wróbel75 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lipca 2020 Wróbelku:D do tłuszczu nie powinniśmy używać peklosoli Ale jeśli ma w sobie kawałki mięsa? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lipca 2020 Napisałeś że dajesz do tłuszczu też , więc tak odpowiedziałem . Ja do podgardle daję właśnie 50/50 albo do mięsa IIb.. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lipca 2020 Andrzeju, pamiętam rozmowę (nie pamiętam gdzie pisaliśmy) w której uczestniczyli między innymi Maxell, EAnna i jeszcze wielu, forumowiczów. Tam się wtedy dowiedziałem że nie ma sensu mieszać sól i peklosól bo w pospolitej sałacie jest więcej chemii niż w samej peklosoli. I od tamtego czasu ja używam tylko peklosól. O dziwo, od tamtego czasu nie miałem w wędlinach np. szarego oczka.Sól używam tylko do wyrobów które wiem że będą obrabiane np.na grillu lub do przepisów gdzie jest napisane - na samej soli (choć ostatnio robiłem np. kiełbasę pradziada i zamiast soli, ze względów bezpieczeństwa-były wysokie temp.-dałem peklosól).Być może nie do końca jest to zgodne z przepisami, ale na pewno bardziej bezpieczne. I na tej podstawie uważam że nowi forumowicze tym bardziej nie powinni kombinować Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Lipca 2020 Wróbelku:D do tłuszczu nie powinniśmy używać peklosoli Możesz napisać dlaczego?Czy uważasz jak to kiedyś napisał Miro, ze "inteligentna peklosól" trafi w całości do mięsa, a mniej "inteligentna" sól trafi do tłuszczu jak stosujesz 50<>50?Czy tłuszcz nie potrzebuje wsparcia antybakteryjnego? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Lipca 2020 Andrzeju dlaczego tak sądzisz? Należałoby wziąć pod uwagę jaka peklosól została zapeklowana, mokra czy sucha. Jeśli mokra, to termin jest tylko na opakowaniu - wszyscy wiedzą, dlaczego.Należy rozważyć złe zapakowanie tj pomyłkę przy pakowania ( dozownik maszyny pakującej podaje sól a torebka z napisem peklosól ).Dyskutowaliśmy kiedyś o pozostałości wolnych azotynów w przetworach mięsnych. Trudno jest znaleźć złoty środek, czyli nic nie pozostało a wyroby w przekroju wzorcowe. Zawsze będzie za dużo, albo za mało azotynów. Ponadto, jest trend na zdrową żywność, w tym anty rakotwórczą tj najmniej wolnych azotynów a z drugiej strony, czy stabilną mikrobiologicznie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Możesz napisać dlaczego? Moim zdaniem jest o tyle zbędna bo w tłuszczu nie ma mioglobiny . w wielu przepisach jest nawet podane że tłuszcz wręcz solimy EAnna również wspominała na pewno , że w peklosoli jest bardzo trujący środek jak anty zbrylacz . Ja gdzie mogę i nie ma takiej potrzeby nie stosuję nadmiaru peklosoli . Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.