Cicinhoo Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2022 Witam Drogich Zadymiaczy,jeśli piszę w złej kategorii to przepraszam, ale jestem początkujący. W piątek ok. 22.00 zapeklowalem boczek i szynke na mokro solanką 10% + dodatkowo nastrzykiem. zostawilem w lodowce w temp. ok. 5-6 stopni. Za pol dnia ok. godz. 12.00 w sobotę wyłaczyli prąd. Bylem na wyjezdzie, wrocilem na chate ok. 22.00 w niedziele, a prądu dalej nie ma. Przez 1,5 dnia lodowka nie dzialala. Temperatura w lodowce po moim powrocie 15 stopni. Od razu dalem wiaderka na balkon, w koncu jest ok 4 stopni. Stąd moje pytanie, czy to mieso sie nadal nadaje do dalszego peklowania? Wedzenie planowalem w przyszla sobote. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Tzn wróciłes do domu ok pół godziny temu . Nikt Ci gwarancji nie da ale przecież widziałeś jak mięso i zalewa wygląda i jaki ma zapach . A swoją drogą coś bardzo szybko Ci się schłodziła ta zalewa. Edytowane 20 Lutego 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cicinhoo Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Zalewa w porządku, brak zmiany w zapachu i konsystencji. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a balkonie mam 4 stopnie wiec zbijam teraz temperature solanki, bo pradu dalej nie ma. Niestety nie wiem jak szybko z godziny na godzinę wzrasta temperatura w lodowce bez pradu. Edytowane 20 Lutego 2022 przez Cicinhoo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Zalewa w porządku, brak zmiany w zapachu i konsystencji. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a balkonie mam 4 stopnie wiec zbijam teraz temperature solanki, bo pradu dalej nie ma. Niestety nie wiem jak szybko z godziny na godzinę wzrasta temperatura w lodowce bez pradu.To zostaw na balkonie dopóki nie włączą ci prąd.. tylko pamiętaj oby zalewa całkowicie pokryła mięso.. Edytowane 21 Lutego 2022 przez chudziak Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cicinhoo Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2022 Zalewa od piatku, od samego poczatku w calosci pokrywala mięso, dodatkowo zawsze obracam mieso we wiaderku zeby rownomiernie solanka z kazdej strony miala do niego swobodny dostep Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2022 dodatkowo zawsze obracam mieso we wiaderku zeby rownomiernie solanka z kazdej strony miala do niego swobodny dostep A mozesz wyjaśnić po co ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2022 Agregat kup. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cicinhoo Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2022 gdzies wyczytalem zeby obracac raz na 1-2 dni. mieso nie plywa u mnie w solance swobodnie, przylega czesciowo do scianek i dna wiaderka, czasem minimalnie wystaje ponad poziom solanki. wiec jak obróce to napewno nie pogorsze procesu peklowania, ponadto staram sie naocznie kontrolowac jakosc solanki i wyglad miesa. agregat fajna sprawa, ale nie w momencie gdy wedze jednorazowo od 3-10kg, a to dopiero moje czwarte wedzenie, a nauke pobieram tylko z internetu. mieso chwilowo mialo niesprzyjajace warunki, wiec spytalem czy jest duze ryzyko ze moglo sie zaczac psuc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-752999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2022 gdzies wyczytalem zeby obracac raz na 1-2 dni. mieso nie plywa u mnie w solance swobodnie, przylega czesciowo do scianek i dna wiaderka, czasem minimalnie wystaje ponad poziom solanki. Mięso w solance musi w miarę swobodnie pływać a jak chcesz zatopić to użyj szklanego talerzyka kładąc na wierzchu i przestań wkładać ręce w solankę co dwa dni bo weźmiesz i zakazisz wsad.P.S. Zawsze możesz mięso podzielić na dwa pojemniki zamiast upychać na ścisło w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-753049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2022 Mięso w solance musi w miarę swobodnie pływać Zawsze możesz mięso podzielić na dwa pojemniki zamiast upychać na ścisło w jednym. "...Nastrzyknięte elementy układa się ściśle w basenach, skórą lub stroną zewnętrzną do dołu, w warstwach nie wyższych od 1 m, zabezpiecza kratą przed wypłynięciem i zalewa solanką, tak aby były nią całkowicie przykryte..." Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18960-awaria-pr%C4%85du/#findComment-753051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.