Jacek Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Do jakich wyrobów można zastosować skwarki pozostałe po wytopieniu smalcu?Na forum znalazłem tylko przepis na wątrobianą ze skwarkami.Może ktoś zna inne zastosowania.Pamiętam z dzieciństwa, że moja matka robiła ciasteczka ze skwarek, niestety nie znam przepisu. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zasadniczo skwarków uzywa się przy produkcji podrobów. Jesli chodzi o ciasta - niestety nie wiem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Oto przepis na te wspaniałe ciastka - najbliższe chyba sercu zadymiacza Składniki 45 dkg skwarków 75 dkg maki 5 jaj 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia Przygotowanie Skwarki przepuszczamy przez maszynkę, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej jest potem to ciasto przepuścić przez maszynkę z tym takim wzorkiem na końcu i do piekarnika. Nie zjadac zbyt dużo bo ma cholesterol :devil: :P pozdrawiam słodko Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Oli byłeś trochę szybszy, ponieważ mialem zamiar przepisać przepis na ciasto ze skwarkami z notesu żony, można go znaleźć na http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33245223&a=33245725 Zapewniam ciasteczka są super i co najciekawsze to nie czuć skwarek, ponadto sa nierozpoznawalne, że ciastko z takiego nie typowego surowca.Osobiście uwielbiam wątrobiankę ze skwarek, chyba czas ja zrobić przed Świetami.Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Dzięki za podpowiedzi i przypomnienie, żeczywiście ciastka były wyciskane maszynką do miesa przez specjalną nasadkę. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lessa Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Hej.Dla leniwych - te ciacha można kłaść łyżeczką na papier pergaminowy. Super jest jak skwarki czasem chrupną. Cytuj "Czas na małe co nieco" A.A.Milne Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-1062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2006 skwarek chwilowo nie mam, zwykle smaluszek zostawiam ze skwarkami. :grin: Świąteczna świnka w drodze to będę musiał spróbować tych ciasteczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-5339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2006 Ciasteczka full wypas, wiec polecam. Można zrobić jedna partie bardziej słona lub np z papryką i do piwka jak znalazł Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-5340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2006 skoro tak zachwalacie to trzeba będzie poeksperymentować z różnymo dodatkami np zamiast wanilii majeranek, chociaż nie jestem pewien co z tego wyjdzie:) :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-5346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2006 Oprócz ciasteczek polecam przepis na szybką wątrobiankę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-5347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lipca 2007 Witam Po zeszło tygodniowej przeróbce ½ świnki i wytopieniu słoninki na smalec dzisiaj dostałem natchnienie i pierwszy raz w moim życiu upiekłem ciasto ,czyli były to ciastka kruche na bazie skwarek . Jak na pierwszy raz ciastka wyszły bardzo dobre ale już następnym razem to zapewne dołożę do części papryki ostrej zamiast cukru waniliowego . A oto fotki jak to się z grubsza działo no i oczywiście efekt końcowy. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-14232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Moja babcia też robiła takie ciastka, pyszności. Pamiętam jeszcze, że jako dziecko kręciłe korbką od maszynki 8 w czasie produkcji. Lubiłem zmieniać kształt ciastek przesuwając taką listwe z otworami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-15281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Witam Myślę że mogę przypomnieć . Jeżeli komuś zostało trochę skwarek i ma jeszcze trochę siły i czasu to można upiec pyszne ciasteczka ze skwarkami . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Oprócz ciasteczek polecam przepis na szybką wątrobiankę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zaprosić kumpli, wcześniej przygotowując kilka kwaterek cytrynówki. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Raulo Będzie ciężko bo to wyrób do zjedzenia na szybko.Jak zamrozisz to po rozmrożeniu jeż nie będzie takie samo.Wątroba jest na surowo i dlatego trzeba to szybko spożyć podobnie jak tatar. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Ok w takim razie gdybym zrobił za dużo to mimo wszystko spróbuję tego patentu z kumplami i cytrynówką Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Grudnia 2007 O i to jest bardzo dobry sposób na przedłużenie trwałości wyrobu :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Grudnia 2007 A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ?W miesiącach zimowych wytrzyma nawet tydzień. Wówczas gdy pisałem o tym brałem pod uwagę fakt, że ktoś może zrobić sobie wątrobiankę w lato, a wówczas tylko 2- 3 dni. Smacznego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-25580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lipca 2017 W otchłaniach Forum - wkopałem temat o skwarkach - ale pytanie moje jest takie : jak zrobić frytki z obcinków i okrawków z żeberek i innych kości- tak by były ekspozją smaku - poezją która nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lipca 2017 nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ? To nie jest możliwe wyczuwają (wegetarianie ) mięso itp (produkty pochodzenia zwierzęcego ) na "kilometr" (wiem z własnego podwórka ) i więcej z tego kwasu niż pożytku . Reasumując jak nie chce dobrowolnie wrócić na łono mięsożerców to lepiej odpuścić Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Lipca 2017 nie chce dobrowolnie wrócić na łono mięsożerców to lepiej odpuścić ha ha - to nie ja to nasz wielki Dziadek - poczęstował Olę podczas sesji fotograficznej rozbioru półtusz od 14 lat wegetariankę - tak pysznymi frytkami ze skawarek - okratków z żeberek , że wymiękła - sam próbowałem - też za mną chodzą Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lipca 2017 Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Lipca 2017 Waldek córkę chcesz nawracać ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Lipca 2017 córkę chcesz nawracać nie - to córka bliskiej przyjaciółki - czar Łaz ją chyba nawrócił Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami Wielkie dzięki - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/188-skwarki/#findComment-559383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.