Skocz do zawartości

Kiszonki - praktyczny przewodnik dla każdego.


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ja również daję 2 łyżki stołowe i to nawet nie płaskie, a lekko czubate, tyle że soli grubej kamiennej "Kłodawskiej niejodowanej"

Na zimowe przechowanie, robię tak samo i taką samą solą. Są idealne jeśli chodzi o smak oraz twardość.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja również daję 2 łyżki stołowe i to nawet nie płaskie, a lekko czubate, tyle że soli grubej kamiennej "Kłodawskiej niejodowanej" .
 A jaka jest ich waga tych konkretnych z ciekawości ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalna stołowa łyżka. Do małosolnych daję 1, a do kiszeniaków na zimę 2. Płaska łyżka soli waży ok 20 g.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Waldka przed chwilą zrobiłem "łyżkowy test wagowy", i wyniki są podobne jakie przedstawia Szef :D . Łyżka stołowa typowa (tak uważam), wypełniona solą "Kłodawską niejodowaną", z lekką górką waży 25 g. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Specjalnie dla Waldka
Dziękuję - chodziło mi o procentowe stężenie solanki /co dla mnie jest ważne/, czyli Maxell daje książkowo 4% a Ty 5% . A kwestia cukru ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Waldku, daję po prostu dwie łyżki (czasem z czubkiem, a czasem nie). Jestem z natury sololubny i, o dziwo, taka dawka soli w ogórkach nie przeszkadza mojej rodzince, która unika soli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogę tylko w pełni potwierdzić słowa Szefa, dokładnie tak samo jest w moim przypadku. Dwie łyżki "Kłodawskiej" z lekką górką i nigdy soli do kiszenia ogórasów nie ważę, nie ma takiej potrzeby :D:thumbsup:. Natomiast do kiszenia kapusty którą to zawsze robię z dodatkami warzywno owocowymi, sól ważę dokładnie, i daję 25 g. "Kłodawskiej niejodowanej" na 1kg. wsadu kapuściano warzywnego :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.