Skocz do zawartości

Peklowanie szynki i schabu na sucho w woreczkach próżniowych.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

 

czy mógłbym prosić o polecenie mi jaką ilość peklosoli użyć na kilogram mięsa?

Pekluje od razu z przyprawami (czosnek, majeranek, ziele angielskie itd). 

Jak długo powinienem peklować takie mięso? Biorąc pod uwagę to, że zamykam je w woreczkach próżniowych. 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19005-peklowanie-szynki-i-schabu-na-sucho-w-woreczkach-pr%C3%B3%C5%BCniowych/
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście daję 20gr/kg. Czas peklowania u mnie wynosi około 10 dni, choć zdarza mi się i dłużej trzymać.

Przy grubych kawałkach dobrze jest też nastrzyknąć mięso.

Jeszcze wracając do poziomu zasolenia, różnicę robi sposób parzenia. Podczas parzenia w wodzie trochę się wędzonka odsoli, przy parzeniu metodą souis vide raczej nie. Dostosować musisz do swojego poziomu słoności.

Pierwszy link szukałem z 20 min i nie znalazłem go, dopiero przejrzałem drugi i okazało się że tam sam wrzucałem linka do tego pierwszego. :D

Od lat mam problem z tą wyszukiwarką i już się pogodziłem że to co ludzie szukają 2 min. u mnie trwa nieraz wieczność :facepalm::laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.