Robert2008k Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Witam, po raz kolejny mam zamiar podejść do wędzenia kiełbasy. Z wędzonkami typu szynka, schab jakoś sobie radzę ale kiełbasa to nadal czarne chmury nade mną. Interesuje mnie tylko i wyłącznie smak wiejskiej- swojskiej kiełbasy czyli pieczona. Są dwie szkoły: wędzenie do 60 C a potem podpiekanie lub od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C. Za pierwszym razem stosowałem ten pierwszy sposób ale wyszedł mi pierścień wokół kiełbasy na przekroju. Momentami temperatura skakała mi ponad 100 C. Mam rozumieć że takie skoki to spowodowały, że wszystko powyżej 90 C będzie powodowało taki pierścień i lekkie obsuszenie wokół? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) ale wyszedł mi pierścień wokół kiełbasy na przekroju.Podaj proszę skład i dokładny przebieg wyrobu tej kiełbasy, a także foto tego pierścienia Edytowane 4 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Niestety na próbę robiłem niewiele tej kiełbasy i poszła do żurku bez zdjęcia. Robiłem ją tylko z łopatki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Są dwie szkoły: wędzenie do 60 C a potem podpiekanie lub od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C. Skoro nie interesuje Cię technologia robienia kiełbasy, to pozostań przy swoich metodach i ćwicz tak długo aż się wreszcie uda, tak jak Cię interesuje. Potem na forum przedstaw swoją "technologię". mam zamiar podejść do wędzenia kiełbasy. od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C. To nie jest wędzenie, więc musisz zdecydować co chcesz robić. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Podaj czasy i warunki osuszania i wędzenia. Tam poszukamy przyczyn. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Niestety To nie bardzo jak można pomóc ... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Łopatka natomiast może być dodatkiem do kiełbasy a nie głównym składnikiem, jak dodasz do tego tylko pieczenie w 90 st. to masz przesuszoną gumową pałę z jakimś pierścieniem, nawet nie wiem jakim, bo nie miałem. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Są dwie szkoły: wędzenie do 60 C a potem podpiekanie lub od razu pieczenie i cały proces temperaturą 90 C.Skoro nie interesuje Cię technologia robienia kiełbasy, to pozostań przy swoich metodach i ćwicz tak długo aż się wreszcie uda, tak jak Cię interesuje. Potem na forum przedstaw swoją "technologię". Interesuje mnie technologia i prawidłowość ale przeczytałem też wiele materiałów jak i oglądałem wiele filmików i sposób z pieczeniem w 90 C bez wędzenia jest odstąpieniem od reguły ale używanym.[Dodano: 04 gru 2022 - 20:55]Przepis na kiełbasę z samej łopatki znalazłem na forum, podobno taki prosty dla początkujących. Wtedy nie piekłem jej tylko wędziłem i parzyłem.Osuszanie w wędzarni trwało jakieś pół godziny, wędzenie 3 godziny, parzenie do uzyskania ponad 70 C. Wtedy jeszcze myślałem że czym więcej tym lepiej, teraz już wiem że temperatura w wewnątrz jest również ważna dla miękkości itd. Ale wydaje mi się, że popełniłem błąd podczas wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2022 To może poczytaj cokolwiek zanim zrobisz następną:https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Oj, dużo już poczytałem i zadałem konkretne pytanie co do kiełbasy wykraczającej poza technologię- z tego co wyczytałem jest wyjątkiem od tradycyjnego wyrobu kiełbas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Na stronie są kiełbasy w stylu rustykalnym teraz chyba się tak ładnie nazywa . Wielcy może miast wyważać otwarte drzwi i znajdź przepisy. W szukajce szukaj kiełbas z galaretką , z szarym oczkiem, wiejskiej też Szczepana jest w tym typie. Jak znajdziesz przepis to spytaj czy dobry . Na stronie nie wszystkie są godne polecenia i naśladowania. Fakt jest ich mało . Ale możesz a nuż taki wybrać. Dodatkowo praktycznie każdy z przepisów był przez kogoś robiony. Więc możesz liczyć na porady praktyczne. Reasumując wybór należy do Ciebie rzeźbić , psuć mięso i być zdenerwowanym, czy poszukać na forum przedyskutować przepis i za pierwszym razem powiedzieć tak to jest to. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19481-pier%C5%9Bcie%C5%84-na-przekroju-kie%C5%82basy/#findComment-801231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.