Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Maxell napisał(a):

Grzegorzu, nie zauważyłeś czy enzymy zawarte w owocach wpłynęły w jakimkolwiek stopniu na wytrzymałość jelit?

Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy.

20231223_160031.thumb.jpg.77b92bf07f30c41a1e7c5f0744086ad6.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893254
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, EAnna napisał(a):

Zapewne wysycenie syropem cukrowym.

Tylko ta metoda w warunkach domowych "wchodzi w grę". Tylko czy jest sens🤔.  Ja przygotuję skórki do wędlin a Aga mi podprowadzi do słodkości 🤣.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893256
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Tylko czy jest sens🤔

Problemem jest IMO brak dostepu do skórek owoców ekologicznych.

Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny.

Wiekszość osób to lekceważy aż do czasu, gdy poważnie zachorują. Zazwyczaj jest to droga jednokierunkowa. bez odwrotu.:facepalm:

P.S.

Moim zdaniem w grę wchodzi jeszcze słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893258
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Mocnymi konserwantami rozwala sobie człowiek florę jelitową i degraduje system immunologiczny.

Aniu,a to co wdychamy wiele się różni od innej chemii? Taki już Nasz los.Jak nie z tej to z d... strony.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893306
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, EAnna napisał(a):

słoikowa pasteryzacja skórek w wodzie

Aniu, Tak ale wtedy zostaje tylko aromat. Jak wiesz próbujemy różnych  metod , stojąc na straży zabezpieczeń bakteriostatycznych. Jednym z wariantów jest próba preparacji dodatkowymi słabymi enzymami a w zasadzie włączanie ich do procesu dojrzewania  . To jest cały czas nauka i testy:facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-893380
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
7 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Baton testowy zjedzony 😋🍷.

 

Cały baton, no chyba że do wina to i 2 bym opierdzielił:thumbsup: A to czarne to co, wodorosty ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895750
Udostępnij na innych stronach

 

19 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

no chyba że do wina to i 2 bym opierdzielił:thumbsup:

Chardonnay z wędlinami smaczy duetu 😋.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895754
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.01.2024 o 22:10, Grzewlod napisał(a):

Kiedyś miałem podobne obawy, że jelita będą kruche a produktu będą urywać się, rozrywać pod ciężarem. Nic bardziej mylnego, od jakiegoś czasu wykonujemy wyroby o max. długości jakie tylko wchodzą do komory ok. 90-100cm długości i poczatkowej masie ok. 2 kg. Nigdy nic się nie urwało i nie rozerwało, mowa tu o jelitach wołowych. W przypadku jelit wieprzowych również tak robimy efekt taki sam natomiast waga produktu jest niższa a same jelita są mniejszej średnicy.

20231223_160031.thumb.jpg.77b92bf07f30c41a1e7c5f0744086ad6.jpg

Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895794
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Baton testowy zjedzony

Grzesiu,

wędliny jak zwykle wyglądają pięknie, o smak nie pytam 🤩

Pewnie nie problem zjeść "cała deskę"🤭

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895797
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, krzychuzab napisał(a):

Widzę że dojrzewalnia się przydaje. Pozdrowienia. 

O tak👍. Teraz u nas sezon na dojrzewki trwa cały rok. Pomysłów na wyroby ciągle przybywa, więc jak tylko wygospodaruję miejsce i znajdę trochę czasu to zbuduję jeszcze jedną:facepalm:. Niedawno było tak, że mięsa z powodu braku miejsca w komorach peklowały się o tydzień dłużej :facepalm:. Teraz trwa eksperyment, jak wyjdzie pozytywnie to następna w kolejce jest noga:facepalm:.

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895845
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, ReniaS napisał(a):

wędliny jak zwykle wyglądają pięknie, o smak nie pytam 🤩

Dziękujemy 🙂.

5 godzin temu, krzychuzab napisał(a):

Pozdrowienia. 

Z wzajemnością🙂.

 

4 godziny temu, ReniaS napisał(a):

Pewnie nie problem zjeść "cała deskę"🤭

Problem robi się wtedy jak się drzazgi z języka wyciąga;).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895849
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

coś mnie uwiera 😁

Bardzo nam przykro , że z w/w powodu nie będziesz mógł wziąć udział w dzisiejszej skromnej degustacji 🥲😁😀😉.

20240120_163742.thumb.jpg.d7eeb36a6e1abcdc1228b821123352de.jpg

 

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-895874
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

odwilż 

 

Fotki wskazują na wylinkę węży🤭😁

Gratuluję wyrobów :thumbsup:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896586
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Gratuluję kolejny raz..

47 minut temu, ReniaS napisał(a):

Gratuluję wyrobów 

Dziękujemy🙂.

 

51 minut temu, ReniaS napisał(a):

Fotki wskazują na wylinkę węży

Sokole oko👍ciekawe czy rozpoznasz jaki gatunek🤔.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896597
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, szrekPL napisał(a):

nie znam się na %

Każdy mężczyzna się zna ;) chyba, że lekarz zabronił 😪.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896599
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Grzewlod napisał(a):

 czy rozpoznasz jaki gatunek

 

Czy to fuet, albo fuetello?..Może się mylę:facepalm: jesli tak, chętnie poznam nazwę tych smakowitosci :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/41/#findComment-896606
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.