Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem 800 g ładnej, na moje nieuczone oko, wołowiny zrazowej. Podzieliłem na 3 kawałki i zapeklowałem na sucho w woreczkach próżniowych, post-44393-0-98256100-1665494971_thumb.jzamknąłem próżniowo. Peklowanie 6 dni w temperaturze 6 stopni. Po dniach przygotowałem do wędzenia.

post-44393-0-98256100-1665494971_thumb.jpg

Osuszanie 0,5 h i wędzenie ciepłym dymem, około 4  h. Po uwędzeniu ponownie do woreczków i do garnka Sous Vide na 16 godzin w temperaturze 76 stopni.

post-44393-0-50221000-1665495041_thumb.jpg

post-44393-0-84040600-1665495108_thumb.jpg

Widać wyciek. Z kawałka o masie 240 g „uzyskałem” go około 50 ml.

Chłodzenie i konsumpcja. Wyrób kruchy i bardzo smaczny do podniebienia małżonki i mojego.

post-44393-0-05128100-1665495149_thumb.jpg

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

 

 

parzenia sou vide uzyskać coś takiego
  1. W jakiej temperaturze i jak długo parzyłeś?
  2. Jaki to mięsień?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/#findComment-831909
Udostępnij na innych stronach

 

parzenia sou vide uzyskać coś takiego
  1. W jakiej temperaturze i jak długo parzyłeś?
  2. Jaki to mięsień?

 

1. 76 stopni, 16 godzin.

2. Nie potrafię powiedzieć, jaki to  mięsień. Kupiłem w sklepie Dino taki kawałek kształtem przypominający baton "schabu bez kości" w dobrej, jak na inflację cenie 38 zł/kg. Występował pod nazwą "wołowina bez kości schłodzona".

[Dodano: 07 maj 2023 - 17:30]

I jeszcze dodam  że wyciek był tym razaem na poziomie 10% masy mięśnia. To by kazało sądzić, że ilość wycieku zależy mocno od tago, jakie mięso kupisz.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/#findComment-831913
Udostępnij na innych stronach

 

 

76 stopni, 16 godzin.

Za wysoka temperatura  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/#findComment-831916
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie potrafię powiedzieć, jaki to mięsień

Jeśli się nie mylę, kawałki są z mięśnia dwugłowego o nawie handlowej "dolna zrazowa".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/#findComment-831948
Udostępnij na innych stronach

 

Nie potrafię powiedzieć, jaki to mięsień

Jeśli się nie mylę, kawałki są z mięśnia dwugłowego o nawie handlowej "dolna zrazowa".

 

Dziękuję, w każdym bądź razie włókna biegną "po długości" batona.

PS. Certyfikat SDM z 30.03.2014 z z autografami "Bagno" i "Dziadek" wciąż wisi na poczesnym miejscu. A pobyt w Łazach we wdzięcznej pamięci.

[Dodano: 07 maj 2023 - 21:21]

Właśnie przeczytałem, że do Dino należy firma Agro - Rydzyna, producent mięsa i jest dostawcą wyrobów do marketów.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/#findComment-831955
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Powtórka z wołowiny wędzonej i parzonej sous vide. Tym razem posłuchałem rady  EAnny i parzyłem w niższej temperaturze: 17 godzin w 64 stopniach. Efekt rewelacyjny. Śladowy podciek, mięso superkruche i soczyste.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19375-wo%C5%82owina-w%C4%99dzona-parzona-sous-vide/#findComment-889017
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.