DZIADEK Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Września 2008 Ile trzeba jelit baranich 16 mm na 23 kg farszu (pęczek 90 m).http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Września 2008 A tak przy okazji ile trzeba jelit baranich 16 mm na 23 kg farszu (pęczek 90 m).Zerkając w stare normy to: przy wydajności śr. 54 % potrzeba na 100 kg gotowego produktu 600 m jelit baranich przy fi do 20 mm. Czyli około 300 m na 100 kg farszu. Chyba powinno wystarczyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Września 2008 Trochę mi ten rachunek się nie zgadza. Podaję normę i proszę o wyliczenie można obliczyć dwoma sposobami mnożąc lu dzieląc.Zużycie jelit cienkich baranich na tonę gotowego wyrobu przy wydajności 64%6500mZużycie surowca - mięsa - na 1tonę gotowego wyrobu o wydajności 64 %1562 kg Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Września 2008 Z tego co podaje Dziadek wynika ,że skoro Smorodina ma 23 kg farszu to przy wydajności 64% będzie miał prawie 15kg gotowego wyrobu .To skoro na tonę trzeba 6500m jelit to na 15kg trzeba 97,5m. Czyli nie wystarczy tych jelit ,które ma.Czy tak czy coś pokręciłam? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Września 2008 Dziadku. Wyliczenia były zrobione tak naprędce, czyli znacznie uproszczone. :grin: Korzystałem z przepisów 21. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2008 Wyliczyć trzeba ile jelit potrzeba na 1kg farszu dane dotyczą gotowego produktu . Ale mamy podane ile trzeba mięsa na tonę gotowego produktu - umownie to nasz farsz całkiem nie dokładnie bo dochodzą jeszcze przyprawy i na pewno woda technologiczna 1-2%ale to pominiemy 6500m podzielić przez 1562kg = 4,16 m na 1 kg farszu23kg x 4.16m=95.68m czyli wszystko się zgadza. Sprawdziłem przepisy wewnętrzne nr 21 i rzeczywiście inne dane są tam w związku z tym by to pogodzić to przyjmijmy że na 1 kg farszu trzeba od 3,3 m do 4,1 m jelit baranich .w związku z tym tych jelit może starczy.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Września 2008 Z moich powyższych obliczeń wyszło trochę więcej tj 4,23m na kg farszu więc może starczy a może nie . Więc Januszu musisz byc bardzo ostrożny bo tak czy inaczej masz jelit na styk :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2008 DZIADEK, Witam Nie zrobiłem ze wszystkiego kabanosów po dwóch godzinach nabijania myślałem , że mnie .... strzeli i zrobiłem normalną kiełbaskę. Po uwędzeniu podpiekłem. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Września 2008 Witam Nie zrobiłem ze wszystkiego kabanosów po dwóch godzinach nabijania myślałem , że mnie .... strzeli i zrobiłem normalną kiełbaskę. A można wiedzieć w czym był największy problem ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Września 2008 andrzej k, Witam Kiełbasy nadziewam sam, a przy kabanosach muszą być dwie osoby. Jelita źle zsuwały się z lejka i pękały. Kręcąc korbą w nadziewarce trzeba robić bardzo delikatnie - pękanie. Dlatego robię 3-4 kg. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2008 Witam Kiełbasy nadziewam sam, a przy kabanosach muszą być dwie osoby. Z tymi jelitami baranimi to tak nieraz jest . Ja na początku też miałem problem i powiem że nawet miałem stracha nadziewać . Teraz jak opanowałem moją nadziewarkę to już nie ma problemu . Każde jelito baranie i wieprzowe również przepłukuję wodą krótko przed nadziewaniem i praktycznie po problemie , lejek jeszcze można potraktować lekko tłuszczem i do roboty . W chwili obecnej sam nadziewam kiełbaskę i muszę powiedzieć że lepiej idzie jak w dwójkę . Sam się synchronizuję ! Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2008 andrzej k, Witam Ja robię tak samo jelita w wodzie przed założeniem na lejek przelewam wodą, lejek natłuszczony. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1847-ile-jelit-baranich/#findComment-41744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.