Skocz do zawartości

Jedno z mięs zepsute podczas peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

Część, mam pytanie, a mianowicie podczas peklowania karkówki do wędzenia trafił mi się słaby kawałek mięsa, który zepsuł się podczas peklowania (na części mięsa nieprzyjemny zapach zepsucia). W tej samej zalewie był też inny kawałek mięsa, który pięknie pachnie, zastanawiam się tylko czy mogę wiedzieć ten nie zepsuty (zalewa też nie śmierdzi) czy lepiej wyrzucić (w zalewie były dwa kawałki po kg, peklowane 12 dni w temp.3-5 stopni)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

Zepsuty wywal, a ten dobry dokładnie umyj w zimnej wodzie (możesz pomoczyć z 1/2 godziny), a naczynie wyparz wrzątkiem i umyj. Zrób nową zalewę (nieco słabszą niż poprzednia) i zapekluj ten drugi kawałek. Oczywiście rozumiem, że do przygotowania zalewy użyłeś samej peklosoli?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804765
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj następnym razem, że wybierając mięso na domowe przetwory pilnuj, aby surowiec był świeży, pochodził z pewnego źródła, a o przestrzeganiu wyjątkowej higienie podczas obróbki, nie wspomnę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804770
Udostępnij na innych stronach

Tak. Radziłbym, abyś wyciął ze środka mięsa kawałeczek i spróbował smakowo raz zapachowo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804775
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ok, przeciąłem na pół - wydaje się być ok w środku. W takim razie do wędzarni

Ja bym jeszcze dokładnie umyła i przepłukała na końcu w świeżej, słabej solance na peklosoli. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804790
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jedno pytanie - wczoraj wędzilem kiełbasę i pojawił się pewien problem, a dokładniej w kawałkach w których występuje galaretka jest jest ona nieco kwaśna, sam wkład jest ok. Zepsuta czy efekt 3g cukru na kg?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804822
Udostępnij na innych stronach

Cukier nie był potrzebny, ale głownie kłania się brak pełnej wiedzy na temat osuszania wędlin przed wędzeniem i samego procesu wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804826
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jedno pytanie - wczoraj wędzilem kiełbasę i pojawił się pewien problem, a dokładniej w kawałkach w których występuje galaretka jest jest ona nieco kwaśna, sam wkład jest ok. Zepsuta czy efekt 3g cukru na kg?

Jakakolwiek oznaka kwaśności mowi o tym żeby ten wyrób zakopać lub rzucić lisom na pożarcie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804849
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakakolwiek oznaka kwaśności mowi o tym żeby ten wyrób zakopać lub rzucić lisom na pożarcie.

Nie zawsze. Przeważnie kwaśny posmak kiełbasy jest wynikiem powstawanie kwasu octowego na wyrobach, na skutek niewłaściwie przeprowadzonego procesu wędzenia. W tym jednak przypadku, kiełbasa mogła być robiona z części zepsutego mięsa, którego reszta została wyrzucona podczas peklowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804858
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś mieszkając poza granicą Polski. Zakupiłem w Polskim sklepie, mięso przywiezione z Polski.10 kg surowca całość zapeklowałem na 72 godz. Po procesie peklowania już zacząłem wyczuwać "kwas" . Następnie zmieliłem, przyprawiłem, na pełniłem jelita i do wędzarni. Po zakończeniu wędzenia 10 kg kiełbasy wyrzuciłem do śmietnika. Była kwaśna, poprostu zakupiłem " Chore mięso".

 

Bym zapomniał, zapach po wędzeniu też był odpychający.

Edytowane przez Zofintal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.