Skocz do zawartości

Długie peklowanie - zapach


Korczyński

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, jako kompletny żółtodziób chciałbym zadać następujące pytanie: peklowałem dwa kawałki mostku wołowego na pastrami - oddzielnie, w opakowaniach próżniowych. W przepisie było 38 g soli peklującej na kg, Ja, o ile sobie dobrze przypominam dałem ok. 20 g peklosoli i resztę soli + różne przyprawy. Niestety z różnych względów, zamiast 10 dni peklowałem ok. 20-25 dni. No i dzisiaj wyjmuję mięso z worków. Jeden, większy kawałek pięknie pachnie przyprawami, a drugi - mniejszy i cieńszy - w zasadzie w ogóle nie pachnie, ani przyprawami ani nieprzyjemnie - nawet mięsem nie pachnie, po prostu zero. Czy to może być oznaką czegoś niepokojącego? 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak nie pachnie zgnilizną to pracuj z peklowanym mięsem dalej , jak będzie zle pachnieć to do kosza .

Wg mnie jest to mięso "podejrzane".

Rozpoczęte, niekorzystne procesy biochemiczne mogły przykryć naturalne aromaty mięsa i przypraw.

Na miejscu @Korczyński poddałabym mięso bezzwłocznej obróbce termicznej i wkroiła do kwaśnego bigosu.

Dalsze przerabianie takiego mięsa jest wg mnie ryzykowne.

Poza tym pomiar pH tego problematycznego kawałka dużo mógłby powiedzieć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.