marekgks Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Witam!mam za sobą już kiełbasy,pasztety i różne wyroby z szynkowaraDziś postanowiłem na śwoęta zrobić szynke.Kupiłem 1,30kg szynkówki oraz 1kg łopatkiZalewa:1.15litra wody +10dkg peklosol.Częśc wody zagotowałem i dodałem pokrojone 2 ząbki czosnku ,dwa liście laurowe,trzy ziela angielski i sześć rozbitych ziaren pieprzu,troche-może z pół łyżeczki magi i cukruPisze to,bo woda sie studzi a mięsko jeszcze w lodówce-jeśli ktoś znajdzie jakiś błąd,lub poda wskazówke,to z góry dzięki!Chcę to wędzić w najbliższą sobotę,bo potem nie mam czasu,dlatego myślę,żeby te szyneczki jeszcze nastrzyknąć.Tu na forum czytałem,że ok 8% masy szynki,ale w jakimś przepisie,chyba na schab,pisze,że 2-3%Skoro będzie sie marynować do soboty ,tj pięć dni ,to może tylko troche wsztrzyknąć?pozdrawiam i proszę o opinie Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Osobiście uważam, że nic nie powinieneś już dodawać.Jeśli chodzi o nastrzyk to będzie dobrze jeśli nastrzykniesz, tak jak w przepisie na szynkę, będzie jak i do schabu. W naszych wyrobach domowych solanka nastrzyknięta nie pozostaje w wyrobie ponieważ nie stosujemy tzw. masowania.Nastrzyk służy tylko jako czynnik przyśpieszający peklowanie.Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 5 dni peklowania bez nastrzyku to będzie stanowczo za krótko. Jeśli masz gruby kawałek mięsa to solanka nie zdąży dotrzeć do środka. Będziesz miał potem w przekroju na środku brzydkie szare kólko. Koniecznie nastrzyknij, pewnie 8% i tak nie wlejesz, nadmiar zacznie wyciekać, ale tak 4-5% przy bardzo powolnym wstrzykiwaniu będzie OK.Można przyjąć średnio szybkość peklowania 1cm grubości mięsa na dobę. Pamiętaj o częstym przewracaniu, tak, żeby świeża solanka miała dostęp do mięsa ze wszystkich stron. Ewentualnie podziel mięso na mniejsze kawałki. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdelka Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 witammam pytanie - w temacie pierwszy raz chyba na miejscu1. jaki kolor powinna mieć solanka po kilku dniach?2. czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić czy już się upeklowało? znaczy czy w środku nie zostanie szare pekluję bez nastrzykusiedzę właśnie nad beczką i powoli czuję że zaczyna mnie to przerastać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Ile dni się pekluje i w jakiej temperaturze?Jakie sa niepokojące objawy w wyglądzie i zapachu solanki?Jakim sposobem peklowałaś?Aby sprawdzić stan upeklowania nacinamy wewnątrz kawałek mięsa i sprawdzamy (wybierz coś grubszego). jesli ma kolor jednolicie czerwony, bez szrych plam - jest ok. Jesli są okrągłe plamy w środku, to znaczy, że jeszcze sie nie zapeklowało.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdelka Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 pekluję na mokrood czwartkunic niepokojącego nie ma - robię to pierwszy raz i powinnam napisać, że wszystko jest jednym wielkim niepokojemtemperatura nie powinna przekroczyć 8*Cmięsko jest w porcjach max 1,7kgnacinałam i całe jest różowe panikować?czy cierpliwie poczekać?chciałam wędzić w sobotędzięki że czuwasz:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Jesli jest wszystko ok - wygląd i zapach to sie nie martw. Temp. możesz obnizyć o jakie 2-3 stopnie.Zalewa może być różowa. Nie może być ciągnąca, spieniona i o nieprzyjemnym zapachu.Pozdro Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Maxell zawsze czuwa Ze swoje strony dodam tylko tyle że panikę i strach koniecznie musisz odrzucić :lol: .Nie denerwuj się wszystko jest w porządku. Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdelka Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 DziękiZ panikowaniem w takim razie jeszcze poczekamFajnie, że jesteście Pozdrawiam Magdalena Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Jutro będę wędził -rano szyneczki do siatki,popołudniu do wędzarki,myślę,że 2-3godziny w temp ok 50st wystarczy jak na 1,3kg i 1kg ( ? ).Zrobiłem dziś jeszcze żółty ser wg Makłowicza,też go dam do wedzenia ,ale po szynkach i w temp do 40st Szynki wędziłem 6 godzin-po 3 godzinach nie miały jeszcze ,,koloru" Teraz sie parzą .Wędziłem na brzozie i gruszy + trociny bukowe Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Czym można wstrzykiwac peklosol? Pozdrawiam Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Styrzykawką Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 tak tez myslalem :lol: a gdzie mozna dostac taka sól peklowaną, bo sprawdzalem w kilku hipermarketach i nie moge tego dostac. Chce zrobic szyneczke na swieta i nie wiem czy zdąże. :? THX! Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 U mnie :lol: Adres stronki http://republika.pl/kmiro69/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Kuone, aby wstrzyknąć, musisz najpierw zrobić zalewę, czyli peklosól rozpuścić w odpowiedniej ilości wody - odsyłam do kalkulatora na stronie głównej, wybierz peklowanie tradycyjne Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 dzieki wielkie za pomoc, wlasnie biore sie za peklowanie. Zaczynam gotowac wode, zobacze co z tego wyjdzie pozdrawiam Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdelka Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!GOTOWE! Uwędzone, i sparzone. Chyba w życiu nie jadłam takich pyszności!!!Wędziliśmy rodzinnie całą sobotę i niedzielę. Dzieciaki się wyszalały, starsi przypomnieli sobie smak kiełbasy prosto z ogniska (zamiast obiadu, wędzonki szły dopiero na kolację). Nawet udka z kurczaka przeznaczone na niedzielny obiad wylądowały w wędzarce! Wyszło cudownie! Wszystko pyszne! Wszyscy zadowoleni! Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc i przede wszystkim za inspirację! Bez tej stronki i takiego forum nigdy bym się nie zastanawiała nawet czy mogę sama zrobić coś takiego! Dziękuję i pozdrawiam Magdelka zaraz pakuję dzieci do samochodu i w trasę - mam do rozwiezienia po rodzinie prawie 20kg wędliny :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Magdelka, brawo.Zawsze powtarzam, że pierwszy raz powinien być udany. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 mam pytanie, co trzeba zrobic po upeklowaniu tzn. przed wędzeniem? Gdzieś czytalem ,że trzeba mięso opłukać w zimnej wodzie ,ale coś jeszcze? pozdrawiam Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Kuone, na początek opłucz mięsko króciutko pod zimną wodą. Teraz nozykiem natnij głeboko w najgrubszym miejscu, wytnij kawałeczek i spróbuj. Jesli jest za słone to mocz w zimnej, bieżącej wodzie, powtarzając co jakiś czas próby z nacinaniem., aż do momentu, kiedy smak będzie Ci odpowiadał. jesli peklowałeś wg przepisu z 0,80-1,0 peklosoli na 10 l wody, to powinno się obyć bwez moczenia. Możesz także wyciąc kawałek mięska ze środka i wrzucić na patelnie lub do rondelka. Nie solić. Po usmażeniu lub sparzeniu, będziesz wiedział jaki jest smak. Przy okazji popatrz na upeklowanie wewnatrz. Chodzi o kolor - czy wszędzie jest jednakowy.Teraz, jak już masz "słonośc" ustaloną, kładziesz mięsko na jakiejś kratce (np. z lodówki) nad miska lub wanną i pozostawiasz co najmniej na 12 godz by odciekło. Odciekanie obowiązkowe także w przypadku, gdy słoność jest dobra.Nastepnego dnia przystepujesz do sznurowania lub napychania do siatki. No i wędzenie i parzenie.Trzymam kciuki.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 dzieki wielkie! właśnie o to mi chodzilo. Maxell robisz naprawde dużo dobrej roboty Pozdrawiam Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Mięsko mi obciekło i zaniedlugo ide wedzic, ale mam jeszcze 2 pytanka Jak moge sprawdzić temperature w wedzarni, bo nie mam odpowiedniego sprzetu i jak parzyć mięsko. Mam 2 kawalki schabu i 2 kawalki szynki w porcjach ok. 0,7 - 0,9 kg. Dzieki! Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ręką. Jeśli masz metalową, to dotykasz ścianek - mają być mocno ciepłe, nie gorące. Wędzenie przed parzeniem ma na celu nadanie koloru i smaku, więc nie trzeba podpiekać. Po 2-3 godz. ciepłego wędzenia, jesli kolorek będzie odpowiedni (powinien) jeszcze gorące wędzoneczki wkładasz do garnka z wrzątkiem. Nie wiem czy masz termometr do wody. Zakładając, że masz, po 15 minutach gotowania, obniżasz temp. do ok. 80 st.C i tak parzysz przez ok. 35 minut na 1 kg mięska dodając do tego czas gotowania - razem 50 minut - na 1 kg miesa każdego elementu. Jeśli jest szynka o wadze 2 kg to parzysz ją 15 + 85 min. Wewnatrz powinna być temp. ok. 67-70 st.C. Temperaturę wody w garnku regulujesz dolewając zimnej lub podkręcając płomień.Powodzenia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Własnie ugotowałem szynke wg tego przepisu -wszystko przebiegało ok. Z testowaniem poczekam do jutra rana Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuone Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 No musze sie pochwalić tą wędzarnią Nie jest za piekna, ale ważne że wędzi :lol: http://img527.imageshack.us/my.php?image=1000859medium3hb.jpg A tutaj mięsiwo które wędzilem http://img137.imageshack.us/my.php?image=1000862medium3wn.jpg Teraz parze, potem zobacze jak smakuje 8) Robilem odrazu białe surowe kiełbaski i wyszly super :lol: Pozdrawiam Edit:Szynke sprawdzilem i sie zdziwiłem... 8) Wszystko ok. dzieki Cytuj http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac... . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.