Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ja mam chyba wyjątkowych kurierów (tych starych i nowych).☺️

Wszyscy zgadzają się na taką taktykę.

A jakie wrażenie świeży kurier ma, jak lecę do niego z nożem co ma około 20cm ostrze. 😜

Z daleka wołam "sprawdzamy paczkę".

Generalnie sprawdzam paczki od nieznanych sprzedawców i te które mogą się łatwo uszkodzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971520
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, mamuśka napisał(a):

A jakie wrażenie świeży kurier ma, jak lecę do niego z nożem co ma około 20cm ostrze. 😜

To ty tak za każdym razem lecisz z tym nożem jak przyjeżdża nowy kurier? 👀

😜😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971527
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, MariuszB napisał(a):

To ty tak za każdym razem lecisz z tym nożem jak przyjeżdża nowy kurier?

 

Ale jak drugi raz przyjeżdża to już wie co go tu czeka jak powie coś nie tego:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971528
Udostępnij na innych stronach

Nie sprawdzam każdej paczki. Tylko te wrażliwe.

Nieraz jak przyjeżdża kurier, mnie nie ma, a wiem że w paczce jest coś co się tak łatwo nie uszkodzi to kurier dostaje hasło "rzut przez płot". On ma dostawę wykonaną, a ja paczkę. :frantics:

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971554
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

to kurier dostaje hasło "rzut przez płot". On ma dostawę wykonaną, a ja paczkę. :frantics:

U mnie też częsta taka praktyka.....nie zawsze na moją prośbę 🤪, ostatnio jak rzucił,a ja dopiero z chałupy wychodziłam do bramy,to widziałam już tylko jego zadek samochodu,efekt taki , że plastikowy taboret stracił róg nogi i musiał pójść na zwrot ....😬

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971655
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Muski napisał(a):

Parę spawów, złącze GEBO i po robocie

Dwie nowe sprężynki z długopisów i trochę wazyliny. 😄 

Chyba z 20 długopisów rozkręciłam 😜.

Taka drobnostka a cieszy, że działa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972379
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Dwie nowe sprężynki z długopisów i trochę wazyliny. 😄 

Chyba z 20 długopisów rozkręciłam 😜.

Taka drobnostka a cieszy, że działa.

Zapamiętałaś z jakich długopisów pasuję?😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972382
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Normalnie jesteśmy GENIALNI :clap::frantics:(ale skromnością nie grzeszę 😜).

 

Naprawiliśmy pokrywę. 

Ninja zasuwa jak ta lala. 😄

No to gratulacje👏,nam też się zdarzyło, że nówka wkrętarka akumulatorowa kupiona w sklepie,a w domu po jakimś czasie się okazało, że jedna z blaszek w ładowarce ułamana i trza było domowymi sposobami ratować -też się udało i o wiele bardziej cieszyło, niż gdybyśmy wywalczyli reklamację w sklepie,bo to niby uszkodzenie mechaniczne i różnie mogłoby być z uznaniem tego😬

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972576
Udostępnij na innych stronach

Jestem po pierwszym teście Ninji na farszu parówkowym, napiszę tak: bardzo dobrze miksuje,bez porównania do blendera ręcznego, próbny farsz miał 1,5 kg, podzieliłam na dwie partie,farsz przed miksowaniem temp.0-1 stopni, do tego woda z pokruszonym lodem, miksowałam 2x  na puree,po pierwszym miksowaniu temp. wzrosła do 4-5 stopni,po drugim do ok/7-8 stopni więc elegancko👍. Drugą partię dla próby przepuściłam 1 raz na Chop i 2 razy Puree i temp. wzrosła do 11 stopni, więc już na granicy🤔. Według mojej oceny 2x puree jest wystarczająco,trzeba tylko bardzo uważać przy wyciąganiu farszu i noży między partiami,bo noże b.ostre,a ręce tłuste od farszu i bardzo łatwo o kuku....🤪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972581
Udostępnij na innych stronach

Poległam tylko znowu na jelitach baranich,bo fujara ze mnie, ponieważ myślałam, że mam lejek cienki do parówek i kabanosów,ale okazów się,że NIE !!, mój lejek ma fi zewnętrzne co najmniej 15 mm, a nie 12 i za żadne skarby nie mogłam nasunąć tej tubki z jelitem na lejek, pozostała męczarnia ręcznego nasuwania flaczka 😬

Edytowane przez Balbina35
Literówka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972583
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Balbina35 napisał(a):

 Według mojej oceny 2x puree jest wystarczająco,trzeba tylko bardzo uważać przy wyciąganiu farszu i noży między partiami,bo noże b.ostre,a ręce tłuste od farszu i bardzo łatwo o kuku....🤪

Super że się podoba, też uważam że 2x pure jest okej , ja robię tak że dziele mięso i tłuszcz na kulki które razem ważą 1kg(65dkg+35dkg) i pierwszy raz puszczam samo mięso plus polowa zimnej wody/lodu i drugie raz dodaję tłuszcz i resztę wod/lodu, temp praktycznie niewiele się zmienia. Tyle że trochę zabawy z dzieleniem na te kg (więcej niż chyba 6kg nie robiłem )

Lejek do nadziewarki jest na forum ale zapomniałem u kogo razem z pilotem do jelit.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972587
Udostępnij na innych stronach

Teraz, szrekPL napisał(a):

 pierwszy raz puszczam samo mięso plus polowa zimnej wody/lodu i drugie raz dodaję tłuszcz i resztę wod/lodu

Dokładnie tak samo zrobiłam, może z tą różnicą, że 3/4 należnej wody/lodu dodałam do chudego,a końcówkę tej wody/lodu po dorzuceniu tłustego i drugi raz purre

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972591
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

 Tyle że trochę zabawy z dzieleniem na te kg (więcej niż chyba 6kg nie robiłem )

 

To prawda,podziwiam,ja bym się chyba na 6 kg nie zdecydowała na raz😝,ja odważam do woreczków do mrożenia,spłaszczam i do zamrażarki na ok/1 godzinkę (oczywiście już przemielony na makówce), kontroluję i jak już lekko go po brzegach łapie mrożenie to do Ninji od razu,wtedy pół na pół woda z lodem i wtedy ta temperatura miksowania tak nie idzie do góry 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972594
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo ładne paróweczki podaj skład jeśli możesz ☺️ 

Mogę podać,ale przyznam się, że nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta, są bardzo łagodne,delikatne,ale takie nam właśnie smakują,jedyna modyfikacja to ciut więcej soli 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972595
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Balbina35 napisał(a):

nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta

Nie jest to wszak przestępstwo , zawsze możesz podać link i jesteś korekt:thumbsup: podajesz swoje modyfikacje i super.

  • Like 2

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972600
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Balbina35 napisał(a):

Mogę podać,ale przyznam się, że nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta, są bardzo łagodne,delikatne,ale takie nam właśnie smakują,jedyna modyfikacja to ciut więcej soli 

To ja też się muszę przyznać...moje wyroby też nie są autorskie w większości, z uwielbieniem powtarzam wyczyny SIBów z tej strony za co jestem im dozgonnie wdzięczny...😂🤣 Podsumowując, jeśli chcesz się podzielić to wrzucasz jeśli nie ... ale warto podać bo czasami korekta tego co nam się wydaje za pewnik jest potrzeba 😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972601
Udostępnij na innych stronach

Przepis na parówki na 1 kg mięsa: 0,7 kg szynki(takie jasne kawałki mięśni) , 0,3 kg podgardla , przyprawy na 1 kg mięsa: pieprz biały 0,7 g , pieprz czarny 0,7 g , gałka muszkatołowa 0,5 g , papryka słodka 2 g , mleko w proszku 14 g , imbir 0,2 g , sól/peklosól (50:50) 18 g , woda/lód 140 g 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972603
Udostępnij na innych stronach

O szit, zapomniałam jeszcze 1 g cukru,ten cukier idzie razem ze solą do peklowania na co najmniej 24h, mleko w proszku i przyprawy wszystkie miksuję z chudym mięsem na pierwszy puree,a potem dodaje tłuste i drugie puree

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.