Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dziwni ci sąsiedzi bo dym z wędzarni to rarytas. 
 

Nie dla każdego, trzeba to zrozumieć  ;)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Dobra, ale co jest problemem? Jedyny jaki zauważyłem na razie to skroplony...

[Dodano: 18 lis 2020 - 12:20]

Oki, termometr to prosta sprawa. Skropliny... będę odprowadzał patentem, zobaczymy. Wędzonki przypaliłem.. bo na początku musiałem iść do dziecka, i jak wróciłem było już 110 na termometrze. W czasie wędzenia mierzyłem na wysokości wędzonek i było 50, ale to już było po ptokach - już były przypieczone. 

 

 

Problem drugi to że przez większość roku będziesz musiał palić jak w lokomotywie żeby utrzymać temp. A to nie wskazane. Dziwni ci sąsiedzi bo dym z wędzarni to rarytas. 

 

Ano właśnie o dziwo nie musiałem strasznie dużo palić. dobra, w sobotę będę wędził, dam znać jak wyszło. Ten trójnik T też mnie przekonuje, wygląda to na sensowne. 

 

 

Ten trójnik T też mnie przekonuje, wygląda to na sensowne. 
 

To nie jest żaden "wczorajszy" wynalazek, zobacz jak jest rozwiązane to samo przy ogrzewaniach gazowych, tam tez jest problem skroplin, jednak w tym przypadku chodzi o kwas siarkowy

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Może to głupi pomysł, ale możesz założyć kółka i tylko na czas wędzenia ustawiać dalej od ściany.

W cale nie jest głupi. Można np. ustawiać się względem wiatru by nie dymić sąsiadom. Druga sprawa że (wiem po sobie) trzeba dogadać się z jednym sąsiadem który " obrywa" dymem. Pętko kiełbasy prosto z wędzarni czyni cuda Taki "characz" połączony z uśmiechem może wiele rozwiązać

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Bossky dobrze Ci radzi dziwie się.że do tej pory tego nie zrobiłeś.Ja mam uczynnych sąsiadów.Wspomagamy się nawzajem.Ja daję im jabłka,bo mam ich sporo,a oni dają mi warzywa i do tego robią  zakupy.

No to pogratulować:) mój sąsiad to samotnik aspolecznik, który przez 7 miesięcy jak tu mieszkamy zaczepiany i zagadywany raz odpowiedział "yhm' ;)

No to pogratulować:) mój sąsiad to samotnik aspolecznik, który przez 7 miesięcy jak tu mieszkamy zaczepiany i zagadywany raz odpowiedział "yhm' ;)

Może Cię nie lubi jak już się urodził. Na każdego jest sposób...

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Kiedyś mawiano że za flaszkę wszystko można załatwić a za 25 PLN nic. Za kilogramową wędzonkę jeszcze ciepłą można zaczarować niemal każdego szczególnie jeśli odżywia się wędliną ze sklepu.... Kosztuje tyle co półlitra wódki. I tylko czekać pytania przez płot: To kiedy wędzimy sąsiedzie ?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky

 

 

No niestety, wędzarnia w tym miejscu musi stać, jedyne miejsce gdzie z żoną doszliśmy do porozumienia.... chyba że się mylę, i dom po kilku wedzeniach nie bedzie czarny? 

Dom nie będzie czarny. Na oczątek więcej żaru zrób, poźniej osuszanie, poźniej dym - ale bez ognia w tym piecyku - nie tak jak na zdjęciu.

Rura jak najkrótsza z piecyka do wędzarni. a tą rurę na dach dla próby odłącz na jedno wędzenie - zobaczysz efekt.

--

Romii

Nie oceniam wędzonek-już to zostało zrobione

Problem jest praktycznie nie do rozwiązania przy tej wędzarni i takiej lokalizacji.

Zmiana komina na krótki (nie będzie skroplin)

Na czas wędzenia przestawienie wędzarni w takie miejsce aby była jak najmniej uciążliwa dla sąsiadów i (lub) wizyta u sąsiadów przed wędzeniem z informacją, że trochę się będzie dymiło.

Przy prawidłowym paleniu nie ma tego dymu tak strasznie dużo.

Natomiast zapachu dymu nie da się uniknąć ( nawet z odległości 50m przy odpowiednim kierunku wiatru)

Ja przed wędzeniem sprawdzam prognozę pogody (kierunki i siła wiatru) tak aby było to jak najmniej "uciążliwe" dla otoczenia

A ja czytam i problemem jest żona , żonę zmienił bym

Żonę należy w pierwszej fazie operacji uzależnić od własnych wędzonek a następnie zaszantażować

Ps sorki za żarty ale wobec tylu "niedasiów" trudno znaleźć rozwiązanie problemu...

Edytowane przez Bossky

A nie myślałeś, żeby przerobić wędzarnie na elektryczną - przenośną?

1. Nie będziesz musiał jej non stop pilnować, bo robi to sterownik. Co jakiś czas tylko musisz skontrolować czy wszystko działa jak należy.

2. Dym z generatora jest suchszy i możesz regulować jak dużo go jest - szansa że ściana zmieni kolor jest dużo mniejsza.

 

Dymu się nie pozbędziesz, chyba że przejdziesz na dym w płynie...

 

PS. Ja w elektrycznej wędziłem kilka razy jakieś 50 cm od ściany (musiałem schować się pod dach bo padało) i nic złego się z nią nie stało.

Witam wszystkich ponownie. W samej wędzarni nic się nie zmieniło, ale mam już trójnik, szyber i odprowadzenie skroplin..więc będę przerabiał. Na razie przyjechali znajomi z mięsem.. sami peklowali 10 dni, więc za ten etap nie odpowiadałem.... Poniżej efekty:

 

Wędzenie nr2:

-3 h suszenie/ocieplanie w przeciwnym miejscu

- 1h osuszanie w nagrzanej wędzarni, temp 45' żaru dużo, przepływ duży, prawie bez dymu

- 4h wędzenie, dym gęsty, temp między 50 a 60'przeplyw maly, drewno sucha jabłoń(większość) i klon.

Po wędzeniu parzenie....

Efekt:

 

post-105054-0-00558100-1606081841_thumb.jpg

post-105054-0-47180100-1606081921_thumb.jpg

 

Tu przyznam z przyjacielem w czasie pilnowania naduzylismy trunków...więc z efektu wizualnego nie jestem zadowolony, chociaż smakowo jest dobrze.

 

Wędzenie nr 3:

12 h ociekanie/osuszanie w przewiewnej kotłowni

Wędzarnia wygrzana, dużo żaru.

Osuszanie 1.5 h w temp on 45'C. Bez dymu, przepływ powietrza.

Wedzenie: sam suchy klon. Temp między 30 a 45', czas wędzenia: 10 h - na życzenie znajomych.

 

Wygląd wędzonki przed parzeniem :

 

post-105054-0-10659900-1606082213_thumb.jpg

post-105054-0-46152100-1606082242_thumb.jpg

 

Po parzeniu niestety sciemniało, ale wiem że to norma.

Hmm...kurcze to trochę zgłupiałem.. w wielu tematach pisze żeby zamknąć/przykryc wylot komina itp... więc ja też ez przymykam szyber :)

Według mnie za gęsty dym i za długie wędzenie. Suszymy też nie na czas, sprawdzamy czy nie są wilgotne. Wędzi się dymem ze swobodnym przepływem. Dym nie za gęsty. Ma swobodnie owiewać wędzonki. no i czas. Wędzi się do koloru wiedząc, że wędzonki ściemnieją po parzeniu. Dla mnie max to 5-6 godzin..Zmienił bym też rodzaj drewna na suchą olchę (chociaż 2 lata sezonowaną pod zadaszeniem). :)

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Dzień dobry!

 

Wedzarnia przerobiona. teraz w komorze jest sucho, zero skroplin.

 

Efekty 4-go wędzenia...

 

Mięso (łopatka, schab, boczek)  12h schło w kotłowni, było idealnie suche przed wędzeniem.

osuszanie 1h w 45'c, później 2.5h wędzenia, średni dym, spory przepływ. 

karp osuszony 3h w kotłowni, później 1/2h razem z mięsem. 

Wedzony 4h, ostatni 30 min w temp 90-110'C. 

Efekty jak na zdjęciach. Smakowo bardzo dobrze, a i wizualnie chyba nie najgorzej. Wędzone klonem i jabłonią, z przewagą klonu. 

 

Wedzarnia:

post-105054-0-69112100-1606725097_thumb.jpg

post-105054-0-91993600-1606725131_thumb.jpg

 

Osuszone mięso:

 

post-105054-0-03284700-1606725149_thumb.jpg

 

Zaraz po wędzeniu:

 

post-105054-0-47621100-1606725175_thumb.jpg

post-105054-0-60556500-1606725203_thumb.jpg

post-105054-0-92419700-1606725234_thumb.jpg

 

Studzenie po parzeniu

 

post-105054-0-35082800-1606725257_thumb.jpg

No i gitara :)  :)  :clap:  :thumbsup:  ,

jeszcze jak ocieplisz to pierwsze kolano do trójnika włącznie, to i przy minusowych temperaturach nie będziesz miał problemów, lub minimum mała kuweta pod kominem w wędzarni do przechwycenia tego, co się na początku komina skropli.

 

PS
I obyło się bez przekupywania sąsiadów  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Czyli patent zdał egzamin... Wedzonki na to wskazują . Nie byłem optymistyczny że to się uda ale widać że można

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Wędziłem przy 0'C i w wędzarni sucho, z kolanka nic nie leciało.. bo w sumie nie widac, ale ono jest minimalnie w dół więc wilgoć leci do skraplacza.

następne wędzenie przed  świętami, zobacze czy uda sie powtórzyć efekty.  A ze skraplacza no tak z litr skroplin było po 4h :) 

 

 

A ze skraplacza no tak z litr skroplin było po 4h
 

Czyli tyle wlatywało wcześniej do wędzarni.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Wędziłem przy 0'C i w wędzarni sucho, z kolanka nic nie leciało.. bo w sumie nie widac, ale ono jest minimalnie w dół więc wilgoć leci do skraplacza.

następne wędzenie przed świętami, zobacze czy uda sie powtórzyć efekty. A ze skraplacza no tak z litr skroplin było po 4h :)

Litr? To sporo. A drewno suche masz? I ile spaliłeś na wedzenie że przeliczę na polana?

 

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Hmm.. suche.. ale jeszcze będę je suszył w kotłowni domu, , jeśli chodzi o ilość.. mam pocięte po 20 cm, więc taki hmmm kartonik  20x40x20 spaliłem mniej więcej jeśli chodzi o ilość. 

Nawet jak wysuszysz do 20% i spalisz 5 kg drewna to i tak 1 litr wody wychodzi, do tego wilgoć/woda z wędzonek i powietrza.

poniżej zaczyna coraz gorzej dymić (I trzeba więcej kg spalic), a i tak przy 10% wyjdzie Ci jeszcze 0,5l przy założonych 5 kg drewna.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.