Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Wróbelku:D do tłuszczu nie powinniśmy używać peklosoli

 

Ale jeśli ma w sobie kawałki mięsa?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671169
Udostępnij na innych stronach

Napisałeś że dajesz do tłuszczu też , więc tak odpowiedziałem . Ja do podgardle daję właśnie 50/50 albo do mięsa IIb..

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671171
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, pamiętam rozmowę (nie pamiętam gdzie pisaliśmy) w której uczestniczyli między innymi Maxell, EAnna i jeszcze wielu, forumowiczów. Tam się wtedy dowiedziałem że nie ma sensu mieszać sól i peklosól bo w pospolitej sałacie jest więcej chemii niż w samej peklosoli. I od tamtego czasu ja używam tylko peklosól.  O dziwo, od tamtego czasu nie miałem w wędlinach np. szarego oczka.

Sól używam tylko do wyrobów które wiem że będą obrabiane np.na grillu lub do przepisów gdzie jest napisane - na samej soli (choć ostatnio robiłem np. kiełbasę pradziada i zamiast soli, ze względów bezpieczeństwa-były wysokie temp.-dałem peklosól).

Być może nie do końca jest to zgodne z przepisami, ale na pewno bardziej bezpieczne. I na tej podstawie uważam że nowi forumowicze tym bardziej nie powinni kombinować

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671172
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróbelku:D do tłuszczu nie powinniśmy używać peklosoli
 

Możesz napisać dlaczego?

Czy uważasz jak to kiedyś napisał Miro, ze "inteligentna peklosól" trafi w całości do mięsa, a mniej "inteligentna" sól trafi do tłuszczu jak stosujesz 50<>50?

Czy tłuszcz nie potrzebuje wsparcia antybakteryjnego?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671173
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzeju dlaczego tak sądzisz?

Należałoby wziąć pod uwagę jaka peklosól została zapeklowana, mokra czy sucha. Jeśli mokra, to termin jest tylko na opakowaniu - wszyscy wiedzą, dlaczego.

Należy rozważyć złe zapakowanie tj pomyłkę przy pakowania ( dozownik maszyny pakującej podaje sól a torebka z napisem peklosól ).

Dyskutowaliśmy kiedyś o pozostałości wolnych azotynów w przetworach mięsnych. Trudno jest znaleźć złoty środek, czyli nic nie pozostało a wyroby w przekroju wzorcowe. Zawsze będzie za dużo, albo za mało azotynów.

 Ponadto, jest trend na zdrową żywność, w tym anty rakotwórczą tj najmniej wolnych azotynów a z drugiej strony, czy stabilną mikrobiologicznie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671175
Udostępnij na innych stronach

Możesz napisać dlaczego?

 

 

Moim zdaniem jest o tyle zbędna bo  w tłuszczu nie ma mioglobiny . w wielu przepisach jest nawet podane że tłuszcz wręcz  solimy  EAnna również wspominała  na pewno , że w peklosoli jest bardzo trujący środek jak anty zbrylacz  . Ja gdzie mogę  i nie ma takiej potrzeby nie stosuję nadmiaru peklosoli .

 

Pozdrawiam

Edytowane przez EAnna

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17454-szare-oczko-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-671181
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.