Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 36 minut temu, Maxell napisał(a): Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit? Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 35 minut temu, EAnna napisał(a): Zapewne wysycenie syropem cukrowym. Tylko ta metoda w warunkach domowych "wchodzi w grę". Tylko czy jest sens🤔. Ja przygotuję skórki do wędlin a Aga mi podprowadzi do słodkości 🤣. Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 10 Stycznia 2024 35 minut temu, Grzewlod napisał(a): Tylko czy jest sens🤔 Problemem jest IMO brak dostepu do skórek owoców ekologicznych. Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny. Wiekszość osób to lekceważy aż do czasu, gdy poważnie zachorują. Zazwyczaj jest to droga jednokierunkowa. bez odwrotu. P.S. Moim zdaniem w grę wchodzi jeszcze słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 11 Stycznia 2024 9 godzin temu, EAnna napisał(a): Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny. Aniu,a to co wdychamy wiele się różni od innej chemii? Taki już Nasz los.Jak nie z tej to z d... strony. Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 11 Stycznia 2024 14 godzin temu, EAnna napisał(a): słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie Aniu, Tak ale wtedy zostaje tylko aromat. Jak wiesz próbujemy różnych metod , stojąc na straży zabezpieczeń bakteriostatycznych. Jednym z wariantów jest próba preparacji dodatkowymi słabymi enzymami a w zasadzie włączanie ich do procesu dojrzewania . To jest cały czas nauka i testy. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 19 Stycznia 2024 Przyjacielski test salami🙂 Baton testowy zjedzony 😋🍷. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 19 Stycznia 2024 7 minut temu, Grzewlod napisał(a): Baton testowy zjedzony 😋🍷. Cały baton, no chyba że do wina to i 2 bym opierdzielił A to czarne to co, wodorosty ? TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 19 Stycznia 2024 1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a): A to czarne to co, wodorosty ? To Jerky😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 19 Stycznia 2024 (edytowane) 19 minut temu, BazylWidzew napisał(a): no chyba że do wina to i 2 bym opierdzielił Chardonnay z wędlinami smaczy duetu 😋. Edytowane 19 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 19 Stycznia 2024 Ło panie jest moc... 😁A ja bidny siedzę w pracy do 6 rano... 🙄 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 20 Stycznia 2024 W dniu 10.01.2024 o 22:10, Grzewlod napisał(a): Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy. Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 20 Stycznia 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Baton testowy zjedzony Grzesiu, wędliny jak zwykle wyglądają pięknie, o smak nie pytam 🤩 Pewnie nie problem zjeść "cała deskę"🤭 Edytowane 20 Stycznia 2024 przez ReniaS 1 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 20 Stycznia 2024 (edytowane) 5 godzin temu, krzychuzab napisał(a): Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. O tak👍. Teraz u nas sezon na dojrzewki trwa cały rok. Pomysłów na wyroby ciągle przybywa, więc jak tylko wygospodaruję miejsce i znajdę trochę czasu to zbuduję jeszcze jedną. Niedawno było tak, że mięsa z powodu braku miejsca w komorach peklowały się o tydzień dłużej . Teraz trwa eksperyment, jak wyjdzie pozytywnie to następna w kolejce jest noga. Edytowane 20 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 20 Stycznia 2024 4 godziny temu, ReniaS napisał(a): wędliny jak zwykle wyglądają pięknie, o smak nie pytam 🤩 Dziękujemy 🙂. 5 godzin temu, krzychuzab napisał(a): Pozdrowienia. Z wzajemnością🙂. 4 godziny temu, ReniaS napisał(a): Pewnie nie problem zjeść "cała deskę"🤭 Problem robi się wtedy jak się drzazgi z języka wyciąga. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 20 Stycznia 2024 16 minut temu, Grzewlod napisał(a): jak się drzazgi z języka wyciąga O zapomniałem o drzazgach , i coś mnie uwiera 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 20 Stycznia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Muski napisał(a): coś mnie uwiera 😁 Bardzo nam przykro , że z w/w powodu nie będziesz mógł wziąć udział w dzisiejszej skromnej degustacji 🥲😁😀😉. Edytowane 20 Stycznia 2024 przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 20 Stycznia 2024 Pracowicie ułożone 😁, Wesołej zabawy 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 21 Stycznia 2024 15 godzin temu, Muski napisał(a): Pracowicie ułożone 😁, Wesołej zabawy 😁 Dziękujemy bardzo🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Przyszła odwilż 40% stopniało🙂. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 23 Stycznia 2024 😲 nie znam się na % ale wygląda to zjawiskowo...😍tyle dobra w jednym miejscu ...😁Gratuluję kolejny raz.. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 23 Stycznia 2024 (edytowane) 43 minuty temu, Grzewlod napisał(a): odwilż Fotki wskazują na wylinkę węży🤭😁 Gratuluję wyrobów Edytowane 23 Stycznia 2024 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 23 Stycznia 2024 53 minuty temu, szrekPL napisał(a): Gratuluję kolejny raz.. 47 minut temu, ReniaS napisał(a): Gratuluję wyrobów Dziękujemy🙂. 51 minut temu, ReniaS napisał(a): Fotki wskazują na wylinkę węży Sokole oko👍ciekawe czy rozpoznasz jaki gatunek🤔. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 23 Stycznia 2024 (edytowane) 18 godzin temu, szrekPL napisał(a): nie znam się na % Każdy mężczyzna się zna chyba, że lekarz zabronił 😪. Edytowane 24 Stycznia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 23 Stycznia 2024 39 minut temu, Grzewlod napisał(a): czy rozpoznasz jaki gatunek Czy to fuet, albo fuetello?..Może się mylę jesli tak, chętnie poznam nazwę tych smakowitosci Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 24 Stycznia 2024 8 godzin temu, ReniaS napisał(a): Czy to To Reniu salami z koniny 😉 1 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi