my zadymiacze nie mamy tych problemów z naszymi wyrobami:) Pozdrawiam bobas_demolka Cytuj Pozdrawiam:) bobas_demolujący:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Na zlocie kosztowałem kiełbasy, która miała, (sztycha) była skiśnięta! Czy to nie aby antyreklama. Co na to organizatorzy? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 2 siedzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 A dwoje pochowanych w Napoleonowie pod brzozą do dzisiaj krzyża nie mają. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Czy to nie aby antyreklama. Co na to organizatorzy?Na zlocie wiele osób częstuje swoimi wyrobami i liczy na ocenę ,i o ile mnie pamięć nie myli to była po prostu kielbasa jednego ze zlotowiczów - proszę zwrócić uwagę ze post jest z 2008 roku i na pewno od tego czasu ten zadymiacz poczynił znaczne postępy :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 jak by co to w zestawie przypraw planowanych w garkuchni nie jest przewidziany glutaminianno chyba, że na zlocie ktoś chce jeść to niech sobie przywiezie dla siebie - demokracja Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Pomidory i sery zawierają naturalny glutaminian http://www.medycynakomorkowa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1738-uwaga/#findComment-231264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.