bo66 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Października 2008 Tak mi teraz przyszło do głowy że istnieją różne formy, te których używam mają wysokość 7cm, jednak mam jedną ok 5cm - w tej też piekłem jednak masy musiało być mniejMam pytanie czy ten sernik mozna piec w tortownicy :question: Pozdrawiam :grin: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Października 2008 Wczoraj mój następca tronu miał urodziny i prosił mnie o sernik, na popołudnie do „kawy” i na dziś do pracy. Zrobiłem eksperyment i sernik uprałem z serków twarogowych w kostkach po ćwierć kilo i na dodatek po przecenie, czyli z krótkim terminem do spożycia (po 1 zł) Upiekł się dobrze i w smaku taki, że już nic nie ma! Przepis doskonały. Czy w prodiżu? myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie by go piec w prodiżu. Ja mam prodiż ale prostokątny, jak keksówka i w nim nie piekłem, za mały jest jak na tą ilość. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Października 2008 Papcio, koleżance chodzi raczej o okrągła formę ale nadal pieczoną w piekarniku,nie wiem jak wyjdzie ten sernik o innym kształcie ale sądzę że nie powinno być przeszkód :wink: natomiast masę serową można wykorzystać na wiele sposobów np. wylanie na wcześniej podpieczony blat kruchy i włożenie śliwek, brzoskwiń czy dżemu,można też upiec bez niczego a potem polać czekoladą (galaretki nie próbowałem ale też powinno być ok) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Października 2008 Dzięki za podpowiedź, mam małą wyobraźnię kulinarną. Będę śmielej eksperymentował. Ten przepis na masę serową jak dla mnie jest doskonały i ilość składników jest optymalna. Oprócz pierwszego który mi uciekł z formt to przy następnych nie miałem żadnych wpadek. Mnie pasuje! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Października 2008 Zapomniałem dodać że robiąc z owocami używamy "zwykłych" szerokich form prostokątnych, Będę śmielej eksperymentował.tylko ostrożnie :wink: - dodatków nie może być zbyt dużo szczególnie kiedy mają sporo soków, żeby jakoś to zobrazować to powiem że np. połówki brzoskwiń z puszki układamy na wierzchu sernika w odległości ok 2 cm od siebie (można je położyć przecięciami do góry i w dołki po pestce nałożyć po łyżeczce dżemu) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Października 2008 Papcio i wszyscy ,którzy mają TV SILEZJA oglądajcie taki program ,gdzie "chop warzy po ślonsku",wczoraj robił sernik , /w tygodniu są powtórki/ .Ja oglądam z dużym zaciekawieniem a najfajniejsza jest Jego "godka" :lol: :lol: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Października 2008 W naszej kablówce nie mam tej stacji, a i HBO nam zdjęli z druta! Chyba przejdę na talerz! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Października 2008 Papcio, koleżance chodzi raczej o okrągła formę ale nadal pieczoną w piekarniku, nie wiem jak wyjdzie ten sernik o innym kształcie ale sądzę że nie powinno być przeszkód :wink: natomiast masę serową można wykorzystać na wiele sposobów np. wylanie na wcześniej podpieczony blat kruchy i włożenie śliwek, brzoskwiń czy dżemu, można też upiec bez niczego a potem polać czekoladą (galaretki nie próbowałem ale też powinno być ok)Tak Papcio mnie nie zrozumial i w dalszym ciagu nie chodzi o krztalt tylko czy z tortownicy nie bedzie sie masa wylewala.Wiem,ze spod jest wylozony ciastem,ale czy masa sie nie przeleje?Tego bym nie przezyla bo bardzo lubie sernik,a ten wyglada na bardzo dobry.Ja wczoraj tez widzialam ten program, o ktorym pisze TOMUS i ten pan robil Wasz sernik tylko zamias budyniu to chyba make dodawal,ale nie jestem pewna bo chwilke bylam nieobecna. Pozdrawiam goraco :grin: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Października 2008 czy z tortownicy nie bedzie sie masa wylewalanie powinien, tortownice nie są aż tak nieszczelne, zamias budyniu to chyba make dodawal.budyń to nic innego jak mąki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Października 2008 Papcio i wszyscy ,którzy mają TV SILEZJA oglądajcie taki program ,gdzie "chop warzy po ślonsku",wczoraj robił sernik , /w tygodniu są powtórki/ .Ja oglądam z dużym zaciekawieniem a najfajniejsza jest Jego "godka" :lol: :lol: :lol:TOMUS wiesz moze w jakich dniach jest ten program i jakich godzinach?Ja wczoraj widzialam,ale nie caly i nie pamietam ktora byla godzina.Tak i jego "godka" jest bardzo fajna mnie sie bardzo podoba.Pozdrawiam goraco :grin: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Października 2008 Tak, za sybko pisałem. W tortownicy to też już parę serników upiekłem, nawet te na zimno. Ja mam tortownicę kwadratową i w niej ładnie ciasta i serniki wychodzą. Fajnie pomyślany, bo dno po upieczeniu jest zarazem tacą. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Października 2008 czy z tortownicy nie bedzie sie masa wylewalanie powinien, tortownice nie są aż tak nieszczelne, zamias budyniu to chyba make dodawal.budyń to nic innego jak mąkiMam pytanie do ABRATKA ale juz nie o tematyce sernikowej.Czesto w cukierni kupuje bardzo dobre ciastka,ktore sa na bazie bialek z dodatkiem migdalow i cukru,ale nie marcepanowe.Moze bardziej przypominaja krucha beze. Cistka te przekladane kremem i polewane czekolada.Pytajac sprzedawce jak sie nazywaja uslyszalam francuska nazwe,ktorej nie jestem w stanie powtorzyc. :???: Raz pokusilam sie zrobic to w domu i kompletna klapa. Byly bardzo twarde i suche.Wydaje mi sie ,ze za dlugo trzymalam je w piekarniku.ABRATKU jestes MISTRZEM i chyba domyslasz sie o co mi chodzi.Moge liczyc na wskazowki od Ciebie.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Października 2008 Przyznam że nic mi do głowy nie przychodzi - może jest to wyrób regionalny lub typowy dla danej cukierni (też mieliśmy takie "firmowe"ciastko w ofercie) - często robi się własne kompozycje na bazie typowych półproduktówJeśli chodzi o same blaty to zbyt długie trzymanie tego typu wyrobów w piecu spowoduje raczej przypalenie niż twardość,przyczyną może być za słabe ubicie białka oraz zbyt niska temperatura wypiekania, która dla tego wyrobu, w przeciwieństwie do typowej bezy powinna być wyższa - ok.170°C ale krótszy czas,niestety, czasem przyczyną porażki - zakładając całkowicie prawidłowo prowadzony proces produkcji, czystość - są winne surowce, czyli w tym przypadku cukier (jakieś zanieczyszczenia - przeważnie mąka ziemniaczana którą dosypują nieuczciwi producenci) a czasem nawet jajka (białka "nie potrafią się ubijać" - przyczyny hodowlane)sorry że nie moglem pomóc :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Października 2008 Przyznam że nic mi do głowy nie przychodzi - może jest to wyrób regionalny lub typowy dla danej cukierni (też mieliśmy takie "firmowe"ciastko w ofercie) - często robi się własne kompozycje na bazie typowych półproduktów Jeśli chodzi o same blaty to zbyt długie trzymanie tego typu wyrobów w piecu spowoduje raczej przypalenie niż twardość, przyczyną może być za słabe ubicie białka oraz zbyt niska temperatura wypiekania, która dla tego wyrobu, w przeciwieństwie do typowej bezy powinna być wyższa - ok.170°C ale krótszy czas, niestety, czasem przyczyną porażki - zakładając całkowicie prawidłowo prowadzony proces produkcji, czystość - są winne surowce, czyli w tym przypadku cukier (jakieś zanieczyszczenia - przeważnie mąka ziemniaczana którą dosypują nieuczciwi producenci) a czasem nawet jajka (białka "nie potrafią się ubijać" - przyczyny hodowlane) sorry że nie moglem pomóc :blush:Don't worry i bardzo dziekuje za cenne wskazowki.(ok.170°C ale krótszy czas). Wydaje mi sie,ze tych warunkow nie spelnilam.Jeszcze jedno pytanie cukier w tym przypadku ma sie dokladnie tak jak w bezach :question: Czyli na jedno bialko cztery lyzki cukru.Przepraszam,ze marudze.Pozdrawiam goraco i dziekuje :grin: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Października 2008 znalazłem takie proporcje:5 białek120g cukru200g migdałów mielonych Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zmielone migdały.Piec w temperaturze 170 - 180°C przez 25 minut Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Października 2008 znalazłem takie proporcje: 5 białek 120g cukru 200g migdałów mielonych Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zmielone migdały.Piec w temperaturze 170 - 180°C przez 25 minutABRATKU jestes ANIOLEM.Wielkie dzieki.Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Października 2008 Ech.. to tylko znaleziony przepis - poczekaj z zachwytem do czasu kiedy go sprawdzisz :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-42603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Wklejam obiecane zdjęcia sernika.Jest pyszniutki!!! Abratku,dziękuję za przepis i instrukcje :grin: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-93735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregdalvik Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Witam!Juz od roku pieke ten wspanialy sernik.Zainspirowala mnie osobsa przepisodawcy, ktorego poniekad znam ze stron %.Zawsze bylo ok ale ostatnio cos uleglo zmianie,z nadmiaru rikoty i braku pomyslu na jej zagospodarowanie wykorzystalem ja do "Ireny".Kochani forumowicze jezeli zbywa wam tego sera a chcecie poznac smak raju w ustach to polecam.Bylo przepyszne i porcja upieczona z 1,5kg sera zniknela w oka mgnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-95679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Listopada 2011 no to odswierzmy temat -robiłem sernik niebo w gębie :thumbsup: mam małe pytanie do abratka odnośnie budyniu w przepisie jest napisane że wsypujemy budyń i jest też w przepisie że 2 budynie na pół litra mleka...teraz moje pytanie czy budyń sypiemy do masy serowej prosto z torebki czy mieszamy go z mlekiem i zimny lejemy do masy serowej czy budyń gotujemy na mleku i ugotowany dajemy masy serowej.liczę na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-182938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Listopada 2011 Moim zdaniem Abratek pisał o wielkości torebki budyniu, bo w dzisiejszych to różnie bywa.tak właśnie było :blush: budyń pełni rolę stabilizatora (zamiast "czystej" mąki ) i sypiemy go do masy serowej w stanie suchym, choć jeśli ser jest baardzo suchy (co nieraz się zdarza ) to faktycznie nie zaszkodzi dolanie odrobiny mleka, ale zabawa z rozpuszczaniem budyniu marnuje czas Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-182950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Listopada 2011 dzięki abratek za wiadomość -wychodzi na to że popełniłem błąd jak piekłem twój sernik ale i tak niebo w gębie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-183120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Listopada 2011 wychodzi na to że popełniłem błąd jak piekłem twój sernik ale i tak niebo w gębie :thumbsup:a co zrobiłeś? rozpuściłeś czy ugotowałeś? :rolleyes: Czasem z takich pomyłek wychodzi nowy fantastyczny wyrób Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-183122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Listopada 2011 a jeszcze pytanie odnośnie- cytuje-Budyń śmietankowy lub waniliowy (na pół litra mleka) .Dajemy te pół litra mleka do masy serowej czy nie?????? [ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 22:48 ]a ugotowałem z tym pół litrem mleka wystudziłem i wymieszałem z masą serowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-183123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Listopada 2011 a jeszcze pytanie odnośnie- cytuje-Budyń śmietankowy lub waniliowy (na pół litra mleka) .Dajemy te pół litra mleka do masy serowej czy nie??????budyń pełni rolę stabilizatora (zamiast "czystej" mąki ) i sypiemy go do masy serowej w stanie suchym,Pozwoliłam sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/page/2/#findComment-183125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.