Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszanka pytanie o przepis

kaszanka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Trucker1989

Trucker1989

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćDziałoszyn

Napisano 20 cze 2020 - 11:36

Witam za parę dni będę brał połowę świniaka i ze skórek głowy itd. chciałbym zrobić kaszankę oczywiście czarną tradycyjną i tylko z kaszy gryczanej bo taką lubię najbardziej.

Przejrzałem bardzo dużo przepisów ale większość z nich jest bardzo bogata w mięso a u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.

Może ktoś poda mi jakieś proporcje żeby za bardzo nie przesadzić z kaszą skórkami itd.

A drugie pytanie dotyczy pieprzu ziołowego bo pamiętam że mój dziadek przy świniobiciu zawsze dodawał tylko nie pamiętam już czy do kaszanki czy innych wyrobów, jak myślicie doanie go wpłynie dobrze na smak czy raczej nie?

z góry dzięki za odpowiedź



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7741 postów

Napisano 20 cze 2020 - 11:54

pytanie dotyczy pieprzu ziołowego

Co do pieprzu - lubisz pikantną 3-4g/kg czarnego jak łagodną - 2g/kg czarnego pieprzu do jednej i drugiej proponuję (tylko) 2 g/kg ziołowego (ziołowy to mieszanka przypraw).

Z wpisu wygląda że chcesz bardziej kaszę zabarwioną krwią - taką kaszę na sypko z czymś tam ale odrobiną ;)  . Niestety takiej nie widziałem , ponieważ uwielbiam kaszankę , proponuję Ci przepis Mistrza AndrzejK , pis67, czy Arkadiusz.  Z drugiej strony kaszanka która sie sypie jest wyrobem nieprawidłowym - ale to wolny kraj. 



#3 Trucker1989

Trucker1989

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćDziałoszyn

Napisano 20 cze 2020 - 12:32

Pisząc sypka miałem raczej na myśli żeby nie była mocno zbita źle się wyraziłem

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4289 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 20 cze 2020 - 19:52

u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.

1. Nie używaj do wyrobu  skórek.

2. Kasza po obróbce termicznej (próżeniu ) powinna stanowi około 70 % wsadu.

3. Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać wodą.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kaszanka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych