Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będę się starał, aby najbliższy kurs poświęcić produkcji konserw mięsnych i rybnych w puszkach metalowych oraz słojach szklanych. Dodatkowo, do programu zajęć dołączyć prezentacje sposobów regulacji zamykarek i ich obsługi, a także sposobów przeprowadzenia prawidłowych procesów sterylizacji i pasteryzacji konserw w warunkach domowych.

Kiedy już ustalimy z Kolegą @Bagno termin przeprowadzenia zajęć, poczynię starania, by na szkolenie przygotować odpowiednią ilość dobrej jakości ryb, gdyż z mięsem nie będzie kłopotu. Może, jeśli czas pozwoli, przeprowadzimy przy okazji wędzenie makreli.

Oczywiście to wszystko pod warunkiem, iż będą chętni do udziału w zajęciach.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19645-kurs-konserwacji-mi%C4%99sa-i-ryb-w-puszkach-oraz-s%C5%82ojach/

Oczywiście to wszystko pod warunkiem, iż będą chętni do udziału w zajęciach.

jestem chętny , ale daj trochę odpocząć :D :D :facepalm:

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

Jesteśmy jedynymi posiadaczami w internecie, takiego unikalnego zestawu receptur ns konserwy, garmaż, marynaty i wędzonki rybne, że trzeba to zacząć w końcu wykorzystywać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Czekam na informację dotyczącą ewentualnego terminu przeprowadzenia takiego szkolenia. Jak tylko coś będę wiedział, dam znać i zakładamy listę chętnych.

Taki kurs najlepiej w Napoleonowie zrobić - jest zwykle dużo chętnych do napełniania . Tylko 4-5 stanowisk do obróbki termicznej i prima  :D

Muskie - to ryba 🙃

Kosowniczku spokojnie, zrobimy kurs w Łazach. :D

Z chęcią bym taki kurs ukończył

Od strony teoretycznej, jesteśmy już gotowi. Mamy tutaj niewyczerpane źródło pomysłów i inspiracji w postaci przepisów i porad. Czas przejść do części praktycznej. Myśl o zorganizowaniu takiego szkolenia, a właściwie cyklu szkoleń, męczy mnie od dawna, a teraz chyba jest ku temu odpowiedni moment. Mamy na forum wielu doświadczonych specjalistów w dziedzinie konserwacji różnych artykułów w puszkach i słoikach, którzy na pewno chętnie podzielą się swoją wiedzą. Mięsa, ryby, owoce i warzywa, to bardzo wdzięczne tytuły dla serii szkoleń.

Zrobię wszystko, by jak najszybciej się one odbyły.

Jeśli będzie więcej chętnych, poszczególne kursy można powtarzać.

Od strony teoretycznej, jesteśmy już gotowi
:thumbsup:  :clap: Kawał dobrej roboty :yes: , jeszcze tylko potrzebny przyzwoity sprzęt   :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Jakoś będziemy musieli dać sobie radę. ;)

poszczególne kursy można powtarzać.

i dla mnie to bardzo ważna informacja :facepalm:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

Czytając o kursie na zlocie wywnioskowałem że trzeba zgłosić chęć żeby odbył się kurs w Łazach, więc ja też jestem chętny :)

Nie. Kurs w Napoleonowie jest już pewny - został uzgodniony z Kolegą @Bagno. Co do kursu w Łazach, jeszcze prowadzimy negocjacje, gdyż jest trochę przeszkód natury technicznej, które w tej chwili uniemożliwiają przeprowadzenie takego szkolenia.