Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam za sobą już kiełbasy,pasztety i różne wyroby z szynkowara

Dziś postanowiłem na śwoęta zrobić szynke.Kupiłem 1,30kg szynkówki oraz 1kg łopatki

Zalewa:1.15litra wody +10dkg peklosol.Częśc wody zagotowałem i dodałem pokrojone 2 ząbki czosnku ,dwa liście laurowe,trzy ziela angielski i sześć rozbitych ziaren pieprzu,troche-może z pół łyżeczki magi i cukru

Pisze to,bo woda sie studzi a mięsko jeszcze w lodówce-jeśli ktoś znajdzie jakiś błąd,lub poda wskazówke,to z góry dzięki!Chcę to wędzić w najbliższą sobotę,bo potem nie mam czasu,dlatego myślę,żeby te szyneczki jeszcze nastrzyknąć.Tu na forum czytałem,że ok 8% masy szynki,ale w jakimś przepisie,chyba na schab,pisze,że 2-3%

Skoro będzie sie marynować do soboty ,tj pięć dni ,to może tylko troche wsztrzyknąć?

pozdrawiam i proszę o opinie

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

Osobiście uważam, że nic nie powinieneś już dodawać.

Jeśli chodzi o nastrzyk to będzie dobrze jeśli nastrzykniesz, tak jak w przepisie na szynkę, będzie jak i do schabu.

W naszych wyrobach domowych solanka nastrzyknięta nie pozostaje w wyrobie ponieważ nie stosujemy tzw. masowania.

Nastrzyk służy tylko jako czynnik przyśpieszający peklowanie.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1049
Udostępnij na innych stronach

5 dni peklowania bez nastrzyku to będzie stanowczo za krótko. Jeśli masz gruby kawałek mięsa to solanka nie zdąży dotrzeć do środka. Będziesz miał potem w przekroju na środku brzydkie szare kólko. Koniecznie nastrzyknij, pewnie 8% i tak nie wlejesz, nadmiar zacznie wyciekać, ale tak 4-5% przy bardzo powolnym wstrzykiwaniu będzie OK.

Można przyjąć średnio szybkość peklowania 1cm grubości mięsa na dobę. Pamiętaj o częstym przewracaniu, tak, żeby świeża solanka miała dostęp do mięsa ze wszystkich stron. Ewentualnie podziel mięso na mniejsze kawałki.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1061
Udostępnij na innych stronach

witam

mam pytanie - w temacie pierwszy raz chyba na miejscu

1. jaki kolor powinna mieć solanka po kilku dniach?

2. czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić czy już się upeklowało? znaczy czy w środku nie zostanie szare

 

pekluję bez nastrzyku

siedzę właśnie nad beczką i powoli czuję że zaczyna mnie to przerastać:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1063
Udostępnij na innych stronach

Ile dni się pekluje i w jakiej temperaturze?

Jakie sa niepokojące objawy w wyglądzie i zapachu solanki?

Jakim sposobem peklowałaś?

Aby sprawdzić stan upeklowania nacinamy wewnątrz kawałek mięsa i sprawdzamy (wybierz coś grubszego). jesli ma kolor jednolicie czerwony, bez szrych plam - jest ok. Jesli są okrągłe plamy w środku, to znaczy, że jeszcze sie nie zapeklowało.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1064
Udostępnij na innych stronach

pekluję na mokro

od czwartku

nic niepokojącego nie ma - robię to pierwszy raz i powinnam napisać, że wszystko jest jednym wielkim niepokojem

temperatura nie powinna przekroczyć 8*C

mięsko jest w porcjach max 1,7kg

nacinałam i całe jest różowe

 

panikować?

czy cierpliwie poczekać?

chciałam wędzić w sobotę

dzięki że czuwasz:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1069
Udostępnij na innych stronach

Jesli jest wszystko ok - wygląd i zapach to sie nie martw. Temp. możesz obnizyć o jakie 2-3 stopnie.

Zalewa może być różowa. Nie może być ciągnąca, spieniona i o nieprzyjemnym zapachu.

Pozdro

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1070
Udostępnij na innych stronach

Maxell zawsze czuwa :D

 

Ze swoje strony dodam tylko tyle że panikę i strach koniecznie musisz odrzucić :lol: .

Nie denerwuj się wszystko jest w porządku.

 

Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1071
Udostępnij na innych stronach

Jutro będę wędził -rano szyneczki do siatki,popołudniu do wędzarki,myślę,że 2-3godziny w temp ok 50st wystarczy jak na 1,3kg i 1kg ( ? )

.Zrobiłem dziś jeszcze żółty ser wg Makłowicza,też go dam do wedzenia ,ale po szynkach i w temp do 40st

 

Szynki wędziłem 6 godzin-po 3 godzinach nie miały jeszcze ,,koloru" Teraz sie parzą .Wędziłem na brzozie i gruszy + trociny bukowe

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1079
Udostępnij na innych stronach

Styrzykawką :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1084
Udostępnij na innych stronach

tak tez myslalem :lol: a gdzie mozna dostac taka sól peklowaną, bo sprawdzalem w kilku hipermarketach i nie moge tego dostac. Chce zrobic szyneczke na swieta i nie wiem czy zdąże. :? THX!

http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac...

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1086
Udostępnij na innych stronach

U mnie :lol:

 

Adres stronki http://republika.pl/kmiro69/

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1087
Udostępnij na innych stronach

Kuone, aby wstrzyknąć, musisz najpierw zrobić zalewę, czyli peklosól rozpuścić w odpowiedniej ilości wody - odsyłam do kalkulatora na stronie głównej, wybierz peklowanie tradycyjne

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1088
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!

GOTOWE! Uwędzone, i sparzone.

Chyba w życiu nie jadłam takich pyszności!!!

Wędziliśmy rodzinnie całą sobotę i niedzielę. Dzieciaki się wyszalały, starsi przypomnieli sobie smak kiełbasy prosto z ogniska (zamiast obiadu, wędzonki szły dopiero na kolację). Nawet udka z kurczaka przeznaczone na niedzielny obiad wylądowały w wędzarce!

Wyszło cudownie! Wszystko pyszne! Wszyscy zadowoleni!

 

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc i przede wszystkim za inspirację! Bez tej stronki i takiego forum nigdy bym się nie zastanawiała nawet czy mogę sama zrobić coś takiego!

 

Dziękuję i pozdrawiam

Magdelka

 

zaraz pakuję dzieci do samochodu i w trasę - mam do rozwiezienia po rodzinie prawie 20kg wędliny :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1104
Udostępnij na innych stronach

Magdelka, brawo.

Zawsze powtarzam, że pierwszy raz powinien być udany. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1107
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie, co trzeba zrobic po upeklowaniu tzn. przed wędzeniem? Gdzieś czytalem ,że trzeba mięso opłukać w zimnej wodzie ,ale coś jeszcze? pozdrawiam

http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac...

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1160
Udostępnij na innych stronach

Kuone, na początek opłucz mięsko króciutko pod zimną wodą. Teraz nozykiem natnij głeboko w najgrubszym miejscu, wytnij kawałeczek i spróbuj. Jesli jest za słone to mocz w zimnej, bieżącej wodzie, powtarzając co jakiś czas próby z nacinaniem., aż do momentu, kiedy smak będzie Ci odpowiadał. jesli peklowałeś wg przepisu z 0,80-1,0 peklosoli na 10 l wody, to powinno się obyć bwez moczenia. Możesz także wyciąc kawałek mięska ze środka i wrzucić na patelnie lub do rondelka. Nie solić. Po usmażeniu lub sparzeniu, będziesz wiedział jaki jest smak. Przy okazji popatrz na upeklowanie wewnatrz. Chodzi o kolor - czy wszędzie jest jednakowy.

Teraz, jak już masz "słonośc" ustaloną, kładziesz mięsko na jakiejś kratce (np. z lodówki) nad miska lub wanną i pozostawiasz co najmniej na 12 godz by odciekło. Odciekanie obowiązkowe także w przypadku, gdy słoność jest dobra.

Nastepnego dnia przystepujesz do sznurowania lub napychania do siatki. No i wędzenie i parzenie.

Trzymam kciuki.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1161
Udostępnij na innych stronach

Mięsko mi obciekło i zaniedlugo ide wedzic, ale mam jeszcze 2 pytanka :D Jak moge sprawdzić temperature w wedzarni, bo nie mam odpowiedniego sprzetu i jak parzyć mięsko. Mam 2 kawalki schabu i 2 kawalki szynki w porcjach ok. 0,7 - 0,9 kg. Dzieki!

http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac...

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1172
Udostępnij na innych stronach

Ręką. Jeśli masz metalową, to dotykasz ścianek - mają być mocno ciepłe, nie gorące. Wędzenie przed parzeniem ma na celu nadanie koloru i smaku, więc nie trzeba podpiekać. Po 2-3 godz. ciepłego wędzenia, jesli kolorek będzie odpowiedni (powinien) jeszcze gorące wędzoneczki wkładasz do garnka z wrzątkiem. Nie wiem czy masz termometr do wody. Zakładając, że masz, po 15 minutach gotowania, obniżasz temp. do ok. 80 st.C i tak parzysz przez ok. 35 minut na 1 kg mięska dodając do tego czas gotowania - razem 50 minut - na 1 kg miesa każdego elementu. Jeśli jest szynka o wadze 2 kg to parzysz ją 15 + 85 min. Wewnatrz powinna być temp. ok. 67-70 st.C. Temperaturę wody w garnku regulujesz dolewając zimnej lub podkręcając płomień.

Powodzenia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1173
Udostępnij na innych stronach

No musze sie pochwalić tą wędzarnią :D Nie jest za piekna, ale ważne że wędzi :lol:

http://img527.imageshack.us/my.php?image=1000859medium3hb.jpg

 

A tutaj mięsiwo które wędzilem :D

http://img137.imageshack.us/my.php?image=1000862medium3wn.jpg

 

Teraz parze, potem zobacze jak smakuje 8) Robilem odrazu białe surowe kiełbaski i wyszly super :lol: Pozdrawiam

 

Edit:

Szynke sprawdzilem i sie zdziwiłem... 8) Wszystko ok. :D dzieki

http://tutajzarobisz.blogspot.com - warto tu klikac...

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/190-pierwszy-raz/#findComment-1176
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.