Ela Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Października 2008 Powiem tak.Drogi administratorze proszę o wybaczenie,ale jesień i wszyscy chcą się leczyć nie wiem czemu, specyfikami dla konia. Farmerko, na nasze dolegliwości najlepsza jest maść Eutergel. Nie ta dla konia-my klaczki :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-41929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Października 2008 http://img112.imageshack.us/img112/8026/p3080069ug5.th.jpg na prośbę kompesa prezentuje Wojtka.Na tym zdjęciu miał 4 miesiące Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-42035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Października 2008 Super ale przystojny koziołek :lol: a jakie długie ma uszyyyyya jaką sierśćpiękny kolorek głowy już bym chciał go pogłaskać po mordce :lol: nie nie mięska z kozy nie - za ładne stworzonko :grin: świnia to świnia inna sprawa :lol: Aby było w temacie to ten oto osobnik jest sprawcą wielu ciąż sześcioosobowego haremiku,później sa małe kózki, które dają zdrowe mleczko na sery :lol: to jest chyba prawidłowy ciąg zdarzeń :lol:Ela nie kompes tylko kempes :lol: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-42037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Października 2008 Taaaaaa,kempes sorki :grin: . kóz jest 7 i Wojtek.Tok rozumowania-dobry.Ciąg zdarzeń-dwója! Małe kózki nie daja mleka!! Mleko jest od ich mam.Oczywiście jak karmią to w zależności kto zdąży-maluchy czy ja z kaneczką.Potem to już oczywiście serki.A z Wojtka to jakiś dziwny facet bo sie nie daje głaskać.Mięsna bestia :lol: :lol: :lol: Mówisz świnia na mięsko? Widziałeś wietnamki na mojej stronce?? To dopiero pocieszne zwierzaczki.Ło matko,a miało być o serach!!! :rolleyes: Produkcja ma sie ku końcowi w tym sezonie.Mleczka mniej i twarożki tylko robię. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-42043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisława Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Podupadł ten watek, ale tłumaczę to snem zimowym. Moja Amalka daje codziennie 3 litry mleka, robię więc każdego dnia jeden serek. Przy tej msowej produkcji posiłkuje się kilkoma domowymi wynalazkami: za formy służą mi podziurawione lutowinicą pojemniki po śmietanie, a prasuję sery w wyciskarce do ziemniaków na kluski sląskie. Oczywiście nie trzymam ich tam długo - najwyżej godzine. Gdzieś wyczytałam, że serek kozi można posmarować przesianym popiołem drzewnym zmieszanym z solą i przecierem pomidorowym - wtedy pleśń na powierzchni ma niezwykły smak. Robię to i efekt zachwycający, ale też za każdym razem innym.Próbowałam z piwnicą - mąż zrobił mi kosze zawieszone u stropu, żeby myszy nie podkradały, ale zraziłam się, bo mimo siatki muchy się namnożyły. Jak się obudzicie - pogadamy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-53054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witaj Zdisławo.Wątek podupadł,bo nie mam mleka.Moje kózki zasuszone,bo spodziewaja sie maluchów.Zaintrygował mnie temat popiołu-fajna sprawa. Rozumiem,że do sera twardego?Po wykotach "produkcja" oczywiście rusza. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-53056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisława Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Moja Amalka dziwaczka straszna: ma ruje w kwietniu, koci się w sierpniu, a zimą obdarza nas mlekiem. Z popiołem zrobiłam na początku bez przesiewania i troszkę trzeszczał, ale przesiany - rozłożył się całkowicie.Do niektórych serków wsadzam też słomkę. Podobno lepiej się wtedy wentyluje, ale poza wszystkim - wygląda bardzo rustykalnie.A kiedy planujecie jakiś zlot? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-53059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Do niektórych serków wsadzam też słomkę.O serze kozim, posypanym popiołem z węgla drzewnego i wentylowanym słomką poczytaj: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/jajka,-sery/ser-sainte-maure-de-touraine-a.o.c..html Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-53071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisława Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Wielkie dzięki za ten link. O tego rodzaju serów czytałam jednak w jakimś czasopiśmie realnym. Moje nie są oczywiście tak urocze is maczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-53163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 17 Grudnia 2010 ...a...dziewczyny...powiedzcie jaki jest właśnie dzienny udój w litrach z jednej kózki i moze drastycznie...ale, kiedy młoda, wykocona kózka, staje się pretendentką do uboju hm? aha jakby ktoś wiedział to te same pytania ale odnośnie owieczek ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-137781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Grudnia 2010 H,mmmmm...kłopotliwe pytania :grin: Koza daje róznie mleka,w zależności od predyspozycji samej kozy,a także od jej żywienia.Może być litr,a może i 3 litry.Kozę doimy 2X dziennie i mówię o udoju jednorazowym.Do uboju koza po wykoceniu nie bardzo sie nadaje ze względow ekonomicznych-trzeba ją zostawić do dojenia.Po wykotach są chude,ale daję doskonałe mleko.Do uboju lepsze są maluchy,mięsko delikatne i młodziutkie.Takie ok 4-5 miesięcy.Tak jest u nas.W kwesti owiec nie wiem nic Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-137788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Grudnia 2010 ...o dzieki Elu...aha a mi właśnie chodziło o taka kózkę która się urodziła a nie tą rodzącą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-137793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Mam juz 6 kózek!!! i próbuję uwalczyć serek...przecedziłem schłodziłem mleczko z wczorajszego udoju...dzis zmieszałem je z udojem dzisiejszym, po przecedzeniu...teraz sie chłodzi...to wczorajsze miało taaaaka śmietanke cudna. Jutro podgrzewam i podpuszczki dodam do tego co mam...a jak się robi twarozki...a potrzebuję jakiekolwiek kultury do serka oprócz podpuszczki hm? A moge zaszczepić takim serem ze sklepu? Doradźcie bo właśnie zamierzam zostać królem serków kozich w oczach moich najbliższych:D. Jutrzejszy udój idzie na kefirek...suuuperrr [ Dodano: Sob 18 Sie, 2012 23:14 ]...a powiedzcie jakich starterów i jakich kultur używać do standardowych serów kozich, żeby powielić ulubiony smak? Obojętnie? Czy starterem może być plasterek sera koziego ze sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-232839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 To jak moi mili dowiem się czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-232902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Dobra, dzięki już sobie poradziłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-232921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 No dobra...jeszcze jedno podejscie do ludzi dobrej woli. Zaprawiony kultura i podpuszczką ser zostawiłem w temp. pokojowej ale z braku miejsca i ewentualnego apetytu insektów, schowałem go ostatecznie do chłodni około 4-6 stopni. Może tam zostać? Odpowie mi ktoś w końcu hm? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-232996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Niedobry, to nie jest tak jak myslisz. Specjalistka od kozich serków Ela przeżyła właśnie rodzinną tragedię, a my straciliśmy PRZYJACIELA.Napisz do niej na PW. Myslę, że Ci pomoże. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-232999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Robiłem kiedyś kefir z koziego mleka.Mleko było przegotowane i wystudzone .Do ciepłego mleka dolałem kefiru i zamieszałem,na drugi dzień miałem kozi kefir z którego zrobiłem smaczny kozi twarożek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-233019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Nie nie ja właśnie nie chciałem Eli głowy zawracać...bo wiem. Strasznie mi przykro bo wiem co bym czuł gdyby NAS tutaj los rozdzielił bo pewnie podobnie sobie żyjemy w podobnych okolicznościach z założenia sielskich i nie do zepsucia ale jednak do zepsucia...dlatego nie zawracam głowy. Myślałem tylko, że ktoś jeszcze doradzi...Kefir zrobię jutro z jutrzejszego udoju. OK dzięki Panowie, poszperam w necie może jak się dowiem to opublikuję i też sie do czegoś w końcu tu przydam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-233020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 niedobry78, Wiem z postów Eli ,że wiele nauczyła się w tej firmie http://www.agrovis.eu/ Zarejestruj się na stronie resztę dowiesz się z korespondencji zwrotnej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-233021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Tak tak znam to...już patrzałem bo szperałem po forum zanim Wam truĆ zacząłem...i tam jest wiele ciekawostek ale bez konkretnych danych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-233026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zaprawiony kultura i podpuszczką ser zostawiłem w temp. pokojowej ale z braku miejsca i ewentualnego apetytu insektów, schowałem go ostatecznie do chłodni około 4-6 stopni. Może tam zostać?niedobry78, zdecyduj sie na ser z konkretnego przepisu. To nie jest tak, że zaprawiony podpuszczką ser zostawiasz w temperaturze pokojowej lub wstawiasz do chłodni. Przeważnie skrzep otrzymuje sie w krótkim czasie (o,5-1h) i należy go natychmiast obrabiać. Jaki chcesz zrobić ser: kwasowy czy podpuszczkowy, miękki czy twardy; musisz się na coś zdecydować. Nie mam doświadczenia z kozim mlekiem, ale na początek radzę zacząć od serów kwasowych, czyli twarogów. Do tego nie używa się podpuszczki tyklo zakwasów. Jeżeli nie schodzisz mleka po udoju to powinno się samo zakwasić. właśnie zamierzam zostać królem serków kozich w oczach moich najbliższychOd tego bym nie zaczynała przygody z serami :grin: A czy potrafisz zrobić twaróg z mleka krowiego? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-233046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 tak twaróg robię...ale chce inny serek. Zakwasiłem śmietaną gdzies w necie znalazłem taką propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1763-kozie-sery/page/4/#findComment-233056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.