Maroo0 Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2022 Witajcie,mam mały dylemat.Nawaliła mi zamrażarka i pytanie czy mogę z karczków,szynek,schabu i podgardla to co miałem w zamrażarce użyć do kiełbasy?Wykonałem dopiero parę razy kiełbasę,ale zawsze ze świeżego mięsa(nie mrożone)i teraz właśnie się zastanawiam.Jeśli można z mrożonego poczynić kiełbasę to czy będzie mieć inny smak niż te same proporcje mięsa ale nie mrożone?Bo po rozmnożeniu wiele (krwi czy osocza z mięsa) wycieka i czy to zmieni smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2022 Albo kiełbacha albo mięsiwo zapeklować i wedzonki na Świeta jak znalazł.Nie raz robiłem kiełbę z mrozonego i wszystkim smakowało. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2022 Dokup klej (np. chuda golonka), pekluj wszystko i wpychaj w jelita.Nie wiem ile tego mięsa masz, ale gdybyś chciał ponownie mrozić gotowy wyrób, to musi być sparzona lub podpiekana.A najlepiej jak masz/będziesz miał dużo nadwyżki to pakuj próżniowo i do lodówki lub porób prezenty mikołajkowe dla rodziny/przyjaciół. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maroo0 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Mam tego 2kg podgardla,3kg schabu,3kg łopatki,2kg szynki i myślę czy z 1kg słoniny nie dokupic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Moim zdaniem słonina nie potrzebna,masz podgardle a trochę dwójki będzie jeszcze z szynki i łopatki.Dokup trochę trójki jak radzi kolega wróbel75 i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2022 ,3kg schabu A ten "schab" co zawiera oprócz polędwicy?Może warkocze oraz tłuszczyk? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maroo0 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Schab z warkoczem tak mi żona mówi.Szynka tak zwana kulka. Edit:Kawałki mięska pocięte jak na gulasz,zapeklowane peklosolą 18g/kg.Ale widzę że dość dużo jeszcze krwi wychodzi z mięsa,płukać je przed mieleniem? Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Maroo0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Schab z warkoczem tak mi żona mówiObierz ładnie tę polędwicę z łon - warkocz to III wp.A gdzie kość?Schab jest elementem z kością, polędwicą, warkoczem i często warstwą zewnętrzną tłuszczowo-błoniastą.Czasami jest przyczepiona polędwiczka lub jej fragment. widzę że dość dużo jeszcze krwi wychodzi z mięsa,płukać je przed mieleniem?Wycieka osocze. Broń boże niczego nie płusz, osocze odsącz przed mieleniem. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2022 ,zapeklowane peklosolą 18g/kg.Ale widzę że dość dużo jeszcze krwi wychodzi z mięsa,płukać je przed mieleniem? Po peklowaniu raczej nie płukaj . Zmienisz smak. Ten "sok" wyciekający z mięsa to nie krew. Zostaw jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Właśnie te wycieki to typowa cecha mięsa mrożonego. Technologie z lat 60- i 70-tych dopuszczały max. do 30% dodatku mięsa mrożonego w przetwórstwie. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maroo0 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Dziękuję wszystkim za rady.W niedziele się okaże co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19458-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-mro%C5%BConego/#findComment-800781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.