Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, witek1965 napisał(a):

Po ociekaniu mięs przeznaczonych do wędzenia, zawsze jeszcze suszyłem w wędzarni do momentu jak były suche w dotyku. Przy zastosowaniu folii, po ociekaniu i zawinięciu w folie, oraz wsadzeniu w siatki, względnie sznurowaniu co z etapem osuszania ? Czy folia od mięsa przejdzie wilgocią i również trzeba osuszać tak jak bez folii i dopiero jak będzie suche w dotyku to zamknąć drzwi wędzarni i wędzić

Ocieka, osuszasz pakujesz w folie wiązanie/siatka,do wędzarni i jak będzie suche w dotyku zaczynasz dymienie...

OK. Dzięki. Spróbuję osuszyć w piekarniku, w termoobiegu o ile jest opcja 50 st. C do ustawienia, a jak nie ma, to wędzarnia, do domu, folia, siatka i do wędzarni

25 minut temu, witek1965 napisał(a):

OK. Dzięki. Spróbuję osuszyć w piekarniku, w termoobiegu o ile jest opcja 50 st. C do ustawienia, a jak nie ma, to wędzarnia, do domu, folia, siatka i do wędzarni

Osusz w temp pokojowej zostaw piekarnik w spokoju,być może jestem mało precyzyjny jak wyjmiesz niech dobrze ocieknie ewentualnie trochę wyciśnij pomóż ręcznikiem, zawiń w folie wsadź  w siatkę i niech wisi do rana, u mnie przez noc zazwyczaj daje radę, dopiero wtedy wędzarnia i suszenie tak jak powinno być i dym

• 2 tygodnie później...

W temperaturze pokojowej nie chciałem ryzykować na całą noc. Ociekały w temp 12-14 st. Dodatkowo osuszyłem w termoobiegu. Już uwędzone. Następnym razem zrobię tak jak proponujesz. Tu zrobiłem trochę po partyzancku, ponieważ chciałem szynki osuszać już w siatkach i związane sznurkiem, więc folię założyłem na już osuszone, zawinąłem końcówki jak cukierka, związałem sznurkiem.

1734195339869.jpg