Kratos Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam koło 10 dni temu wsadziłem do zalewy surowy boczek i schab. Jest moje drugie peklowanie mięsa do szynkowaru.Zalewa nabrała dziwnego koloru. Mięso nie ma objawów psucia. Nie wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2020 Czy tam widać przyprawy?Najprawdopodobniej to będzie przyczyną psucia.Wyciągnij mięso, jeśli nie widać/nie czuć początków psucia to opłucz i przełóż do nowej peklosolanki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kratos Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Dałem liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek oraz sól peklową Nie widać oznak psucia.Mięso leży już 11 dni. Czy mogę wyciągnąć z zalewy, opłukać włożyć do pojemnika i w niedziele parzyć. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Kratos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2020 Do zalewy daje się wywar z przypraw (zagotowany i ostudzony) a nie sypie przyprawy. Ja osobiście stosuję tylko peklosól i nic więcej.Uszykuj nową zalewę, opłucz to mięso i przełóż do nowego słoja. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kratos Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2020 I dokładnie tak zrobiłem. Zagotowałem wszystko, ostudziłem i zalałem chłodnym wywarem., Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2020 Sorki, nie dopisałem PRZECEDZONY (sam płyn). Czy mogę wyciągnąć z zalewy, opłukać włożyć do pojemnika i w niedziele parzyć. Ja bym do jutra wieczora potrzymał jeszcze w pekli, jutro wieczorem wyciągną przez noc do ociekania i w niedzielę, osuszanie i wędzenie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kratos Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2020 Tak zrobię, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2020 Jest moje drugie peklowanie mięsa do szynkowaru.Ja bym do jutra wieczora potrzymał jeszcze w pekli, jutro wieczorem wyciągną przez noc do ociekania i w niedzielę, osuszanie i wędzenie. Kolega chyba chce z tego cos zrobic w szynkowarze,a nie wedzic. Chyba ze sie myle? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Listopada 2020 Kolega chyba chce z tego cos zrobic w szynkowarze,a nie wedzic. Chyba ze sie myle? Widać że dwa razy w życiu użyłem szynkowar i peklowanie kojarzy mi się od razu z wędzeniem. Mea culpa Ale najważniejsze że początek zrozumiał Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Mnie metoda i czas peklowania do szynkowaru sie nie podoba,ale to domowe wyroby.Kazdy robi jak chce,i tak powinno byc. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-684742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kratos Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2020 Dziś poszło do parzenia. Czy po parzeniu nadmiar soku skroplonego zostawić w szynkowarze czy wylać przed włożeniem do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2020 To pyszna galaretka. Szkoda wyrzucić. Jeśli zostawisz to mięso stygnąc część wchłonie. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2020 @Krotos nic nie odlewaj , wystudź szybkowar w garnku z zimną wodą , poluzuj sprężynę i do lodówki na noc. Jak galaretka nie będzie Ci smakowała to pozbędziesz się jej. Do szynkowarek i prasek peklujemy małe elementy , a może warto zapoznać się z metodą peklowania np. w woreczkach próżniowych metodą na sucho lub na sucho z nastrzykiem. No i wrzuć jakieś foto wyrobu. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kratos Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2020 Obie wędlinki już zrobione. Tak wyglądają. Muszę dopracować zalewę peklującą. To są pierwsze produkty z szynkowara. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2020 No i gitara Piersze koty za płoty.Na forum masz bardzo dużo przepisów na wyroby z szynkowarki. Spróbuj może następnym razem czegoś z rozdrobionego mięsa. Warto szukać swoich smaków . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Listopada 2020 Muszę dopracować zalewę peklującą. No. Na początek zacznij od... peklowania na sucho.Jak już pisałem wcześniej, nie mam zbyt doświadczenia jeśli chodzi o szynkowar, ale szykując wkład robiłbym to "jak do kiełbas" [Dodano: 23 lis 2020 - 18:22]A wyroby Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Listopada 2020 Nie napisałeś jak smakują .Ten boczek aż się prosi żeby go wypełnić jakimś farszem żeby ładnie się skleił. Dobrze zrobić polędwicę z szynkowaru to wyzwanie - mnie bardziej podchodzi z wędzarni a-la łososiowa.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kratos Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2020 Na pewno będę próbował wszystkiego, A jak się pekluje na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Listopada 2020 https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny(po lewej stronie masz różne możliwości) https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17771-dziwny-kolor-zalewy-pekluj%C4%85cej/#findComment-685216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.