e300 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Część, mam pytanie, a mianowicie podczas peklowania karkówki do wędzenia trafił mi się słaby kawałek mięsa, który zepsuł się podczas peklowania (na części mięsa nieprzyjemny zapach zepsucia). W tej samej zalewie był też inny kawałek mięsa, który pięknie pachnie, zastanawiam się tylko czy mogę wiedzieć ten nie zepsuty (zalewa też nie śmierdzi) czy lepiej wyrzucić (w zalewie były dwa kawałki po kg, peklowane 12 dni w temp.3-5 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zepsuty wywal, a ten dobry dokładnie umyj w zimnej wodzie (możesz pomoczyć z 1/2 godziny), a naczynie wyparz wrzątkiem i umyj. Zrób nową zalewę (nieco słabszą niż poprzednia) i zapekluj ten drugi kawałek. Oczywiście rozumiem, że do przygotowania zalewy użyłeś samej peklosoli? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Pamiętaj następnym razem, że wybierając mięso na domowe przetwory pilnuj, aby surowiec był świeży, pochodził z pewnego źródła, a o przestrzeganiu wyjątkowej higienie podczas obróbki, nie wspomnę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e300 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2022 To nie śmierdzące mięso jest już zapeklowane - pytanie czy mogę wrzucić dzisiaj do wędzarni po umyciu - tak tak sama peklosol wg. tabeli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Tak. Radziłbym, abyś wyciął ze środka mięsa kawałeczek i spróbował smakowo raz zapachowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e300 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Ok, przeciąłem na pół - wydaje się być ok w środku. W takim razie do wędzarni dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Ok, przeciąłem na pół - wydaje się być ok w środku. W takim razie do wędzarni Ja bym jeszcze dokładnie umyła i przepłukała na końcu w świeżej, słabej solance na peklosoli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e300 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2022 A jeszcze jedno pytanie - wczoraj wędzilem kiełbasę i pojawił się pewien problem, a dokładniej w kawałkach w których występuje galaretka jest jest ona nieco kwaśna, sam wkład jest ok. Zepsuta czy efekt 3g cukru na kg? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Cukier nie był potrzebny, ale głownie kłania się brak pełnej wiedzy na temat osuszania wędlin przed wędzeniem i samego procesu wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2022 A jeszcze jedno pytanie - wczoraj wędzilem kiełbasę i pojawił się pewien problem, a dokładniej w kawałkach w których występuje galaretka jest jest ona nieco kwaśna, sam wkład jest ok. Zepsuta czy efekt 3g cukru na kg?Jakakolwiek oznaka kwaśności mowi o tym żeby ten wyrób zakopać lub rzucić lisom na pożarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Jakakolwiek oznaka kwaśności mowi o tym żeby ten wyrób zakopać lub rzucić lisom na pożarcie. Nie zawsze. Przeważnie kwaśny posmak kiełbasy jest wynikiem powstawanie kwasu octowego na wyrobach, na skutek niewłaściwie przeprowadzonego procesu wędzenia. W tym jednak przypadku, kiełbasa mogła być robiona z części zepsutego mięsa, którego reszta została wyrzucona podczas peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Kiedyś mieszkając poza granicą Polski. Zakupiłem w Polskim sklepie, mięso przywiezione z Polski.10 kg surowca całość zapeklowałem na 72 godz. Po procesie peklowania już zacząłem wyczuwać "kwas" . Następnie zmieliłem, przyprawiłem, na pełniłem jelita i do wędzarni. Po zakończeniu wędzenia 10 kg kiełbasy wyrzuciłem do śmietnika. Była kwaśna, poprostu zakupiłem " Chore mięso". Bym zapomniał, zapach po wędzeniu też był odpychający. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Zofintal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19538-jedno-z-mi%C4%99s-zepsute-podczas-peklowania/#findComment-804865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.