Grasula Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Dzien dobry dzisiaj pierwszy raz robiłem peklowanie na mokro.Zrobiłem solankę około 6 % na 7.3 kg mięsa.Wolałem zrobić mniej i zobaczyc jak wyjdzie niz zeby była za słona. Solankę robiłem tak jak wedlug tabeli czyli 0,5l wody na kg mięsa tylko mniej soli.Chciałem sie zapytać czy bedzie to jakas wielka roznica jesli troche tej wody bedzie mniej bo zamiast 3.7 l wody wlałem około 3 bo juz mi się nie mieściło wiecej do naczynia czy to bedzie odpowiednia ilosc tej zalewy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17820-peklowanie-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zrobiłem solankę około 6 % Jak długo będziesz peklował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17820-peklowanie-na-mokro/#findComment-686651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2020 czy to bedzie odpowiednia ilosc tej zalewy? Zalewy, jak zalewy, ale peklosoli zdecydowanie za mało.W 3l solanki masz 18dkg peklosoli.Ta peklosól powinna zasolić 7,3kg mięsa + 3l wody = 10,3kg 180g soli /10,3 = 17,47g/kg To jest mniej niż na przeciętną kiełbasę.A jak ma się to przepeklować, skoro ciśnienie osmotyczne będzie mikre?Jakiego zasolenia spodziewasz się w środku ?Jak chcesz jeść bez soli to nie rób wędlin tylko niskosolone pieczenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17820-peklowanie-na-mokro/#findComment-686658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grasula Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Nie znam się dlatego pytam, a tej soli było 220gram, peklowac mam zamiar 11dni.To co dosypac trochę tej soli można jeszcze czy nie?Znajomy rzeznik mówił że on daje 600gram peklosoli na 10 litrów wody i jest to wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17820-peklowanie-na-mokro/#findComment-686750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.