Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na poważnie . To ja nigdy nie suszyłem kiełbas nie wędzonych . i tylko mogę gdybać .Nie podoba mi się rozdrobnienie . Grube kawałki bardzo uwidoczniają ciemną barwę mięsa pod osłonką .żeby były drobniejsze i zmieszane z tłuszczem nie rzucało by się tak to w oczy.Mięso z łopatki mogło być ze starej sztuki . dodatkowo podczas peklowania mogło się dodatkowo utlenić na zewnętrznej warstwie w naczyniu. Nic nie ma napisane o procesie chłodzenia . Przy produkcji kiełbas parzonych nie wędzonych w kiełbaśnicach stosuje się początkowo chłodzenie wodą by nie ciemniały jak również ze względu na wydajność. Nie wiem jak przebiegał proces suszenia bo kaloryfery jeszcze nie grzeją . Ona wygląda jak powierzchnia mego boczku chudej strony po tygodniu w lodowce, dlatego zawsze staram się jego trzymać skórą do góry .Wygląda na przesuszoną powierzchnię w szybkim tempie a może dodatkowo była pod wentylatorkiem, bo wewnątrz wygląda dobrze I to tyle mego gdybania .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1828-twarde-kawa%C5%82ki-mi%C4%99sa-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-41262
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, napisał stosuje się początkowo chłodzenie wodą by nie ciemniały

Dziadku bardzo często jest pomijany ten etap końcowy przy produkcji białej kiełbaski

Dlatego kiełbasa ciemnieje Pozdrawiam.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1828-twarde-kawa%C5%82ki-mi%C4%99sa-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-41266
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa na fotce z pisanką była potraktowana zimną wodą po wyjęciu z parzenia.

Ta ostatnio robiona - nie. Obie nie widziały lodówki, lecz wisiały na drążku w kuchni wysoko miedzy szafkami.

Ta z pisanką jest jaśniejsza, ale fotka była zrobiona na drugi dzień - jeszcze nie wyschła. Kiełbasa ostatnio robiona była fotografowana na trzeci dzień.

Zrobiła się dyskusja o kolorach, a te akurat mi nie przeszkadzają w mojej kiełbasie. Nawet mi się podoba. Problem to twarde kawałki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1828-twarde-kawa%C5%82ki-mi%C4%99sa-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-41271
Udostępnij na innych stronach

Myślę że odpowiedź dostałeś tylko nie umiesz wyciągnąć z tego wniosku . Użyłeś nie właściwego rozdrobnienia i zbyt ścięgnistego mięsa. A trafiające się twarde kawałki to prawdopodobnie nie odżyłowanne dobrze wewnętrzne ścięgna z mięśni i zbyt grubo rozdrobnione. Przy takiej kiełbasie spróbuj zakupić mięso z szynek unikając mięśnia dwugłowego. Co do koloru było pytanie i dlatego też odpowiedzi. Kiełbasa wisiała między szafkami, czy do tego nad kuchenką . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1828-twarde-kawa%C5%82ki-mi%C4%99sa-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-41274
Udostępnij na innych stronach

prawdopodobnie nie odżyłowanne dobrze wewnętrzne ścięgna z mięśni

Takiej fuszerki nie puściłem! wszystko skrupulatnie wyciąłem i nie wysilałem się, by to dodać do kiełbasy. Tę garstkę twardych ścięgien wrzucam do wody i po wygotowaniu - wyrzucam do psiej michy, a wywar na zupę.

To mięso jest twarde, ładne kawałki mięsa! Niestety! Zła znajomość anatomii!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1828-twarde-kawa%C5%82ki-mi%C4%99sa-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-41279
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.