Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to się stało, ale trafiłem ostatnio na stronkę internetową o pieczeniu i dekorowaniu Tortu.

http://www.torten-talk.de/

 

No i stało się, zacząłem czytać komentarze. Po dwóch tygodniach i przeczytaniu setek komentarzy postanowiłem sam coś zrobić.

 

Upiekłem tort z kremem malinowo-serowym i udekorowałem własnej roboty różami i serduszkami.

 

A co z tego wyszło ocencie sami.

 

 

Ciasto biszkoptowe.

 

Skladniki:

 

6 jajek

4 łyżki gorącej wody

180g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

100g mąki pszennej

150g mąki ziemniaczanej ( Mondamin)

1/2 opakowania proszku do pieczenia

 

Jajka oddzielić , żółtka z gorącą wodą chwile ubijać. Dodać cukier i cukier waniliowy i to wszystko tak długo ubijać aż zrobi się ta masa kremista. Ubić białka na sztywno dodać do ubitych żółtek. Lekko wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do reszty masy i delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni piec na środkowej szynie gdzieś 35 minut

Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

 

 

Krem malinowo-serowy

 

500g malin (mogą być mrożone)

6 łyżek cukru pudru

6 płatków żelatyny

200g serku mascarpone

200g jogurtu śmietankowego

trochę soku z cytryny

 

Maliny zmiksować i przecisnąć przez sitko. Dodać cukier puder - namoczoną i rozpuszczoną żelatynę dodać do masy malinowej. Gdy masa malinowa zacznie się ścinać dodać jogurt sok z cytryny i serek mascarpone.

 

Krem masłowy

 

200g białka z jajek

300g cukru

400g masła

dowolne aromaty np. wanilia.

 

białka krótko ubijać dodać cukier.

Dalej ubijać nad parą ( woda nie może być za gorąca bo się białko zetnie)

tak długo ubijać , ale nie za mocno aż się cukier rozpuści.(jakieś 5 minut)

Zdjąć z pary i ubijać tak długo aż będzie sztywne i ładne szklące.

Jak ktoś chce dodać jakieś aromaty to może to teraz zrobić.

Teraz można dodawać stopniowo miękkie masło cały czas miksując.

W czasie miksowania wdaje się że krem zaczyna się zważać po prostu dalej miksować aż masa będzie ładna kremista.

 

Pokrycie na tort

 

500g cukru pudru

225g Marshmallow

3 łyki wody

 

Marshmallo z woda rozpuścić na piecu . Zdjąć z pieca dodać połowę pudru cukru i wymieszać następnie dodać resztę cukru i wygnieść dokładnie. Ilość cukru pudru może być zwiększona porostu musi go być tyle żeby gotowa masa nie lepiła się do rąk.

 

Po dokładnym wyrobieniu rozwałkować masę i nałożyć na tort.

Z tej masy można modelować różne dekoracje.

Darek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/
Udostępnij na innych stronach

No proszę....

ładnie,

może i ja poszukam swoich - tyle że niektóre nie nadają się do publikacji :blush: :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45067
Udostępnij na innych stronach

A to mój torcik

Publikacja takich widoków powinna być zakazana :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45113
Udostępnij na innych stronach

Z masy marshmallow da sie stworzyc rozne cuda.Tez robie z niej ozdoby na torty i ciasta.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45260
Udostępnij na innych stronach

Z masy marshmallow

:question: :question: :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45270
Udostępnij na innych stronach

masa marshmallow to masa z pianek w fajnych kolorach które zagniata się z cukrem pudrem i wodą(na stronie gazeta.pl na forum galeria potraw jest cały temat temu poświęcony) , pianki są w pastelowych kolorach a białą można zakolorować, można cuda z tego robić http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77521457.html to jest link do tematu

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45273
Udostępnij na innych stronach

Ozdoby we wszelkich kolorach można robić z masy marcepanowej prawdziwej lub sztucznej (tania i dobra). Obie się dobrze wałkują i formują w dłoniach. Masy te barwi się barwnikami spożywczymi dostepnymi za grosze w sklepach wędkarskich (barwi się nimi przynetę dla ryb).

Poniżej tort marchewkowy robiony w pośpiechu; trochę przesadziłam z kolorem marchewek :wink:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45276
Udostępnij na innych stronach

Ech... proszę Was, torty można "składać", "wykonywać" , "zrobić" a nawet "popełniać"! , ale się ich NIE PIECZE :???:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45294
Udostępnij na innych stronach

Z masy marshmallow

:question: :question: :question:
Widze ze Anetka mnie uprzedzila,ale ja podam inny ciekawy link

 

TUTAJ i TUTAJ

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1940-ciastom%C3%B3j-pierwszy-tort/#findComment-45296
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.