Korczyński Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Szanowni, jako kompletny żółtodziób chciałbym zadać następujące pytanie: peklowałem dwa kawałki mostku wołowego na pastrami - oddzielnie, w opakowaniach próżniowych. W przepisie było 38 g soli peklującej na kg, Ja, o ile sobie dobrze przypominam dałem ok. 20 g peklosoli i resztę soli + różne przyprawy. Niestety z różnych względów, zamiast 10 dni peklowałem ok. 20-25 dni. No i dzisiaj wyjmuję mięso z worków. Jeden, większy kawałek pięknie pachnie przyprawami, a drugi - mniejszy i cieńszy - w zasadzie w ogóle nie pachnie, ani przyprawami ani nieprzyjemnie - nawet mięsem nie pachnie, po prostu zero. Czy to może być oznaką czegoś niepokojącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Jak nie pachnie zgnilizną to pracuj z peklowanym mięsem dalej , jak będzie zle pachnieć to do kosza . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korczyński Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2022 Dziękuję, tak zrobiłem - sprawdzimy efekt w gotowym produkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2022 Jak nie pachnie zgnilizną to pracuj z peklowanym mięsem dalej , jak będzie zle pachnieć to do kosza . Wg mnie jest to mięso "podejrzane".Rozpoczęte, niekorzystne procesy biochemiczne mogły przykryć naturalne aromaty mięsa i przypraw.Na miejscu @Korczyński poddałabym mięso bezzwłocznej obróbce termicznej i wkroiła do kwaśnego bigosu.Dalsze przerabianie takiego mięsa jest wg mnie ryzykowne.Poza tym pomiar pH tego problematycznego kawałka dużo mógłby powiedzieć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Maja 2022 Korczyński , napisz jaki jakie efekty po przeróbce tego mięsa , chyba już uwędzone ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.