jacekw21 Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2020 Kiełbasa grillowa -wędzona Przepis autorski:SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -2,5 kg szynka 1 kl. /szarpak -2,5 kg łopatka 2 kl. /8 mm - 1,5 kg boczek /10 mm -1,5 kg karkówka /16 mm -0,6/0,7 kg ser żółty twardy/ w kostkę około 0,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-15-16 g/kg sól warzona nie jodowana -2 g/kg pieprz czarny drobno mielony -2 g/kg pieprz ziołowy białowieski -1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -1 g/kg majeranek -5 g/kg gorczyca ziarno -4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę -8% woda -jelita wieprzowe 24/28 max 30 WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody dodać czosnek. Dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy ser i ponownie dokładnie mieszamy, aby ser równomiernie połączył się z masą mięsną. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki na taką długość jaka nam pasuje. Odwieszamy na kije wędzarnicze, osuszamy-wygrzewamy komorę wędzarniczą, osuszamy kiełbaskę bez dymu na samym żarze w temp. 40-50 st. i wędzimy w temp. 50-60 st. do koloru jaki nam odpowiada. Następnie grillujemy, można też taką kiełbaskę sparzyć w wodzie w temp. 75 st. do 68 w środku. Co także robiłem i pokazałem na zdjęciach. Jeśli ktoś nie chce może takiej kiełbaski nie wędzić, również znakomicie smakuje nie wędzona z grilla czy z wody. Kiełbaska jest bardzo smaczna na ciepło i zimno. Polecam. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2020 Dasz radę podpowiedzieć jaki konkretnie ser, bo twardych na rynku jest sporo, a zawartość tłuszczu też różna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2020 Dasz radę podpowiedzieć jaki konkretnie ser, Niestety nie mam pojęcia brałem po prostu twardy i na prawdę był twardy .Może jak będę w tym sklepie i on będzie to zobaczę nazwę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2020 Taką sparzoną też można grilować.Ja jak robię więcej jak na jednego grila to część wedze i parzę ,część tylko parzę . Takiej tylko wędzonej powiem szczerze jeszcze nie grilowałam. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2020 Taką sparzoną też można grilować. Pewnie że można Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) w Nieporęcie, 03 paź Bagno i Muski do tego typu kiełbki stosowali "Grand Radamer"... z MakroMisie wydaje misie... do odgrzebania... Muski będzie wiedział na 100%Sympatycznie to Jacek spreparowałeś, te zeserowe na ruszcie są Klasssunia Edytowane 6 Października 2020 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2020 Muski będzie wiedział na 100% Potwierdzam Grand Edamer 20% Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2020 Muski nie pamiętam co było "przed" ale to drugie na pewno było "Radamer"...Kurde, niejako zagubion jestem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2020 "Radamer"... Też jest OK Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2020 Sympatycznie to Jacek spreparowałeś, te zeserowe na ruszcie są Klasssunia Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17658-kie%C5%82basa-grillowa-w%C4%99dzona/#findComment-679818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.