Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Plik w formacie pdf nadesłał Kolega @Wilq1x, opracowanie techniczne - Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2022 W ogórkach kiszonych Babci Marysi chyba jest błąd.10l wody i 2 łyżki soli.Powinno być ok.10 łyżek soli na 10 l wody bo inaczej się nie ukiszą.Za słaba solanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Najprawdopodobniej chodzi o dwie płaskie łyżki soli na litr wody. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Raczej jest na pewno tak jak pisze Szef, ja również daję 2 łyżki stołowe i to nawet nie płaskie, a lekko czubate, tyle że soli grubej kamiennej "Kłodawskiej niejodowanej" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2022 ja również daję 2 łyżki stołowe i to nawet nie płaskie, a lekko czubate, tyle że soli grubej kamiennej "Kłodawskiej niejodowanej" Na zimowe przechowanie, robię tak samo i taką samą solą. Są idealne jeśli chodzi o smak oraz twardość. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2022 ja również daję 2 łyżki stołowe i to nawet nie płaskie, a lekko czubate, tyle że soli grubej kamiennej "Kłodawskiej niejodowanej" . A jaka jest ich waga tych konkretnych z ciekawości ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Normalna stołowa łyżka. Do małosolnych daję 1, a do kiszeniaków na zimę 2. Płaska łyżka soli waży ok 20 g. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Specjalnie dla Waldka przed chwilą zrobiłem "łyżkowy test wagowy", i wyniki są podobne jakie przedstawia Szef . Łyżka stołowa typowa (tak uważam), wypełniona solą "Kłodawską niejodowaną", z lekką górką waży 25 g. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Specjalnie dla Waldka Dziękuję - chodziło mi o procentowe stężenie solanki /co dla mnie jest ważne/, czyli Maxell daje książkowo 4% a Ty 5% . A kwestia cukru ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Waldku, daję po prostu dwie łyżki (czasem z czubkiem, a czasem nie). Jestem z natury sololubny i, o dziwo, taka dawka soli w ogórkach nie przeszkadza mojej rodzince, która unika soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Mogę tylko w pełni potwierdzić słowa Szefa, dokładnie tak samo jest w moim przypadku. Dwie łyżki "Kłodawskiej" z lekką górką i nigdy soli do kiszenia ogórasów nie ważę, nie ma takiej potrzeby . Natomiast do kiszenia kapusty którą to zawsze robię z dodatkami warzywno owocowymi, sól ważę dokładnie, i daję 25 g. "Kłodawskiej niejodowanej" na 1kg. wsadu kapuściano warzywnego . Edytowane 2 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.