Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Preferuję chleb z dużymi dziurami. Aby je uzyskać potrzeba wysokiej hydratacji ciasta i silnej mąki umożliwiającej jego długie i mocne wyrastanie.

Dotychczas wzmacniałem mąkę sklepową włoską mąką typu manitoba. Zastanawiam się nad poprawą właściwości wypiekowych mąki poprzez dodatek glutenu pszennego/witalnego dostępnego na platformach zakupowych.

Czy ktoś stosował/stosuje taki dodatek?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kup sobie mąkę Manitoba ma +-14g białka

Siła W +-400 duża hydratacja około 80-85% i długi czas garowania włącznie z TK- temperatura kontrolowana-lodówka 4-5°c

Będziesz miał ten efekt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814918
Udostępnij na innych stronach

Używam w kuchni manitoby W400. Nie zawsze mam pod ręką. Poza tym może ekonomiczniejszy byłby dodatek glutenu bo manitoba to ok. 10 zł/kg choć w dużych opakowaniach trochę taniej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814921
Udostępnij na innych stronach

Tylko tak jak widać bo ja nie preferuję z drugiej strony masła

Ciasto właściwe mąka pszenna typ 650,lub 750

Zakwas żytni typ 720

Przepis jest na moim profilu publicznym

Chleb,lub bochen Chrobakowy nie pamiętam pierwszego członu

post-53336-0-59599300-1676289927_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-814942
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Chciałbym odświeżyć temat. Obecnie jeżeli potrzebuję silnej mąki zamiast stosowania mąki manitoba stosuję dodatek glutenu pszennego/witalnego do zwykłej mąki pszennej. Zwykle  dodaję 3-5%. Zresztą okazuje się, że mąki typu manitoba są wzmacniane glutenem. Dodatek glutenu umożliwia zwiększenie hydratacji, ogranicza rozpływanie ciasta i umożliwia długie wyrastanie. 

 

20240321_110857.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/#findComment-911746
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.