andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ja dzisiaj gotuję kociołek czerniny z kluskami ziemniaczanymi. Toś narobił apetytu :!: Nawet gdy by była na słodko , choć zdecydowanie wolę na kwaśno . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 U nas wczoraj...dzisiaj...i jutro sajgonki.Stwierdziłem że wg przepisu będzie dla nas za mało (2 dorosłych i 3 mniejszych) więc machnąłem podwójną porcję farszu i trochę za mocno machnąłem. Pozdrawiamedit zibi187 jestem fanem tej zupki (czarna polewka). W mojej rodzinie przepis przekazywało się z pokolenia na pokolenie (Białostocczyzna te okolice) z owocami i bardziej na słodko niż słono (zależy czy od strony ojca czy matki:). Teraz mam problem bo lubi ją tylko mój ojciec i ja (z mojej rodzinki nikt....krew z kaczki feee jak to można jeść itd....) Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Arkadiusz,poproś żonę o przepis na chłodnik litewski. Na 6 porcji/to zależy od apetytu/ 1. 3 średniej wielkości buraki 2.pęczek szczypiorku 3.pęczek rzodkiewki/ok 15 szt/ 4.ogórek surowy/3 szt średniej wielkości/ 5.od 2 -3 dużych kubków kefiru 6. sól /do smaku/ 7.cukier /do smaku/ Obrane buraki ugotować w lekko osolonej niewielkiej ilości wody.Po wystudzeniu buraki ,rzodkiewkę i ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ,szczepiorek drobno posiekać .Wszystkie składniki dodać do zimego wywaru z buraków i wlać kefir.Wymieszać i doprawić do smaku cukrem i solą.Podawać na zimno z ugotowanymi na twardo jajkami.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Toś narobił apetytu :!: Nawet gdy by była na słodko , choć zdecydowanie wolę na kwaśno . PozdrawiamZdecydowanie na kwaśno :tongue: Mam to po rodzicach, którzy pochodzą z Kujaw. Chociaż moja babcia ze strony ojca do tej zupy sypała ogromne ilości cukru, a feeeeee. zibi187 jestem fanem tej zupki (czarna polewka). W mojej rodzinie przepis przekazywało się z pokolenia na pokolenie (Białostocczyzna te okolice) z owocami i bardziej na słodko niż słono (zależy czy od strony ojca czy matki:). Teraz mam problem bo lubi ją tylko mój ojciec i ja (z mojej rodzinki nikt....krew z kaczki feee jak to można jeść itd....) Muszę przyznać, że u mnie to mało kto tej zupy nie je co mnie wcale nie cieszy bo lubię ją jeść odgrzewając kilka dni. Gotuję na kwaśno z dużą ilością warzyw zieleniny i owoców. Teraz mam tego pod dostatkiem. A jak jest za mało kwaśna to dokwaszam octem. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich lubiących tzw. "Czarną polewkę" Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 A do tych zupek polecam kurczaczka z rożna. Ja dziś sobie zrobiłem na działce, zapobiegawczo dwie sztuki :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 No pięknie :tongue: Co raz to lepiej. Ja chciałbym zrobić sobie taki ruszt tylko priorytety są inne. Niedawno piekłem warchlaka dzika. Niestety zanim pomyślałem o zdjęciach zostały tylko kostki dla pieska. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 A my prosto! Flaczki na rosole z kaczki :grin: Pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Poetycki obiad. Nawet z rymowanką. :wink: Tylko miało być bez polityki... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 A my prosto! Flaczki na rosole z kaczki :grin: Pycha! Zostawcie trochę potomnym :rolleyes: , niech wiedzą co się jadało i jaki był rosół :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. Radzio a Tobie też zazdroszczę tego "kręciołka" .Teraz to możesz jak Pan Zagłoba albo jaki Janosik - "kurestwo" za nogę i na pół, prosto z rusztu do jedzenia :shock: :grin: :grin: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Teraz to możesz jak Pan Zagłoba - "kurestwo" za nogę i na pół, prosto z rusztu Dziś właśnie tak było. Jak Janosik... aż mi po łokciach leciało :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ta "zupka" ,o której piszecie to była pierwsza potrawa jaką zjadłem w domu mojej obecnej teściowej , a było to 29 lat temu i jakoś wytrzymuję :wink: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-75939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 5 Września 2009 Było smaczne golono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 5 Września 2009 A ja dzisiaj zrobiłam gołąbki ..i upiekłam ciasto śliwkowe ... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 12 Września 2009 Dzisiaj będzie pomidorowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 12 Września 2009 W sobotę żona w domu więc jak zawsze w sobotę ruskie pierogi Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 12 Września 2009 Jadę po kurę na rosół. Uwielbiam rosołek :grin: niedzielny :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 12 Września 2009 Dzisiaj będzie pomidorowa.Ja po pomidorowej , jak zerknę w niebo , to jestem głodny :grin: Mój "małżon" też chce mieć "łykend" i ja sobie zjem golonę z pieczywem(wczoraj piekliśmy w piffku ) :wink: popiję pomidorową i idziemy na działkę zbierać plony jesieni i przy okazji sprawdzić czy złomiarze mi wędzarni nie ukradli :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 12 Września 2009 Witam!Też bym zjadł golonkę, ale nie mogę :sad: - kardiolog mi stanowczo odradza.Po wczesnym śniadaniu (byłem na targu) na obiad usmażę za to dopiero co kupioną słodką, czerwoną paprykę z poszatkowanym czosnkiem - na oliwie. Jak dla mnie, lekko posolona, jedzona ze świeżym chlebem jest jednym ze smaczniejszych prostych "dań", cała rodzina to lubi. Reszta worka pójdzie w słoiki na zimę, do słodko-kwaśnej sałatki ogórkowo-paprykowo-selerowo-cebulowo-czosnkowej :grin: . Już się głaszczę po brzuchu... Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 12 Września 2009 Ja dzisiaj golonkę w warzywach i piwie ,musi być coś konkretnego bo jutro tylko rosołek ale "wypieszczony". Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 12 Września 2009 dopiero teraz jedlismy obiadek :tongue: krupnoki , kartofelki i ogoreczek kiszony http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020285.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 12 Września 2009 i ogoreczek kiszony Przeca to u Was "owoc zakazany" Ale wiadomo - Polak potrafi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 12 Września 2009 Witam! Też bym zjadł golonkę, ale nie mogę :sad: - kardiolog mi stanowczo odradza. Po wczesnym śniadaniu (byłem na targu) na obiad usmażę za to dopiero co kupioną słodką, czerwoną paprykę z poszatkowanym czosnkiem - na oliwie. Jak dla mnie, lekko posolona, jedzona ze świeżym chlebem jest jednym ze smaczniejszych prostych "dań", cała rodzina to lubi. Kardiologa bym zmienił natychmiast. W zaznaczonych obszarach widzę większe zagrożenie niż w ugotowanej w piwie goloneczce. Pozdrawiam Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 12 Września 2009 Dietę należy przestrzegać ale nie należy się karać.Jedna golonka dla polepszenia nastroju na pewno nie zaszkodzi. Ps. Dziś na obiadek zrobiłem polędwicę wołową z zielonym pieprzem + sos + frytki + sałatka.Palce lizać a i jakie zadowolenie ze smacznego obiadu.Czasami trzeba sobie pofolgować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 12 Września 2009 Może mnie modemony nie wytną? :rolleyes: Na kolacje miałem pierogi z grzybami. :tongue: Troszkę udało się w lesie zebrać. :smile: Pzdr. [ Dodano: Sob Wrz 12, 2009 21:53 ] Qrde 1000 post. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 12 Września 2009 Właśnie się zastanawiam co z Tobą zrobić bo piszesz nie w temacie miało być o obiedzie a Ty o kolacji :wink: :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/26/#findComment-79847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.