Marek z Bielska Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Listopada 2009 Czy te 100-150ml to nie za dużo? w przepisach na salami jest od 50-80ml (wino lub krem cherry) na 5kg mięsa.mozesz dać 50ml,zależy jak długo ma później dojrzewać,dasz więcej dłużej będzie sobie dojrzewało,a i efekt tzw.pomarszczonej osłonki uzyskasz ładniejszy,jak wlejesz 50 to zobaczysz na czuja czy dać więcej,ocenisz także podczas mieszania składników Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Listopada 2009 Tylko nie przejmuj się, że farsz będzie "jechał spirytem" W końcowym wyrobie to zginie. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Listopada 2009 Dodałem 50ml oraz kultury, czy spirytus nie zaszkodzi w rozwijaniu się bakterii? Jak narazie wyczuwać "spiryt" i dosyć lekki kwaśny zapach ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Listopada 2009 Dodałem 50ml oraz kultury, czy spirytus nie zaszkodzi w rozwijaniu się bakterii? Jak narazie wyczuwać "spiryt" i dosyć lekki kwaśny zapach Wszystko w normie. Tylko po co Ci, dwa składniki: wysoko procentowy alkohol i kultury starterowe. Wystarczyło dodać cukru i trochę kultur bakteryjnych z serwatki.Alkohol ma odwodnić mięso. Za dużo wody w mięsie. Taki proces zachodzi, lecz tylko w bardzo małym stopniu. Spirytus działa bakteriobójczo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Listopada 2009 Byłem kiedyś na spotkaniu z pisarzem (nazwiska nie pamiętam) . Opowiadał nam o Węgrzech i między innymi powiedział jak powstało salami. Otóż, jakiemuś rzeżnikowi pochodzenia żydowskiego zdechł osioł . Rzeżnik znalazł go po kilku dniach i osiołek był delikatnie mówiąc bardzo skruszały. Szkoda mu było zakopać tyle mięsa , więc przemielił go i dodał świniaka i bardzo dużo przypraw . Zrobił kiełbasy , ale zapach był dalej nie specjalny. Wędził tak długo by pozbyć się tego i w końcu wstawił do jatki . Nazwał to salami - co po węgiersku nic nie znaczyło. Kiełbasa zrobiła furorę i klienci dalej dopytywali się o nią . Przepis zdradził dopiero na łożu śmierci :wink: Ile w tym prawdy to nie wiem.Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Listopada 2009 Spirytus działa bakteriobójczo. Czyli nic z tych kultur nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Listopada 2009 Czyli nic z tych kultur nie będzie?Spokojnie, będzie będzie ;-) Tylko zapewnij im odpowiednie warunki temperaturowo-wilgotnościowe do rozwoju w pierwszej fazie. A tak przy okazji, czy robisz wg jakiegoś konkretnego przepisu ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Listopada 2009 Przepis raczej jak na zwykłą kiełbasę z dodatkiem ostrej papryki kultur oraz spirytusu, chyba to nie ma większego znaczenia? Chciałem wypróbować kultury (kóre zalegały) i zobaczyć co z tego wyjdzie dobrego. Jeśli chodzi o warunki to pierwsze 1-2 dni do piekarnika z wodą, a póżniej do piwnicy, z wilgotnośćią raczej problemu nie będzie gdyż posiadam hygrometr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Listopada 2009 Przepis raczej jak na zwykłą kiełbasę z dodatkiem ostrej papryki kultur oraz spirytusuCzyli robisz po prostu jakąś kiełbasę surową, długo dojrzewającą. z wilgotnośćią raczej problemu nie będzie gdyż posiadam hygrometr. No to super. Mój wilgotnościomierz niestety nie posiada opcji regulacji wilgotności w pomieszczeniu Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Listopada 2009 Salami to nie jest, ale raczej zwykła kiełbasa z dodatkiem kultur. Startowanie kultur wszystko w normie 22C i 90% wilgotności, niestety w piwnicy mam problem z utrzymaniem wilgotności obecnie wacha się od 60-65% temp. 14-15 stopni. Kiełbasa ładnie się marszczy, zobaczymy co dalej :grin: http://monki.us/~tier/wd/suszona_start.jpg http://monki.us/~tier/wd/suszona.jpg http://monki.us/~tier/wd/suszona2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-89170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Kolejna próba z salami, tym razem z pleśnią narazie wszystko zapowiada się dobrze, a tak wygląda po 4 dniach http://monki.us/~tier/wd/plesn2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-115429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Czerwca 2010 :clap: Wygląda bardzo zapowiadająco, teraz tylko cierpliwość... :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-115430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Lipca 2010 Dłużej wytrzymać nie mogłem i dziś próbuję do piwka salami.. a oto efekt końcowy po 23 dniach. http://monki.us/~tier/wd/salami_plesniowe/salami_plesn.jpg : :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Lipca 2010 Piękne :clap: :clap: :clap: i pewnie smak nie do opisania :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Lipca 2010 żebyś teraz moje kiszki słyszał :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Lipca 2010 O mało moje naprawione tydzień temu oko nie wypadło :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.