Skocz do zawartości

Budowa wędzarni elektrycznej - lista potrzebnych przedmiotów

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Noszę się z zamiarem budowy pierwszej wędzarni elektrycznej i nie chciałbym by była to fuszerka.

Ciężko znaleźć mi listę potrzebnych przedmiotów które należy kupić/zamówić do złożenia takiej wędzarni średniej klasy.

1. Grzałka

2. Dymogenerator

3. Pompka do dymogeneratora

4. Kontroler temperatury PID

5. SSR40-DA

6. Radiator do SSR40-DA

7. Czujnik temperatury.

8. Czujnik wilgotności

9. Wyświetlacz do czuj Ika wilgotności

10. Wentylator termoobiegu

11. Osłona grzalki (deflektor)

Proszę o dodawanie kolejnych pozycji które pominąłem poprzez kopiowanie listy, Eddie łatwiej kolejnym amatorom ogarnąć temat.

Dziękuję z góry za pomoc.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19509-budowa-w%C4%99dzarni-elektrycznej-lista-potrzebnych-przedmiot%C3%B3w/

To ma być wędzarnia czy komora dojrzewalni? 8,9 (moim zdaniem zbędne gadżety) i chyba też 10 bym wyrzucił.

Przyda ci się też jakaś wędzarnia (komora) ;)

Nie znajdziesz tu "listy zakupów". Musisz poczytać, zastanowić się jak ma wyglądać Twoja wędzarnia (ew. kopia kogoś z forum) i pomału tworzyć. Pamiętaj tylko że w prostocie siła.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Przewody w zależności od mocy grzałki/grzałek

Wtyczki bardzo dobrej jakości przy mocach grzałek ponad 2 kW

Przewód zasilający (przedłużacz) wędzarnię o odpowiedniej grubości żył (2,5mm2)

Skrzynka aby to pomieścić wszystko

Piksiak

No fajnie jakby miała dwie funkcje. Wedzarniczą i dojrzewalni. Koszt nie duży by doposazyć wedzarnie w osprzęt potrzebny do dojrzewania mięsa, niż robić dwie osobne budy.

Pytam bo chce żeby to była prosta budowa, a konkretna.

[Dodano: 13 gru 2022 - 13:10]

Przewody w zależności od mocy grzałki/grzałek

Wtyczki bardzo dobrej jakości przy mocach grzałek ponad 2 kW

Przewód zasilający (przedłużacz) wędzarnię o odpowiedniej grubości żył (2,5mm2)

Skrzynka aby to pomieścić wszystko

1. Grzałka

2. Dymogenerator

3. Pompka do dymogeneratora

4. Kontroler temperatury PID

5. SSR40-DA

6. Radiator do SSR40-DA

7. Czujnik temperatury.

8. Czujnik wilgotności

9. Wyświetlacz do czujnika wilgotności

10. Wentylator termoobiegu

11. Osłona grzalki (deflektor)

12. Przewody w zależności od mocy

grzałki/grzałek

13. Wtyczki bardzo dobrej jakości przy mocach

grzałek ponad 2 kW

14. Przewód zasilający (przedłużacz) wędzarnie

o odpowiedniej grubości żył (2,5mm2)

15 Skrzynka aby to pomieścić wszystko

Za skrzynkę chciałem wykorzystać przesteń w dwuspadowym dachu ze spadkiem na boki.

Edytowane przez zorkaner

No fajnie jakby miała dwie funkcje. Wedzarniczą i dojrzewalni.

No tego to chyba nikt nie praktykował (ja się nie spotkałem).

[Dodano: 13 gru 2022 - 15:10]

Jeszcze tak pomyślałem że myślisz o suszarni.

[Dodano: 13 gru 2022 - 15:11]

Dobre uziemienie. Bo to jednak prąd i wilgoć. ;)

[Dodano: 13 gru 2022 - 15:14]

Jeśli to Twój początek z przygodą, to na początek poczytaj o wędzonkach, wędlinach i popróbuj nawet ze zwykłą beczką.

Jak już się trochę "pobawisz" to będziesz wiedział jaki kierunek obrać.

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

No tego to chyba nikt nie praktykował (ja się nie spotkałem).

[Dodano: 13 gru 2022 - 15:10]

Jeszcze tak pomyślałem że myślisz o suszarni.

[Dodano: 13 gru 2022 - 15:11]

Masz rację. Brak wiedzy. Chodziło mi o lepszą kontrolę nad osuszaniem przed wędzeniem.

Faktycznie do dojrzewalni potrzeba niskiej temperatury i wysokiej wilgotności. O instalacje bym się tak nie bał co o działanie wilgoci na drewno przy produktach spożywczych.

Nie mniej jednak czujnik wilgoci jako dodatkowy bajer będzie mi mówił jak wilgotno w komorze wędzarniczej. Niewielki koszt, a że gadżeciaż że mnie to mogę dodać do instalacji.

Pytanie. Czy jeden SSR40-DA obsłuży dwie grzałki? Jeśli tak to do jakiej mocy?

Jeśli nie to czy mocniejszy np SSR60/80/100da radę?

Jedna grzałka wystarczy do komory o objętości ponad 250l?

Edytowane przez zorkaner

Faktycznie do dojrzewalni potrzeba niskiej temperatury i wysokiej wilgotności.

Poza tym w dojrzewalni będą pleśnie, w wędzarni raczej nie powinny być. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Pytanie. Czy jeden SSR40-DA obsłuży dwie grzałki? Jeśli tak to do jakiej mocy? Jeśli nie to czy mocniejszy np SSR60/80/100da radę?

Odpowiedź: Jeśli pytasz o coś takiego to daj wszytko co elektryczne do zrobienia komuś kto choć trochę zna się na elektryce - najlepiej żeby miał jeszcze uprawnienia. 3kW to ponad 13A - jak dasz 2 grzałki po 900W to "obsłuży" jak dasz 2 grzałki po 3kW to też "obsłuży" ale wywali zabezpieczenie obwodu które zwykle jest na 16A. Jak nie zadziała zabezpieczenie (bo zawsze można drutem bezpiecznik "naprawić") to wcześniej czy później spalisz obwód/kabel albo wręcz chatę. 

Ten SSR40 będzie w stanie z odpowiednim radiatorem włączać/wyłączać prąd do 40A - nie masz w instalacji domowej obwodu z takim prądem dopuszczalnym. Czy weźmiesz sobie na 60/80/100 nie ma znaczenia - "mocniejszy" nie znaczy lepszy. 

--

Romii

Dziękuję za solidną dawkę wiedzy. W sam punkt, bardzo jasno wytłumaczone. Może bym i dał to specjaliście do zrobienia ale czuję się na siłach zrobienia tego sam. Dałem rade zrobić instalacje silnika 3-fazowego od zera to i z elektryką dam sobie radę (na wlasną odpowiedzialność - nie próbujcie tego w domu xd)

Dzięki forum takim jak to człowiek szybko pozyskuje wiedzę. Dzisiejszy świat zbudowany jest na papierze. Uprawnienia do tego i do tamtego.

I okazuje się że nie możesz podłączyć płyty indukcyjnej do gniazda wtyczką bo nie masz pieczątki i uprawnień. Żeby zrobić poprawną instalacje nie potrzebuje certyfikatu tylko wiedzy (ale to inny temat do dyskusji).

Czyli suma summarum ogranicza mnie zabezpieczenie w obwodzie. Czytałem że wedzarze mają i 2 grzałki dlatego pytam. Sam myślałem o jednej grzałce ale zastanawiam się czy dwie słabsze grzałki będą lepsze niż jedna mocna. Chodzi tu o źródła ciepła. Czy efektywnie będzie ogrzać z jednego źródła czy dwóch. Jedna 3kW czy dwie po 1.5kw teoretycznie (umieszczone obok siebie lub w różnych punktach w komorze)?

Edytowane przez zorkaner

Sam myślałem o jednej grzałce ale zastanawiam się czy dwie słabsze grzałki będą lepsze niż jedna mocna

Ja bym powiedział że lepiej mieć dwie mocne na osobnych obwodach.

Po pierwsze, obsługuje je PID więc nie pobiorą więcej energii niż potrzeba.

Po drugie latem można pracować na jednej a zimą na dwóch (w razie potrzeby)

Po trzecie w trakcie wędzenia gdyby coś się stało z jednym przewodem/grzałką, to mamy zapas aby dokończyć wędzenie przed naprawą.

Co do tego czujnika, w wędzarni będziesz osuszał na dotyk a nie na to co pokaże wyświetlacz.  ;) 

Jak już musisz (skądś to znam :D ) to kup go sobie, ale nie ładuj do wędzarni (przyda ci się kiedyś do komory dojrzewalni :D )

W wędzarni ma być prosto i przyjemnie a będzie mniej awarii.

M.Rej

Kolego, jeszcze jedna sprawa.

Tak sobie myślę - Ty jeszcze nie masz nic, więc przed zakupami podlicz sobie wszystkie wydatki (+ robocizna) i może w tej samej cenie lub za niewielką dopłatą kupisz sobie gotowca ;)

Porównaj na spokojnie co ile teraz kosztuje.

M.Rej