Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wysztkich.

Mam prośbę:

jakiś czas temu posiadałem wędzarnię zrobioną z ytonga. Palenisko wyłożone płytami kominkowymi,(wermikulit). Drzwiczki metalowe do wedzarni i paleniska. Palenisko połączone z wędzarnią 1,5 metrową rurą stalową. 

Niestety po kilku latach na skutek wilgoci popękała na tyle że została usunieta. Aktualnie planuję budowę nowej

Do tego chce użyć cegły pełnej. Budowa podoba jak poprzednio tzn palenisko połączone rurą z komorą wędzarni.

Mam kilka pytań:

Palenisko chce zrobić murowane podwójnie, tzn komora z cegieł, przerwa pomiędzy nimi ok cm, i zewnętrzna warstwa cegieł. Chciałbym uniknąć jego pękania z zewnętrznej strony.

Pytanie czy na spód paleniska mam wylać beton i mogę dać tam blachę? (tak miałem wcześniej) 

Czy górę paleniska także mogę wylać betonem + zbrojenie? jakie ma to być grube i czy pręty się nie nagrzeją na tyle żeby strop popękał? (wysokość wnętrza komory ok 50cm, szerokość ok 80cm) Czy moze uzyć jakiegoś specjalnego cementu(ogniotrwały lub izolujacy)? Nie wiem jaka jest przenikalność ciepłna betonu, bo może 10cm wylewki zbrojonej fi8 bedzie wystarczające? (nie chce żeby było ciepłe od góry)

Czego uzyć do murowania? czy zwykła zaprawa wystarczy?

Komora wędzarni - tu też myślałem żeby wymuroać podwójnie, troche lepsza izolacja będzie i 2ga rzecz że tej samej komory bym chciał uzywać jako grill (na dole komory wtedy bedę miał wysuwaną szufladę która dam przy grilowaniu jako podkład pod drzewo / węgiel)

Czy rura łącząca komorę paleniska z wędzarnią może być stalowa? (zaizoluje ją matą ceramiczna i np keramzytem)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18302-budowa-w%C4%99dzarni-z-ceg%C5%82y-pomoc-w-kilku-szczeg%C3%B3%C5%82ach/

1.moim zdaniem lepiej i efektywniej jest zrobić z paleniskiem pośrednim (bez kanału)

Ja też na początku miałem zamiar zrobić z kanałem ale na forum mnie przekonali by nie robić kanału.

Jeżeli się uprzesz na kanał to rura stalowa zaizolowana keramzytem będzie ok.

2.zastosowałem zbrojenie drut gładki fi 6

3. stosowałem zwykły cement i sam robiłem zaprawę cementową (jak masz kasę na zbyciu możesz kupić cement do wysokich temperatur)

4. palenisko zrobione z jednej cegły a spód i strop z betonu zbrojonego

przesyłam fotki z mojej budowy (nie wykorzystuj gruzu z cegieł szczególnie grubych kawałków. ja niepotrzebnie trochę dodałem gruzu ceglanego-na szczęście drobnego).

poniżej link

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16736-fotorelacja-z-budowy-w%C4%99dzarni-benka/?do=findComment&comment=649726

Pytanie czy na spód paleniska mam wylać beton i mogę dać tam blachę?

Beton na spod paleniska jest ok. W niczym to nie przeszkadza. Jeśli chcesz to możesz dać blachę, choć nie widzę w tym sensu.

Czy górę paleniska także mogę wylać betonem + zbrojenie?

Ja dałem 6cm zbrojonego stropu i trochę mało. W kilku miejscach popękał, ale oprócz tego to nie zauważyłem jakiś większych z tego powodu problemów. Zrób 10cm i będzie ok. Zbrojenie robiłem 10x10, pręt żebrowany 10 i gładki 6.

Czego uzyć do murowania? czy zwykła zaprawa wystarczy?

Zwykła zaprawa wystarczy.

Komor wędzarni - tutaj niech ktoś się wypowiada kto ma murowaną komorę. Ja zrobiłem podobnie, tyle że z deski calówki z izolacją powietrzem ok 5cm. Sprawdza się dobrze. Wędzarnia "oddycha" swoim tempem podczas wędzenia.

Czy rura łącząca komorę paleniska z wędzarnią może być stalowa? (zaizoluje ją matą ceramiczna i np keramzytem)

Może być. Ja przynajmniej mam stalową do zimnego wędzenia. Bardzo rzadko tutaj wędzę, większość idzie przez palenisko pod komorą.

Edytowane przez abadeon

W kilku miejscach popękał, ale oprócz tego to nie zauważyłem jakiś większych z tego powodu problemów. Zrób 10cm i będzie ok. Zbrojenie robiłem 10x10, pręt żebrowany 10 i gładki 6.

Już wielokrotnie zwracana była na forum uwaga, że stropy palenisk zbroimy wyłącznie gładkimi prętami.

Różnica rozszerzalności cieplnej betonu i pręta, który stawia opór na żebrach - powoduje pęknięcia. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dziękuje  za info

Wędzoka deskami nie obłoże bo chce też mieć go jako grill. 

Coś w trakcie będzie nie jasne będę pytał:]

Witam

pytanie mam odnośnie izolacji cegieł od fundamentu. Gerenalnie powinno się izolować , tylko jednak jest to palenisko czyli wysoka temperatura więc papa, folia itp chyba w gre nie wchodzi...

Izolujecie fundament? jak tak to w jaki sposób. Dziękuje

Generalnie, jeżeli masz suchy piaszczysty teren, nie musisz izolować, wystarczy ze płyta będzie wystawać ponad grunt i jeżeli jest większa od wędzarni posiadała spad do brzegu, aby woda nie stała przy murze.

Przy podmokłym terenie jw, ale płyta wylana z hydro betonu. W warunkach domowych np. beton + szkło wodne.

A jeżeli z jakiegokolwiek sobie znanemu powodu chcesz koniecznie izolować (lub budujesz na jakimś terenie zalewowym, bagnie lub innym ze stojacą wodą), to tak jak pisałeś uszczelniacze bitumiczne, jak i plastiki nie wchodzą w grę. Budujesz na szybie. Dajesz warstwę betonu bez kamieni tylko piasek i cement, kładziesz na to szybę i lekko równasz, aby nie pękła > podobnie jak kafelki się kładzie. 

Na tym budujesz mur.

W takim przypadku wędzarnia/konstrukcja NIE jest związana z płytą, jeżeli położysz krzywo szkło to może, ale nie musi Ci to odjechać, lub przy użyciu znacznej siły przesuniesz całość.

Dlatego właśnie paski szkła wykorzystywane są często do dylatacji płyt betonowych.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Dzięki. fundament mam powyżej gruntu ale to beton więc wodę może podciągać. Zrobię tak żeby po deszczu tam nie stałą to myślę że cegły nie pokruszy na mrozie. 

Inne pytanie jeszcze mam..... Komora wędzarni będzie z cegły. Początkowo chciałem robić 2 warstwy cegieł lekko od siebie oddylatowane. Taki zabieg bo komora wędzoka ma być też grilem i jakby jakieś naprężenia były to żeby je zniwelować, a po za tym wydaje mi się że wtedy środek komory wędzarniczej byłby ciepleszy zwłaszcza zimą i szybciej by się nagrzewał

Czy dobrze myślę czy to jest bez sensu i murować z 1 warstwy? Lub może ściany w środku wyłożyć cienkimi płytami szamotowymi? (tylko czy one nie poodpadają od cegły?)

Dziękuje

A myślisz o cegłach ze względu na dwófunkcyjność wędzarnia/grill, czy chodzi o design? 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

dwufunkcyjność w komorze bo gril i komora w 1. Dlatego z cegieł.

a zastanawiam się tylko nad wędzeniem w zime, czy coś w ogóle mi da podwójna warstwa cegieł lub wykładanie komory płytkami (np 3cm) szamotowymi?

czy jakiś inny pomysł?

Najogólniej >nie< na wszystkie propozycje

jeżeli wygląd nie musi być rustykalne ceglany, to zrób po prostu z drewna/deski, środek zrobić z blachy, pomiędzy ściany wełna izolowanie tak jak dachy.

Będziesz mógł niewielka mocą grzać w zimie do temperatur gilowych / BBQ

Albert Einstein

自製煙熏肉

Pomysł drewno i blacha też niezły ale wygląd też ma znaczenie.

Generalnie chciałem z cegły ze względu na trwałość.

Chyba że na całość dam siatkę, klej i tynk... ale nie wiem jak palenisko w miejscu drzwiczek, bo tam jest dość ciepło i może mi taką mozaikę szlag trafić

Ma ktoś wędzok obłożony siatką, klejem + coś na wykończenie? (ale nie kamień ani płytka tylko jakaś mazia z wiadra - mozaika, puc, sztuczny beton itp)

też niezły ale wygląd też ma znaczenie.

Z zewnątrz możesz nawet okleić cegielnikami dekoracyjnymi, nie ma znaczenia technicznego tylko i wyłącznie  design

post-40314-0-71983500-1620336773_thumb.jpg   post-40314-0-22681300-1620336789_thumb.jpg

.

Palenisko szufladowe, całkowicie załatwia sprawę Twojego pytania o szamot i ewentualnych szkód zimowych w cegłach - opis paleniska szufladowego na Forum 

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

Właśnie nie bardzo chce oklejać bo mam obawy że może to po jakimś czasie odpaść.

Nie do końca rozumiem temat paleniska szufladowego (tzn wiem co to jest i jaka jest zasada) , w stosunku do ewentualnego wykładania wędzarni szamotem?

Wyłożyć wędzarnie szamotem chciałem zeby się szybciej nagrzewała.

A gdyby jednak dać cegłę z zewnątrz, (budowa samej komory wędzarni) dać od wewnątrz matę ceramiczną i to zakryć blachą?

Pamiętaj proszę że komora ma mi też służyć jako grill

Dzięki:]

Właśnie nie bardzo chce oklejać bo mam obawy że może to po jakimś czasie odpaść.

Zależy od jakości wykonanej pracy i materiałów - ostatecznie to Ty podejmujesz decyzje.

Nie do końca rozumiem temat paleniska szufladowego (tzn wiem co to jest i jaka jest zasada) , w stosunku do ewentualnego wykładania wędzarni szamotem?

Nie musisz wykładać szamotem niczego, to nie piec akumulacyjny, a wędzarnie będziesz używał sporadyczne, żywotność cegły w takim przypadku jest dłuższa od Twojej.  :laugh:

Wyłożyć wędzarnie szamotem chciałem zeby się szybciej nagrzewała.

Będzie się o wiele dłużej nagrzewała i będzie miała dużą niepotrzebna bezwładność cieplna + akumulacja wody w szamocie podczas nieużytkowania

A gdyby jednak dać cegłę z zewnątrz, (budowa samej komory wędzarni) dać od wewnątrz matę ceramiczną i to zakryć blachą?

To OK  :thumbsup: , to twoja kasa  :)

Pamiętaj proszę że komora ma mi też służyć jako grill

Ani przez chwile o tym nie zapomniałem  :laugh:  :)

Albert Einstein

自製煙熏肉