Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem jak w temacie ogonówkę, była bardzo przyzwoita i według zapewnień sprzedawczyni nadawała się do powieszenia w suchym i przewiewnym miejscu, aby doczekała grudnia, było to 3 tygodnie temu, po powieszeniu zaczęła wychodzić na powierzchnię sól i to mnie upewniało, że wszystko jest ok, jednak dziś zobaczyłem wykwity białej pleśni, w związku z tym nie wiem co robić, czy zostawić tak jak jest i niech dalej wisi i dojrzewa i nie przejmować się tą pleśnią, czy podjąć jakieś działania ratunkowe, jeśli tak to jakie???

 

pozdrawiam wędzarniczą brać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/
Udostępnij na innych stronach

dziś zobaczyłem wykwity białej pleśni, w związku z tym nie wiem co robić, czy zostawić tak jak jest i niech dalej wisi i dojrzewa i nie przejmować się tą pleśnią, czy podjąć jakieś działania ratunkowe, jeśli tak to jakie???

Powierzchnię ogonówki przemyć wodą z octem, następnie powiesić w bardziej przewiewnym miejscu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44676
Udostępnij na innych stronach

Andrzej zaleca prawidłowe działanie. Biały nalot na wędlinach dojrzewających lub kiełbasach podsuszanych i suszonych jest dopuszczalny i właśnie w sposób podany przez Gł. Technologa się go usuwa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44683
Udostępnij na innych stronach

slawko70 zrób tak jak pisze Bagno i zadbaj aby nie było skoków temperatur, bo to sprzyja pojawianiu się nalotu plesniowego, a ponadto postaraj się trzymać ogonówkę w jak najsuchszym, chłodnym ( najlepiej jakby było około 10°C ) i przewiewnym pomieszczeniu,

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44699
Udostępnij na innych stronach

Majchal co wg Ciebie znaczy "jak najsuchszym pomieszczeniu" ?

Do tej pory myślałem, że wedliny surowe dojżewające przechowujemy w pomieszczeniu o dużej 80-90% wilgotności. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44703
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek - takiej wilgotności nie dasz rady utrzymać w warunkach domowych. Dane o wilgotności ok. 82% ( bo średnio taką się przyjmuje dla szerokiej grupy wędlin dojrzewających ) dotyczą komór dojrzewalniczych, którymi struje komputer połączony z higrometrem i termometrem.

Dlatego w warunkach domowych w pierwszym okresie ( 3-5 dni ) ja wsadzam do ciepłego ( ok 20C ) i suchego pomieszczenia, aby na powierzchni wystąpiła obsuszka i ja to nazywam lekkie pocenie się, aby dostała "glancu", a potem wsadzam do dość suchego pomieszczenia typu "spiżarnia wiatrem podszyta" gdzie temp w okresie zimowym trzyma się w granicy 10-15C. Potem obserwuję jak bardzo się obsuszają i w końcowym okresie jak trzebato wstawiam do lodówki. W ten sposób jak zrobię szynki i kiełbasy typu polska na początku grudnia, to są idealne na święta i Nowy Rok.

Pamiętać trzeba jednak, że w warunkach domowych to są eksperymenty i nie mam pojęcia jaka jest wilgotność tego pomieszczenia, ale generalnie są idealne warunki na takie cuda.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44706
Udostępnij na innych stronach

Wędliny pleśniowe (powstające w kontrolowanym procesie) a psująca się wędzonka to dwie różne rzeczy.

Walczymy ze sklepami i zakładami (np Constar) dające "drugie/trzecie życie" psującym się wędlinom, a sami chcemy robić podobnie :shock: ... wygląda to na "kalizm" w czystej postaci :rolleyes:

 

pozdrawiam

 

ps - pytanie retoryczne: czy gdyby personel sklepu przeprowadzał tego rodzaju praktyki, kupowalibyście tam wędliny ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44710
Udostępnij na innych stronach

dzięki wielkie wszystkim za rady, jednak chyba wybiorę opcję ugotowania ogonóweczki i spożycia jej w najbliższej przyszłości, ponieważ wisi ona na strychu, a jak to na strychu nie ma stałej temperatury, tylko tak jak np. dziś mam ponad 20stC, a innego pomieszczenia nie mam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44734
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że możesz ją zostawić jeszcze na jakiś czas. Szkoda, że nie sprawdziłeś wagi początkowej przed powieszeniem, gdyz ważąc mięso co kilka dni, bedziesz miał obraz szybkości przebiegu procesu odwadniania.

Sprawdź zapach mięsa - jeśli nie "zajeżdża" to wytrzyj jak radził Andrzej (Bagno) i susz dalej. Strych jest do tego celu bardzo dobry.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44750
Udostępnij na innych stronach

dzięki wielkie wszystkim za rady, jednak chyba wybiorę opcję ugotowania ogonóweczki i spożycia jej w najbliższej przyszłości, ponieważ wisi ona na strychu, a jak to na strychu nie ma stałej temperatury, tylko tak jak np. dziś mam ponad 20stC, a innego pomieszczenia nie mam.

Spokojnie, jeszcze nie wszystko stracone. Wszystko zalezy od tego jak smakuje ten nalot, bo przecież mamy różne mikloflory, które nie są chorobotwórcze, a nawet potrzebne przy dojrzewaniu. Głównie to grzyby i drożdżaki, względnie "dobre plesnie". Jeśli pleśń zacznie być zielona, to bezapelacyjnie odpuść sobie tę kiełbasę.

Strych jest dobry, bo przewiewny, ale nie dobry, bo masz duże różnice temp między dniam, a nocą, przez to występuje problem rosy na kiełbasie i w ciepły dzień mikloflora sobie "rządzi". Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale jeśli kiełbasa "rosi" się to wytrzyj tę rosę, a to zminimalizuje probem białego nalotu.

 

Zasada jest jedna - sklepowe ( czytaj wysokowydajne ) wędliny nie nadają się do tego celu. Najlepiej jest zrobić ją samemu, peklując na sucho, 2 razy wędząc, a wtedy żaden diabeł ich nie ruszy

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44758
Udostępnij na innych stronach

ogonówka kupiona została w sklepie firmowym małego tradycyjnego przetwórcy w Czarnkowie (za Poznaniem) i wyglądała rewelacyjnie, właśnie dlatego zdecydowałem się na zakup, na strychu niestety mam duże wahania temperatury i zastanawiam się nad przeniesieniem do piwnicy - tam jest stała temperatura tylko gorzej z przewiewnością i jest zdecydowanie większa wilgotność, jesli chodzi o pleśń to jest biała grubości ok 1-2 mm z wyraźną włoskowatą strukturą, kilka punktów 3-4 mm średnicy i kilka nie przekraczających 1cm, po za tym tym jest nalot taki jakby została posypana mąką, jutro rano sprawdzę czy rzeczywiście się poci, a potem zdecyduję co dalej,

dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1930-ogon%C3%B3wka-surowa-w%C4%99dzona-problem/#findComment-44796
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.