Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po raz kolejny mam zamiar podejść do wędzenia kiełbasy. Z wędzonkami typu szynka, schab jakoś sobie radzę ale kiełbasa to nadal czarne chmury nade mną. Interesuje mnie tylko i wyłącznie smak wiejskiej- swojskiej kiełbasy czyli pieczona. Są dwie szkoły: wędzenie do 60 C a potem podpiekanie lub od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C. Za pierwszym razem stosowałem ten pierwszy sposób ale wyszedł mi pierścień wokół kiełbasy na przekroju. Momentami temperatura skakała mi ponad 100 C. Mam rozumieć że takie skoki to spowodowały, że wszystko powyżej 90 C będzie powodowało taki pierścień i lekkie obsuszenie wokół?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

ale wyszedł mi pierścień wokół kiełbasy na przekroju.

Podaj proszę skład i dokładny przebieg wyrobu tej kiełbasy, a także foto tego pierścienia  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801179
Udostępnij na innych stronach

 

 

Są dwie szkoły: wędzenie do 60 C a potem podpiekanie lub od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C.

Skoro nie interesuje Cię technologia robienia kiełbasy, to pozostań przy swoich metodach i ćwicz tak długo aż się wreszcie uda, tak jak Cię interesuje. Potem na forum przedstaw swoją "technologię".    

 

 

 

mam zamiar podejść do wędzenia kiełbasy.

 

 

 

od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C.

 

To nie jest wędzenie, więc musisz zdecydować co chcesz robić. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801189
Udostępnij na innych stronach

Łopatka natomiast może być dodatkiem do kiełbasy a nie głównym składnikiem, jak dodasz do tego tylko pieczenie w 90 st. to masz przesuszoną gumową pałę z jakimś pierścieniem, nawet nie wiem jakim, bo nie miałem.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801192
Udostępnij na innych stronach

 

Są dwie szkoły: wędzenie do 60 C a potem podpiekanie lub od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C.

Skoro nie interesuje Cię technologia robienia kiełbasy, to pozostań przy swoich metodach i ćwicz tak długo aż się wreszcie uda, tak jak Cię interesuje. Potem na forum przedstaw swoją "technologię".    

 

Interesuje mnie technologia i prawidłowość ale przeczytałem też wiele materiałów jak i oglądałem wiele filmików i sposób z pieczeniem w 90 C bez wędzenia jest odstąpieniem od reguły ale używanym.

[Dodano: 04 gru 2022 - 20:55]

Przepis na kiełbasę z samej łopatki znalazłem na forum, podobno taki prosty dla początkujących. Wtedy nie piekłem jej tylko wędziłem i parzyłem.

Osuszanie w wędzarni trwało jakieś pół godziny, wędzenie 3 godziny, parzenie do uzyskania ponad 70 C. Wtedy jeszcze myślałem że czym więcej tym lepiej, teraz już wiem że temperatura w wewnątrz jest również ważna dla miękkości itd. Ale wydaje mi się, że popełniłem błąd podczas wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801198
Udostępnij na innych stronach

To może poczytaj cokolwiek zanim zrobisz następną:

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801201
Udostępnij na innych stronach

Oj, dużo już poczytałem i zadałem konkretne pytanie co do kiełbasy wykraczającej poza technologię- z tego co wyczytałem jest wyjątkiem od tradycyjnego wyrobu kiełbas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801215
Udostępnij na innych stronach

Na stronie są kiełbasy w stylu rustykalnym teraz chyba się tak ładnie nazywa . Wielcy może miast wyważać otwarte drzwi i znajdź przepisy.

W szukajce szukaj kiełbas z galaretką , z szarym oczkiem, wiejskiej też Szczepana jest w tym typie.

Jak znajdziesz przepis to spytaj czy dobry . Na stronie nie wszystkie są godne polecenia i naśladowania. Fakt jest ich mało . Ale możesz a nuż taki wybrać. Dodatkowo praktycznie każdy z przepisów był przez kogoś robiony. Więc możesz liczyć na porady praktyczne. Reasumując wybór należy do Ciebie rzeźbić , psuć mięso i być zdenerwowanym, czy poszukać na forum przedyskutować przepis i za pierwszym razem powiedzieć tak to jest to.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801231
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.