Resal Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lutego 2023 Preferuję chleb z dużymi dziurami. Aby je uzyskać potrzeba wysokiej hydratacji ciasta i silnej mąki umożliwiającej jego długie i mocne wyrastanie.Dotychczas wzmacniałem mąkę sklepową włoską mąką typu manitoba. Zastanawiam się nad poprawą właściwości wypiekowych mąki poprzez dodatek glutenu pszennego/witalnego dostępnego na platformach zakupowych.Czy ktoś stosował/stosuje taki dodatek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrobert Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2023 Jak taki miękisz ci wystarczy to masz przepis [Dodano: 13 lut 2023 - 07:50] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2023 Dzięki. Dążę do dużych i nieregularnych dziur czyli open crumb bread. Na razie wychodzi mi coś takiego, choć nie za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrobert Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2023 Kup sobie mąkę Manitoba ma +-14g białkaSiła W +-400 duża hydratacja około 80-85% i długi czas garowania włącznie z TK- temperatura kontrolowana-lodówka 4-5°cBędziesz miał ten efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lutego 2023 Używam w kuchni manitoby W400. Nie zawsze mam pod ręką. Poza tym może ekonomiczniejszy byłby dodatek glutenu bo manitoba to ok. 10 zł/kg choć w dużych opakowaniach trochę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2023 A jakiś dobry przepis na te dziurki na chlebek bardziej żytnio-pszenny? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrobert Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Lutego 2023 Tylko tak jak widać bo ja nie preferuję z drugiej strony masłaCiasto właściwe mąka pszenna typ 650,lub 750Zakwas żytni typ 720Przepis jest na moim profilu publicznymChleb,lub bochen Chrobakowy nie pamiętam pierwszego członu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Lutego 2023 Innym powodem, dla którego kombinuję z tym glutenem jest to, że manitoba jest mąką mocno wyczyszczoną/jasną i drobno zmieloną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2023 Nie należy mylić stopnia oczyszczenia z rozdrobnieniem.A mąka manitoba integrale istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-815006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lutego 2023 Nie wiedziałem. Niestety u nas niedostępna. Jeden sklep niby sprzedaje ale brak w magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-815052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 21 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2024 Chciałbym odświeżyć temat. Obecnie jeżeli potrzebuję silnej mąki zamiast stosowania mąki manitoba stosuję dodatek glutenu pszennego/witalnego do zwykłej mąki pszennej. Zwykle dodaję 3-5%. Zresztą okazuje się, że mąki typu manitoba są wzmacniane glutenem. Dodatek glutenu umożliwia zwiększenie hydratacji, ogranicza rozpływanie ciasta i umożliwia długie wyrastanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-911746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.