Darek Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Listopada 2008 Nie wiem jak to się stało, ale trafiłem ostatnio na stronkę internetową o pieczeniu i dekorowaniu Tortu. http://www.torten-talk.de/ No i stało się, zacząłem czytać komentarze. Po dwóch tygodniach i przeczytaniu setek komentarzy postanowiłem sam coś zrobić. Upiekłem tort z kremem malinowo-serowym i udekorowałem własnej roboty różami i serduszkami. A co z tego wyszło ocencie sami. Ciasto biszkoptowe. Skladniki: 6 jajek 4 łyżki gorącej wody 180g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej ( Mondamin) 1/2 opakowania proszku do pieczenia Jajka oddzielić , żółtka z gorącą wodą chwile ubijać. Dodać cukier i cukier waniliowy i to wszystko tak długo ubijać aż zrobi się ta masa kremista. Ubić białka na sztywno dodać do ubitych żółtek. Lekko wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do reszty masy i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni piec na środkowej szynie gdzieś 35 minut Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Krem malinowo-serowy 500g malin (mogą być mrożone) 6 łyżek cukru pudru 6 płatków żelatyny 200g serku mascarpone 200g jogurtu śmietankowego trochę soku z cytryny Maliny zmiksować i przecisnąć przez sitko. Dodać cukier puder - namoczoną i rozpuszczoną żelatynę dodać do masy malinowej. Gdy masa malinowa zacznie się ścinać dodać jogurt sok z cytryny i serek mascarpone. Krem masłowy 200g białka z jajek 300g cukru 400g masła dowolne aromaty np. wanilia. białka krótko ubijać dodać cukier. Dalej ubijać nad parą ( woda nie może być za gorąca bo się białko zetnie) tak długo ubijać , ale nie za mocno aż się cukier rozpuści.(jakieś 5 minut) Zdjąć z pary i ubijać tak długo aż będzie sztywne i ładne szklące. Jak ktoś chce dodać jakieś aromaty to może to teraz zrobić. Teraz można dodawać stopniowo miękkie masło cały czas miksując. W czasie miksowania wdaje się że krem zaczyna się zważać po prostu dalej miksować aż masa będzie ładna kremista. Pokrycie na tort 500g cukru pudru 225g Marshmallow 3 łyki wody Marshmallo z woda rozpuścić na piecu . Zdjąć z pieca dodać połowę pudru cukru i wymieszać następnie dodać resztę cukru i wygnieść dokładnie. Ilość cukru pudru może być zwiększona porostu musi go być tyle żeby gotowa masa nie lepiła się do rąk. Po dokładnym wyrobieniu rozwałkować masę i nałożyć na tort. Z tej masy można modelować różne dekoracje. Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2008 No proszę....ładnie, może i ja poszukam swoich - tyle że niektóre nie nadają się do publikacji :blush: :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2008 Ładny tort, jednak zdecydowanie wolę takie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484 http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/pedro/szynka/03.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2008 A to mój torcik po 20 latach nie praktykowania w zawodzie. Był przepyszny! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Listopada 2008 A to mój torcikPublikacja takich widoków powinna być zakazana :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Listopada 2008 Z masy marshmallow da sie stworzyc rozne cuda.Tez robie z niej ozdoby na torty i ciasta. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Listopada 2008 Z masy marshmallow :question: :question: :question: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Listopada 2008 masa marshmallow to masa z pianek w fajnych kolorach które zagniata się z cukrem pudrem i wodą(na stronie gazeta.pl na forum galeria potraw jest cały temat temu poświęcony) , pianki są w pastelowych kolorach a białą można zakolorować, można cuda z tego robić http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77521457.html to jest link do tematu Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Listopada 2008 Ozdoby we wszelkich kolorach można robić z masy marcepanowej prawdziwej lub sztucznej (tania i dobra). Obie się dobrze wałkują i formują w dłoniach. Masy te barwi się barwnikami spożywczymi dostepnymi za grosze w sklepach wędkarskich (barwi się nimi przynetę dla ryb). Poniżej tort marchewkowy robiony w pośpiechu; trochę przesadziłam z kolorem marchewek :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Listopada 2008 trochę przesadziłam z kolorem marchewek Wyglądają jak papryczki chili !!! :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2008 Ech... proszę Was, torty można "składać", "wykonywać" , "zrobić" a nawet "popełniać"! , ale się ich NIE PIECZE :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Z masy marshmallow :question: :question: :question:Widze ze Anetka mnie uprzedzila,ale ja podam inny ciekawy link TUTAJ i TUTAJ Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2008 abratek, poprawię się :blush: Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.