Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,mam mały dylemat.Nawaliła mi zamrażarka i pytanie czy mogę z karczków,szynek,schabu i podgardla to co miałem w zamrażarce użyć do kiełbasy?Wykonałem dopiero parę razy kiełbasę,ale zawsze ze świeżego mięsa(nie mrożone)i teraz właśnie się zastanawiam.Jeśli można z mrożonego poczynić kiełbasę to czy będzie mieć inny smak niż te same proporcje mięsa ale nie mrożone?Bo po rozmnożeniu wiele (krwi czy osocza z mięsa) wycieka i czy to zmieni smak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/
Udostępnij na innych stronach

Albo kiełbacha albo mięsiwo zapeklować i wedzonki na Świeta jak znalazł.Nie raz robiłem kiełbę z mrozonego i wszystkim smakowało.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800355
Udostępnij na innych stronach

Dokup klej (np. chuda golonka), pekluj wszystko i wpychaj w jelita.

Nie wiem ile tego mięsa masz, ale gdybyś chciał ponownie mrozić gotowy wyrób, to musi być sparzona lub podpiekana.

A najlepiej jak masz/będziesz miał dużo nadwyżki to pakuj próżniowo i do lodówki lub porób prezenty mikołajkowe dla rodziny/przyjaciół.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800406
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem słonina nie potrzebna,masz podgardle a trochę dwójki będzie jeszcze z szynki i łopatki.

Dokup trochę trójki jak radzi kolega wróbel75 i będzie ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800701
Udostępnij na innych stronach

 

 

,3kg schabu

A ten "schab" co zawiera oprócz polędwicy?

Może warkocze oraz tłuszczyk?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800716
Udostępnij na innych stronach

Schab z warkoczem tak mi żona mówi.Szynka tak zwana kulka.

 

Edit:

Kawałki mięska pocięte jak na gulasz,zapeklowane peklosolą 18g/kg.Ale widzę że dość dużo jeszcze krwi wychodzi z mięsa,płukać je przed mieleniem?

Edytowane przez Maroo0
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800756
Udostępnij na innych stronach

Schab z warkoczem tak mi żona mówi

Obierz ładnie tę polędwicę z łon  - warkocz to III wp.

A gdzie kość?

Schab jest elementem z kością, polędwicą, warkoczem i często warstwą zewnętrzną tłuszczowo-błoniastą.

Czasami jest przyczepiona polędwiczka lub jej fragment.

 

 

widzę że dość dużo jeszcze krwi wychodzi z mięsa,płukać je przed mieleniem?

Wycieka osocze. 

Broń boże niczego nie płusz, osocze odsącz przed mieleniem. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800760
Udostępnij na innych stronach

 

 

,zapeklowane peklosolą 18g/kg.Ale widzę że dość dużo jeszcze krwi wychodzi z mięsa,płukać je przed mieleniem?
 

Po peklowaniu raczej nie płukaj . Zmienisz smak. Ten "sok" wyciekający z mięsa to nie krew. Zostaw jak jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800762
Udostępnij na innych stronach

Właśnie te wycieki to typowa cecha mięsa mrożonego. Technologie z lat 60- i 70-tych dopuszczały max. do 30% dodatku mięsa mrożonego w przetwórstwie.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800765
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.