Skocz do zawartości

Moje salami.


Rekomendowane odpowiedzi

Czy te 100-150ml to nie za dużo? w przepisach na salami jest od 50-80ml (wino lub krem cherry) na 5kg mięsa.

mozesz dać 50ml,zależy jak długo ma później dojrzewać,dasz więcej

dłużej będzie sobie dojrzewało,a i efekt tzw.pomarszczonej osłonki

uzyskasz ładniejszy,jak wlejesz 50 to zobaczysz na czuja czy dać

więcej,ocenisz także podczas mieszania składników

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88544
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie przejmuj się, że farsz będzie "jechał spirytem" ;)

W końcowym wyrobie to zginie.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88574
Udostępnij na innych stronach

Dodałem 50ml oraz kultury, czy spirytus nie zaszkodzi w rozwijaniu się bakterii? Jak narazie wyczuwać "spiryt" i dosyć lekki kwaśny zapach

Wszystko w normie. Tylko po co Ci, dwa składniki: wysoko procentowy alkohol i kultury starterowe.

Wystarczyło dodać cukru i trochę kultur bakteryjnych z serwatki.

Alkohol ma odwodnić mięso.

Za dużo wody w mięsie. Taki proces zachodzi, lecz tylko w bardzo małym stopniu.

Spirytus działa bakteriobójczo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88580
Udostępnij na innych stronach

Byłem kiedyś na spotkaniu z pisarzem (nazwiska nie pamiętam) . Opowiadał nam o Węgrzech i między innymi powiedział jak powstało salami.

 

Otóż, jakiemuś rzeżnikowi pochodzenia żydowskiego zdechł osioł . Rzeżnik znalazł go po kilku dniach i osiołek był delikatnie mówiąc bardzo skruszały. Szkoda mu było zakopać tyle mięsa , więc przemielił go i dodał świniaka i bardzo dużo przypraw . Zrobił kiełbasy , ale zapach był dalej nie specjalny. Wędził tak długo by pozbyć się tego i w końcu wstawił do jatki . Nazwał to salami - co po węgiersku nic nie znaczyło. Kiełbasa zrobiła furorę i klienci dalej dopytywali się o nią . Przepis zdradził dopiero na łożu śmierci :wink:

Ile w tym prawdy to nie wiem.

Smacznego :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88582
Udostępnij na innych stronach

Czyli nic z tych kultur nie będzie?

Spokojnie, będzie będzie ;-)

Tylko zapewnij im odpowiednie warunki temperaturowo-wilgotnościowe do rozwoju w pierwszej fazie.

A tak przy okazji, czy robisz wg jakiegoś konkretnego przepisu ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88611
Udostępnij na innych stronach

Przepis raczej jak na zwykłą kiełbasę z dodatkiem ostrej papryki kultur oraz spirytusu, chyba to nie ma większego znaczenia? Chciałem wypróbować kultury (kóre zalegały) i zobaczyć co z tego wyjdzie dobrego. Jeśli chodzi o warunki to pierwsze 1-2 dni do piekarnika z wodą, a póżniej do piwnicy, z wilgotnośćią raczej problemu nie będzie gdyż posiadam hygrometr.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88615
Udostępnij na innych stronach

Przepis raczej jak na zwykłą kiełbasę z dodatkiem ostrej papryki kultur oraz spirytusu

Czyli robisz po prostu jakąś kiełbasę surową, długo dojrzewającą.

z wilgotnośćią raczej problemu nie będzie gdyż posiadam hygrometr.

 

No to super. Mój wilgotnościomierz niestety nie posiada opcji regulacji wilgotności w pomieszczeniu ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-88617
Udostępnij na innych stronach

Salami to nie jest, ale raczej zwykła kiełbasa z dodatkiem kultur.

 

Startowanie kultur wszystko w normie 22C i 90% wilgotności, niestety w piwnicy mam problem z utrzymaniem wilgotności obecnie wacha się od 60-65% temp. 14-15 stopni. Kiełbasa ładnie się marszczy, zobaczymy co dalej :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/suszona_start.jpg

http://monki.us/~tier/wd/suszona.jpg

http://monki.us/~tier/wd/suszona2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-89170
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

:clap:

Wygląda bardzo zapowiadająco, teraz tylko cierpliwość... :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-115430
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dłużej wytrzymać nie mogłem i dziś próbuję do piwka salami.. a oto efekt końcowy po 23 dniach.

 

http://monki.us/~tier/wd/salami_plesniowe/salami_plesn.jpg

 

 

: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117460
Udostępnij na innych stronach

Piękne :clap: :clap: :clap: i pewnie smak nie do opisania :tongue: :tongue: :tongue:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117462
Udostępnij na innych stronach

O mało moje naprawione tydzień temu oko nie wypadło :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1887-moje-salami/page/2/#findComment-117500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.