Maxell Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Suszona kiełbasa domowej roboty Dobra przekąska na każdy stół! Zaskocz gości, zachwycaj bliskich! Żadna uczta lub po prostu przyjazne spotkanie nie może obejść się bez tradycyjnej przekąski - talerza mięsnego. A co to za krojenie bez smacznej kiełbasy? Domowa suszona kiełbasa zajmuje pierwsze miejsce wśród ulubionych przekąsek. Składniki:Karkówka – 3 kg Czosnek – 120 g (ok. 4 główki) Zmielony czerwony pieprz – do smaku Zmielony czarny pieprz – do smaku Majeranek – 10 g Spirytus 96% - 60 ml Sól – 90 g Jelita wieprzowe cienkie – ok. 120 gSposób wykonania: Posiekaj mięso. Mięso na suszoną kiełbasę można kroić na dwa sposoby. W pierwszym przypadku: wieprzowina jest skręcana w maszynce do mięsa z dużą siatką, często nazywana jest kiełbaśnicą. W drugim: mięso jest siekane nożem na kawałki o wymiarach 1 x 1 centymetr. Aby posiekać mięso na w przybliżeniu równe sześciany, kroimy je w równe paski, a następnie siekamy dużym nożem w poprzek. Przygotowanie farszu. Na maszynkę do mięsa zakładamy drobną siatkę i mielimy wcześniej obrany czosnek. Dodajemy go do posiekanego mięsa. Wsypujemy sól w ilości 28-30 gramów na kilogram mięsa. Należy ściśle przestrzegać tej proporcji, w przeciwnym razie kiełbasa może ulec zepsuciu podczas suszenia. Farsz posypujemy pieprzem czarnym i czerwonym do smaku. Mieszamy, przykrywamy i pozostaw w naczyniu, w temperaturze pokojowej na około 5 godzin. Podczas gdy doprawiony wstępnie farsz będzie się macerował, musimy go co jakiś czas przemieszać, aby sól i przyprawy były zostały równomiernie wchłonięte przez mięso.Po upływie tego czasu, dodajemy do farszu majeranek i alkohol, ponownie mieszamy i możemy zacząć formować kiełbasę. Nadziewanie jelit. W tym celu, jeśli nie mamy nadziewarki, usuwamy z maszynki siatkę do mięsa i nożyk, a na ich miejsce zakładamy specjalną dyszę w postaci rurki i mocujemy ją za pomocą pierścienia. Jelita wieprzowe dokładnie myjemy pod kranem, przepuszczając przez nie wodę. Sprawdzamy, czy nie ma dziur, kroimy jelito na kawałki o długości około 50 centymetrów. Każda część po kolei nakładana jest na dyszę i wiązana na końcu nitką. Farsz przepuszcza się przez maszynę do mięsa, stopniowo usuwając jelito z tuby po napełnieniu. Rozpoczynając kiełbasę, przytrzymaj ją dłonią, dostosowując gęstość i jednorodność nadzienia tak, aby jelito nie pękło. Kiedy jelito jest równomiernie wypełnione, wiążemy drugi koniec nitką. W ten sposób wykonujemy wszystkie kiełbasy. Gotowe kiełbasy przebijamy igłą w kilku miejscach, usuwając powietrze. Suszenie. Przygotowujemy tzw. bandaż. W tym celu tkaninę tetrową zwilżamy wodnym roztworem soli (3 łyżeczki soli na szklankę wody), zawijamy w nią kiełbasę i zawieszamy w miejscu do suszenia. Nie powinno być tutaj przeciągów (ale ważne jest, aby zapewnić dostęp do świeżego powietrza). Prawidłowa temperatura procesu suszenia powinna wynosić +13 stopni. Po 3 dniach, gdy kiełbasa trochę podeschnie, zdejmujemy ją i rozwałkowujemy wałkiem do ciasta, nadając jej spłaszczony przekrój. Następnie ponownie zawieszamy naszą kiełbasę do suszenia, ale już bez bandaża. Po 2 tygodniach zdejmujemy kiełbasy i wkładamy je do lodówki. Są teraz prawie gotowe do użycia. Próbujemy kroić kiełbasę. Jeśli nie w środku jest jeszcze nie dosuszona, pozostawiamy ją w lodówce na kolejny tydzień (w + 2 stopnie).Gotowe, suszone domowe kiełbasy można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i tylko na śniadanie. Smacznego! Edytowane 6 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lipca 2020 Przekroj tej kielbasy nie odzwierciedla tego ,ze jest robiona z miesa siekanego (krojonego ) no i tylko na samej soli. Ale kielbasa ciekawa,i warta jej zrobienia. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lipca 2020 Przekroj tej kielbasy nie odzwierciedla tego ,ze jest robiona z miesa siekanego (krojonego ) Mięso na suszoną kiełbasę można kroić na dwa sposoby. W pierwszym przypadku: wieprzowina jest skręcana w maszynce do mięsa z dużą siatką, często nazywana jest kiełbaśnicą. 30gr soli na kg i będzie czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lipca 2020 Ciekawa kiełbasa, ale zastanawiam się, dlaczego światło jest potrzebne na etapie suszenia. Zwykle unikamy światła, ponieważ reaguje ono negatywnie ze słoniną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lipca 2020 ale zastanawiam się, dlaczego światło jest potrzebne na etapie suszenia. Przepis tłumaczyłem z oryginału i na pewno nie popełniłem pomyłki. Na wszelki wypadek sprawdzę i poszukam informacji w komentarzach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lipca 2020 Może błąd w tłumaczeniu, lub słowo zostało zjedzone но важно обеспечить доступ свежего воздуха и светаИлино важно обеспечить доступ к свежему воздуху и отсутствие света Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lipca 2020 Sprawdź, to z oryginału:...Готовые колбаски прокалываем иглой в нескольких местах, удаляя воздух. Бинт смачиваем в соленом растворе (3 чайные ложки соли на стакан воды), оборачиваем им колбасу и подвешиваем в месте для сушки, где не должно быть сквозняков (но важно обеспечить доступ свежего воздуха и света). Температура для удачного процесса должна быть в районе +13 градусов.... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Ewidentnie jest .... i światłaW innym podobnym przepisie nie ma już mowy o świetle, reszta to samo (nawet ten sam bagnet na stole https://margaritael.livejournal.com/758287.html A tu ta sama maszynka do mięsa http://eshte-na-zdorovje.ru/cook/zakuski/myaso/kolbasa_vyalenaya.php Byl jeszcze 3 taki sam, ale tam gościu do nabijania jelit proponuje klosz od lampy naftowej , wiej już nie załączyłem linku Edytowane 6 Lipca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lipca 2020 Nie ma problemu. Być może zapodający przepis dodał więcej, niż powinien. Zaraz usuniemy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lipca 2020 Jest jeszcze jedna, suszona wołowa, dosyć ciekawa. Jutro ją wrzucę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17434-rosja-suszona-kie%C5%82basa-domowej-roboty/#findComment-670785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.