Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

barszcz czerwony , do którego pierwszy raz dodałam na 2 litry zupy dwa ząbki czosnku i pasuje :-) zobaczymy co powiedzą pożeracze moi jak skosztują 

na drugie makaron a'dente , nastepnie podsmażony na chrupko i na koniec jajko sadzone , pycha

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-419113
Udostępnij na innych stronach

 

 

barszcz czerwony
... U mnie też barszczyk , ale do popicia , bo krokiety zrobiłam. Ps. Też dodaję do barszczu czosnek i dużo majeranku .
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-419117
Udostępnij na innych stronach

a ja lubie czasem sypnac troche swiezego koperku,dzis do mojej rybki tez dodalam tak zywiej bedzie wygladac :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-419121
Udostępnij na innych stronach

 

wątroba "żywa"

 

... ale pewnie już zimna, to się nie liczy :tongue: w prawdziwym raw paleo musi być jeszcze ciepła ;):tongue::D :D :D

 

ciepła? ble ,  :) , ciepłe to lubię nogi w łóżku, niekoniecznie swoje  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-419837
Udostępnij na innych stronach

Ja barszczyk czerwony robię na rosole -dodaję listek laurowy i ziele angielskie .Zaprawiam zakwasem buraczanym ,w którym jest już czosnek. Pod koniec dodaję majeranek.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-419844
Udostępnij na innych stronach

Ja jak zwykle '' z ręki'' , ale mogę przeliczyć na łyżki stołowe... :) 6 łyżek oleju, 1 soli (vegety) , 1 papryki słodkiej , 0,5 łyżki miodu i papryki ostrej , 1/4 szklanki piwa . Wymieszać i ''opaplać'' mięso na pół godziny przed pieczeniem . Na dno naczynia ( brytfanki ) położyć plasterki czosnku i ułożyć pałki . Piec w 180*C  przez ok godzinkę :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-419854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tieru bo Cię proboszcz z parafii wypisze :tongue:

 

 

 Gonzo , Tieru da sobie radę . . :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-420566
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.Dzis na obiadek pyszna goloneczka w piwku+miodek+czosnek+natka +odrobinka chili....palce lizac,no i oczywiscie browarek do popitki:) :)  Pozdrawiam..

post-72897-0-99443400-1429465327_thumb.jpg

post-72897-0-85495800-1429465390_thumb.jpg

post-72897-0-76593500-1429465421_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-420910
Udostępnij na innych stronach

W ramach odpoczynku w przeprowadzce

 

post-49340-0-53743800-1429472110_thumb.jpg   kalmary w krążkach, smażone z dodatkiem szpinaku z czosnkiem

 

oraz

 

post-49340-0-18204100-1429472170_thumb.jpg     krewetki także ze szpinakiem, smażone na masełku

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-420942
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Kalmary to ja najbardziej lubię w tempurze podane na delikatnej sałatce..... a krewetki to klasycznie na klarowanym masełku i z czosnkiem i odrobiną chilii oraz bagietką czosnkową...... aj jajajajajjjjjj ale się rozmarzyłem  :w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-420993
Udostępnij na innych stronach

Tier robiac ramen jaki makaron uzyles. Napisz cos wiecej jak ogolnie robiles.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-421052
Udostępnij na innych stronach

Makaron udon, na razie testuję różne przepisy jak trafię z dobrym to wrzucę na forum. Ostatni ramen robiłem tak:

 

- gotuje rosół na kościach razem z kawałkiem karkówki solonej przez 24h, gdy mięso będzie miękkie wyjmuję i dodaję pęczek szczypiorku/zielonej cebuli, 2-3 ząbki czosnku podobną ilość imbiru.

- później na mniej więcej 1,5l wywaru dodaję  3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wina do gotowania mirin (najlepiej sake) łyżeczkę oleju sezamowego i sól do smaku

- makaron ugotowany ok 5-6min, jajko na w pół miękkie.

- mięso z gotowania smaruję pastą (zrobioną z sosu sojowego, imbiru i czosnku) zapiekam ok 30min w piekarniku.

 

Na koniec tylko wyłożyć makaron, pokrojone w plastry mięso,  jajko,  zalewamy gorącym wywarem posypujemy zielonką cebulką tzn. szczypiorkiem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-421063
Udostępnij na innych stronach

Musze zrobic taka zupke, ostatnio sie na nia natknelam i podoba mi sie.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-421079
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A u mnie dzis, duszone  serca jagniecie faszerowane pieprznikiem trabkowym z porem (wczeniej byly w marynacie  wino ,oliwva tymianek, czosnek i pieprz),niestety grzybki byly suszone stad tak ciemno wygladaja.

post-58387-0-48431100-1431276680_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-424346
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieprznikiem trabkowym

Aż do wikipedii musiałem zajrzeć :) .Całość - moje smaki :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-424370
Udostępnij na innych stronach

 Pieprznik trabkowy zbieram w lesie , mozna tez kupic w sklepie, u nas jest ich bardzo duzo ,tylko ze rosna w pewnych miejscach. Mozna je znalesc jeszcze bardzo pozna jesienia  w listopadzie jeszcze sa ,bardzo dobre w smaku, maja taki troche owocowo ziemisty posmak, doskonale sie susza wystarczy zeby rozlozyc na sloncu i za pare godzin suche.

Doskonale zeby zrobic z nich bigos z dodatkiem ka pusty.

Zbieram tez lejkowiec dety  i bardzo smaczny grzyb szmaciak gałęzisty nazywany tez kozia broda, niestety w PL pod ochrona .

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/162/#findComment-424421
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.