andrzej12399 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Witam.Według tabeli peklowania, przy peklowaniu przez 5 dni na 0,5 litra wody i 1kg mięsa powinienem dodać 58 gr soli. Jednak do tej pory tyle soli dawałem na 1l wody i wendzonki były dobre. O co chodzi??[Dodano: 07 gru 2021 - 17:06]Na 1kg mięsa dawałem 1l wody i 58gr soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Dane w tabelach są podawane z zastrzeżeniem ze należy je dostosować pod swoje odczucie słoności. Jednak Twoja dawka jest poniżej zalecanego progu. Obawiam się iż nie gwarantuje zabezpieczenia mięsa. Może akurat Ci pasuje. No i przy tych czasach 5 dniach Twoim steżenie raczej będzie niedopeklowana a dla przeciętnego Siba nie słona. Nic nie piszesz o nastrzyku. Nasuwa się pytanie. Dlaczego dawałeś 58 gr na litr wody na kilogram mięsa nie np 65 gr na literę. Jakie jest źródło tego przepisy. Bo bardzo precyzyjnie określasz ilość peklosoli. Zwróć uwagę aby być precyzyjnym w opisie.Do peklowania używamy peklosoli lub dawniej mieszaniny soli i saletry (teraz rzadko). Jeżeli używałeś samej soli to błądSchab to ogólnie polędwica + kości. Sądzę ze peklowałes polędwicę. Akurat tabela Dziadka bo chyba o niej mowa nie jest stosowana do polędwic.Ja pekluje steżenie 7 % 0,4 litra wody /kilo polędwicy + nastrzyk.Tabela ilość wody, peklosoli, mięsa są dobrane na podstawie wieloletniej praktyki masarzy. Są optymalne i dlatego warto się nimi kierować. Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej12399 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Na początu dawałem 60gr na 1kg 1l jednak to było minimalmie za dużo jak dla mnie. A teraz pytanie jesli np na 10 kg mięsa chciał bym 8l zalewy jak mam dostosować proporcje peklosoli?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Z tego co piszesz to jesteś mało słonolubny to dał bym 240 g peklosoli 4 litry wody mocny nastrzyk i pilnował bym temperatury 2-4 stopnie . Peklował 10 dni. Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej12399 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2021 A jesli w tabeli mam że na 1kg mięsa 0,5l wody i 56gr peklosoli ale chciał bym zrobić 1 litr zalewy bo 0,5l mi tego nie przykryje to muszę dodać 112 gr peklosoli?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Weź wysokie naczynie i wszystko się zmieści i będzie przykryte, lub zapekluj w worku foliowym.Tak nie możesz przeliczać jak proponujesz. Bo stężenia liczymy dla układu = peklosól /(woda +mięso +peklosol) to ma wynieś 2%. + inne warunki. Przy dłuższym peklowania I jak dobierzesz jeden parametr to drugi nie pasuje.Prosciej jest zapeklowac w worze lub znaleź wysoki garnek. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SnakeMM Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2021 A jakby to było przy peklowanie na sucho w workach prozniowych? Ile peklosoli na kg i na jak dlugo? Oczywiście mowa o poledwicach (schabie beż kosci)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2021 wg własnego progu słoności - od 16 do 23g/kg. Ja używam 20g Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SnakeMM Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Rozumiem, że parzenie tez ma być w worku próżniowym przez X czasu w zależności od średnicy? Szukam wzoru na wyliczenie X. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Rozumiem, że parzenie tez ma być w worku próżniowym przez X czasu w zależności od średnicy? Szukam wzoru na wyliczenie X.Nie koniecznie. Możesz wyjąć z woreczka, możesz parzyć w woreczku. Jak wyciągniesz parzysz do temperatury wewnątrz wyrobu - 60÷63°C.Jeżeli w woreczku to temperatury i czasy sous-vide - 55°C - 2h Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-736393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarL Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam Panów, podłącze się do pytania żeby nie zakładać nowego tematu. Teraz w sobotę wędziłem próbna szynkę (11,5 kg) w nowej wędzarni własnego projektu. Peklowanie było według tabeli 4,6L wody 560 gram peklosoli 7 dni po jednym nastrzyku na kawałek około 60 ml. Szynka była wędzona 4 godziny w temperaturze 50-60 stopni następnie podpiekana w temperaturze 80-90 stopni do 68* w środku wyrobu (6 godzin) więc łączny czas 11 godzin. Kolor i soczystość wyrobu przeszedł oczekiwania wszystkich domowników i sąsiadów ale wyszło dosyć słone. I tu mam pytania chce zapeklowac zakupiony schab bez kości 9,1 kilo jedna szynkę 1.6 i jeden płat boczku 1.6 kilo na roladę. Czy w tym wypadku dalej się trzymać tabeli czy może coś zmniejszyć. Czy za słoność wyrobów może być winna temperatura peklowanie 12-14 stopni ? Tym razem chce włożyć do lodówki ustawionej na 6 stopni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-737555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) dalej się trzymać tabeli czy może coś zmniejszyć. Czy za słoność wyrobów może być winna temperatura peklowanie 12-14 stopni ? Zrób solankę 9% i peklowanie 4-6 st C !!! Do polędwicy solanka 7,5% i peklowanie też w 4-6 stC Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18741-peklowanie-schabu-pol%C4%99dwicy/#findComment-737560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.