kooalla Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Kooalla nie zgodzę, się z Tobą że jest to bzdura chyba nie wedziles klasykiem Nie mam problemów z stopniem uwędzenia, i smakiem i zapachem.Stosuję pewną sztuczkę, po parzeniu po 24h.Wędzę ponownie krótko w 20 stopniach max 2h z osuszaniem.Każdy wędzi jak mu pasuje. Wiem jedno daj obie wędzarnie początkującemu, elektryk i tradycyjną na pierwsze wędzenie i z której wędzonki będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18859-co-preferujecie-klasyczne-w%C4%99dzenie-czy-elektryk/page/2/#findComment-746183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Jak parze sous vide w temp 68-70 ? Wysoko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18859-co-preferujecie-klasyczne-w%C4%99dzenie-czy-elektryk/page/2/#findComment-746203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Jak parze sous vide w temp 68-70? Wysoko Ok, źle się wyraziłem. Parze zapakowane próżniowo wędzonki przy użyciu cyrkulatora do sous vide.A czy wysoko? Może... Zależy co parze, jaki chce uzyskać efekt i kto to będzie jadł - dobieram odpowiednią temperaturę (od 57 do 80 stopni) i czas.Żona nie przepada za zbyt surową (jeśli można tak nazwać) wieprzowiną, więc szynki i karkówki parzę w 68-70 przez około 5h.Co innego np filet z kurczaka na obiad, albo filet z indyka peklowanym nie wędzony który parze w 62. Ale to nie temat na takie rozmowy Bardziej byłem ciekaw tego co zostało poruszone - co sprawia, że moje wędzonki parzone sous vide (w różnych temperaturach) robią się jaśniejsze, gdzie większość twierdzi że przy parzeniu ciemnieją.Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy które mogą mieć wpływ:- Większość wędzonek mrożę po wędzeniu i parzę dopiero po rozmrożeniu. Kiedyś spróbowałem parzyć bez rozmrażania zwiększając czas o 50% (zgodnie z zaleceniami ze stron poświęconych metodzie sous vide) - zdecydowanie mniej wędzonki się rozjaśniały. - Do parzenia używam wody destylowanej, żeby nie odkamieniać ciągle cyrkulatora (mam dość twardą wodę). Wprawdzie wędzonki są w workach ale mała migracja poprzez worek występuje - woda delikatnie zmienia kolor Edytowane 22 Stycznia 2022 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18859-co-preferujecie-klasyczne-w%C4%99dzenie-czy-elektryk/page/2/#findComment-746219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Co sprawia, że przy parzeniu wędzonki robią się jaśniejsze lub ciemniejsze? Co jest głównym czynnikiem? Jak parze sous vide w temp 68-70 przez określony czas to robią się jaśniejsze. Jak parzyłem w 62 to działo się to samo. Jak karkówkę z tej samej partii (wędzone w elektryku) mój tato sparzył w wodzie to wyszła prawie czarna - nie wiem jaką miał temp wody. Jednoznacznie trudno odpowiedzieć na twoje pytanie.Znaczącą rolę odgrywa temp. wędzenia.Na początku parzenia następuje wypłukanie barwników z powierzchni produktu i przejście do wody, wówczas produkt jest jaśniejszy.Jeśli parzymy w tej samej wodzie uwędzone kiełbasy, wędzonki o różnym czasie obróbki termicznej, wówczas ostanie przyjmą więcej składników z wody ( zwiększa się stężenia składników dymu w wodzie ).Czynnikiem, który wpływa na końcowy kolor wędzonki jest rodzaj surowca ( mam na myśli ilość barwników w mięsie ).Po parzeniu i wystudzeniu baleron zawsze jest ciemniejszy niż przed parzeniem.Przyczyna - następuje zagęszczenie barwników mięśniowych na skurczonej powierzchni mięsa ( efekt denaturacji ) oraz czas parzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18859-co-preferujecie-klasyczne-w%C4%99dzenie-czy-elektryk/page/2/#findComment-746309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.