Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koło 10 dni temu wsadziłem do zalewy surowy boczek i schab. Jest moje drugie peklowanie mięsa do szynkowaru.

Zalewa nabrała dziwnego koloru. Mięso nie ma objawów psucia. Nie wiem o co chodzi.

 

post-104791-0-09439300-1605867716_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/
Udostępnij na innych stronach

Czy tam widać przyprawy?

Najprawdopodobniej to będzie przyczyną psucia.

Wyciągnij mięso, jeśli nie widać/nie czuć początków psucia to opłucz i przełóż do nowej peklosolanki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684709
Udostępnij na innych stronach

Dałem liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek oraz sól peklową Nie widać oznak psucia.

Mięso leży już 11 dni. Czy mogę wyciągnąć z zalewy, opłukać włożyć do pojemnika i w niedziele parzyć.

Edytowane przez Kratos
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684710
Udostępnij na innych stronach

Do zalewy daje się wywar z przypraw (zagotowany i ostudzony) a nie sypie przyprawy. Ja osobiście stosuję tylko peklosól i nic więcej.

Uszykuj nową zalewę, opłucz to mięso i przełóż do nowego słoja.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684711
Udostępnij na innych stronach

Sorki, nie dopisałem PRZECEDZONY (sam płyn).

 

 

Czy mogę wyciągnąć z zalewy, opłukać włożyć do pojemnika i w niedziele parzyć.

Ja bym do jutra wieczora potrzymał jeszcze w pekli, jutro wieczorem wyciągną przez noc do ociekania i w niedzielę, osuszanie i wędzenie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684714
Udostępnij na innych stronach

Jest moje drugie peklowanie mięsa do szynkowaru.

Ja bym do jutra wieczora potrzymał jeszcze w pekli, jutro wieczorem wyciągną przez noc do ociekania i w niedzielę, osuszanie i wędzenie.

 

 

Kolega chyba chce z tego cos zrobic w szynkowarze,a nie wedzic. Chyba ze sie myle?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684739
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega chyba chce z tego cos zrobic w szynkowarze,a nie wedzic. Chyba ze sie myle?

Widać że dwa razy w życiu użyłem szynkowar i peklowanie kojarzy mi się od razu z wędzeniem. Mea culpa :facepalm::blush:

Ale najważniejsze że początek zrozumiał :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684741
Udostępnij na innych stronach

Mnie metoda i czas peklowania do szynkowaru sie nie podoba,ale to domowe wyroby.Kazdy robi jak chce,i tak powinno byc. :thumbsup:

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684742
Udostępnij na innych stronach

@Krotos nic nie odlewaj , wystudź szybkowar w garnku z zimną wodą , poluzuj sprężynę i do lodówki na noc. Jak galaretka nie będzie Ci smakowała to pozbędziesz się jej. 

Do szynkowarek i prasek peklujemy małe elementy , a może warto zapoznać się z metodą peklowania np. w woreczkach próżniowych metodą na sucho lub na sucho z nastrzykiem. 

No i wrzuć jakieś foto wyrobu. 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685096
Udostępnij na innych stronach

No i gitara  :thumbsup: Piersze koty za płoty.

Na forum masz bardzo dużo przepisów na wyroby z szynkowarki. Spróbuj może następnym razem czegoś z rozdrobionego mięsa. Warto szukać swoich smaków .

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685196
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę dopracować zalewę peklującą.

No. Na początek zacznij od... peklowania na sucho.

Jak już pisałem wcześniej, nie mam zbyt doświadczenia jeśli chodzi o szynkowar, ale szykując wkład robiłbym to "jak do kiełbas" ;)


[Dodano: 23 lis 2020 - 18:22]

A wyroby :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685197
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś jak smakują :).

Ten boczek aż się prosi żeby go wypełnić jakimś farszem żeby ładnie się skleił. 

Dobrze zrobić polędwicę z szynkowaru to wyzwanie - mnie bardziej podchodzi z wędzarni a-la łososiowa.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685199
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.