Grzewlod Opublikowano 30 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Lipca 2022 Mam trochę soku Aroniowego i zastanawiam się czy fermentacja alkoholowa wpłynie na zmniejszenie zawartości tanin - garbników które odpowiadają za cierpki smak? Może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób na obniżenie zawartości tanin-garbników w soku zanim poddamy sok fermentacji? Gdybym miał owoce bym je przemroził w przypadku soku nie będzie to efektywne natomiast obróbce termicznej nie chcę poddawać soku ponieważ to tylko nieznacznie obniży poziom . Jeśli nie ma takiego sposobu zrobię wino taniczne z potencjałem do starzenia, ewentualnie zawsze mogę wino kupażować celem poszerzenia smaków . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 30 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Lipca 2022 Mam ten sam problem. Zastanawiałem się nawet czy zamrożenie samego soku coś by pomogło... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-779967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Lipca 2022 Onet - Jest również prosty sposób, aby pozbyć się... | Facebook - nie jestem na Facebook 'u sprawdzcie co tam jest napisane to znalazłem w wyszukiwarce. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-779986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Lipca 2022 Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie taki sam jak z nimi - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-780042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 30 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Lipca 2022 Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-780080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Lipca 2022 Onet - Jest również prosty sposób, aby pozbyć się... | Facebook Dziękuję niestety nie rozwiązałem problemu. Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie taki sam jak z nimi - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam. Kiedyś Aga robiła nalewki z aronii stosując kwasek (obniżając pH które i tak jest niskie w jagodach), sama nalewka była robiona z jagód nie z soku a owoce były przemrożone a następnie gotowane czego chciałem uniknąć (gotując sok). Rzeczywiście wtedy cierpki smak był lekko wyczuwalny, ja mam sok i chciałem zanim cokolwiek zrobię w miarę możliwości pozbyć się cierpkiego smaku. Gdzieś wyczytałem, że zastosowanie ksylitolu ograniczy cierpkość ( do nalewek idealny) tylko chcąc prowadzić fermentację ksylitol odpada. Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób. Też tak robię z jagodami ale nie z gotowym sokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-780097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.