Trucker1989 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Witam za parę dni będę brał połowę świniaka i ze skórek głowy itd. chciałbym zrobić kaszankę oczywiście czarną tradycyjną i tylko z kaszy gryczanej bo taką lubię najbardziej.Przejrzałem bardzo dużo przepisów ale większość z nich jest bardzo bogata w mięso a u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.Może ktoś poda mi jakieś proporcje żeby za bardzo nie przesadzić z kaszą skórkami itd.A drugie pytanie dotyczy pieprzu ziołowego bo pamiętam że mój dziadek przy świniobiciu zawsze dodawał tylko nie pamiętam już czy do kaszanki czy innych wyrobów, jak myślicie doanie go wpłynie dobrze na smak czy raczej nie?z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Czerwca 2020 pytanie dotyczy pieprzu ziołowego Co do pieprzu - lubisz pikantną 3-4g/kg czarnego jak łagodną - 2g/kg czarnego pieprzu do jednej i drugiej proponuję (tylko) 2 g/kg ziołowego (ziołowy to mieszanka przypraw).Z wpisu wygląda że chcesz bardziej kaszę zabarwioną krwią - taką kaszę na sypko z czymś tam ale odrobiną . Niestety takiej nie widziałem , ponieważ uwielbiam kaszankę , proponuję Ci przepis Mistrza AndrzejK , pis67, czy Arkadiusz. Z drugiej strony kaszanka która sie sypie jest wyrobem nieprawidłowym - ale to wolny kraj. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Pisząc sypka miałem raczej na myśli żeby nie była mocno zbita źle się wyraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Czerwca 2020 u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy. 1. Nie używaj do wyrobu skórek.2. Kasza po obróbce termicznej (próżeniu ) powinna stanowi około 70 % wsadu.3. Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać wodą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.