Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do jakich wyrobów można zastosować skwarki pozostałe po wytopieniu smalcu?

Na forum znalazłem tylko przepis na wątrobianą ze skwarkami.

Może ktoś zna inne zastosowania.

Pamiętam z dzieciństwa, że moja matka robiła ciasteczka ze skwarek, niestety nie znam przepisu.

Wszystkie Jacki to fajne chłopaki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/
Udostępnij na innych stronach

Zasadniczo skwarków uzywa się przy produkcji podrobów. Jesli chodzi o ciasta - niestety nie wiem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1036
Udostępnij na innych stronach

Oto przepis na te wspaniałe ciastka - najbliższe chyba sercu zadymiacza :D

 

Składniki

45 dkg skwarków

75 dkg maki

5 jaj

2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 proszek do pieczenia

 

Przygotowanie

 

Skwarki przepuszczamy przez maszynkę, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Najlepiej jest potem to ciasto przepuścić przez maszynkę z tym takim wzorkiem na końcu i do piekarnika.

 

Nie zjadac zbyt dużo bo ma cholesterol :D :devil: :P

pozdrawiam słodko :D

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1037
Udostępnij na innych stronach

Oli byłeś trochę szybszy, ponieważ mialem zamiar przepisać przepis na ciasto ze skwarkami z notesu żony, można go znaleźć na http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33245223&a=33245725

Zapewniam ciasteczka są super i co najciekawsze to nie czuć skwarek, ponadto sa nierozpoznawalne, że ciastko z takiego nie typowego surowca.

Osobiście uwielbiam wątrobiankę ze skwarek, chyba czas ja zrobić przed Świetami.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1041
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...

Witam

 

Po zeszło tygodniowej przeróbce ½ świnki i wytopieniu słoninki na smalec dzisiaj dostałem natchnienie i pierwszy raz w moim życiu upiekłem ciasto ,czyli były to ciastka kruche na bazie skwarek . Jak na pierwszy raz ciastka wyszły bardzo dobre ale już następnym razem to zapewne dołożę do części papryki ostrej zamiast cukru waniliowego . A oto fotki jak to się z grubsza działo no i oczywiście efekt końcowy.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-14232
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Moja babcia też robiła takie ciastka, pyszności. Pamiętam jeszcze, że jako dziecko kręciłe korbką od maszynki 8 w czasie produkcji. Lubiłem zmieniać kształt ciastek przesuwając taką listwe z otworami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-15281
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam

 

 

Myślę że mogę przypomnieć . Jeżeli komuś zostało trochę skwarek i ma jeszcze trochę siły i czasu to można upiec pyszne ciasteczka ze skwarkami .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25461
Udostępnij na innych stronach

Oprócz ciasteczek polecam przepis na szybką wątrobiankę

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737

A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25468
Udostępnij na innych stronach

Zaprosić kumpli, wcześniej przygotowując kilka kwaterek cytrynówki. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25469
Udostępnij na innych stronach

Raulo

 

Będzie ciężko bo to wyrób do zjedzenia na szybko.

Jak zamrozisz to po rozmrożeniu jeż nie będzie takie samo.

Wątroba jest na surowo i dlatego trzeba to szybko spożyć podobnie jak tatar.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25470
Udostępnij na innych stronach

Ok w takim razie gdybym zrobił za dużo to mimo wszystko spróbuję tego patentu z kumplami i cytrynówką ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25484
Udostępnij na innych stronach

O i to jest bardzo dobry sposób na przedłużenie trwałości wyrobu :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25491
Udostępnij na innych stronach

A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ?

W miesiącach zimowych wytrzyma nawet tydzień. Wówczas gdy pisałem o tym brałem pod uwagę fakt, że ktoś może zrobić sobie wątrobiankę w lato, a wówczas tylko 2- 3 dni.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25580
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

W otchłaniach Forum - wkopałem temat o skwarkach - ale pytanie moje jest takie : jak zrobić frytki z obcinków i okrawków z żeberek i innych kości- tak by były ekspozją smaku - poezją która nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ;)  :facepalm:  ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559365
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ;):facepalm: ?

To nie jest możliwe wyczuwają (wegetarianie )  mięso itp (produkty pochodzenia zwierzęcego ) na "kilometr"  (wiem z własnego podwórka :facepalm: ) i więcej z tego kwasu niż pożytku . Reasumując jak nie chce dobrowolnie wrócić na łono  mięsożerców  to lepiej odpuścić 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559372
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie chce dobrowolnie wrócić na łono mięsożerców to lepiej odpuścić
ha ha - to nie ja  :no:  to nasz wielki  Dziadek :thumbsup:  - poczęstował Olę  podczas sesji fotograficznej rozbioru półtusz od 14 lat wegetariankę - tak pysznymi frytkami ze skawarek - okratków z żeberek , że wymiękła - sam próbowałem - też za mną chodzą :facepalm:   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559377
Udostępnij na innych stronach

Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559379
Udostępnij na innych stronach

 

 

córkę chcesz nawracać
nie - to córka bliskiej przyjaciółki  - czar Łaz ją chyba nawrócił  :D  :thumbsup: 

 

 

Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami
  Wielkie dzięki - :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.