mamuśka Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Listopada 2024 To ja mam chyba wyjątkowych kurierów (tych starych i nowych).☺️ Wszyscy zgadzają się na taką taktykę. A jakie wrażenie świeży kurier ma, jak lecę do niego z nożem co ma około 20cm ostrze. 😜 Z daleka wołam "sprawdzamy paczkę". Generalnie sprawdzam paczki od nieznanych sprzedawców i te które mogą się łatwo uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Listopada 2024 15 minut temu, mamuśka napisał(a): A jakie wrażenie świeży kurier ma, jak lecę do niego z nożem co ma około 20cm ostrze. 😜 To ty tak za każdym razem lecisz z tym nożem jak przyjeżdża nowy kurier? 👀 😜😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Listopada 2024 1 minutę temu, MariuszB napisał(a): To ty tak za każdym razem lecisz z tym nożem jak przyjeżdża nowy kurier? Ale jak drugi raz przyjeżdża to już wie co go tu czeka jak powie coś nie tego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Nie sprawdzam każdej paczki. Tylko te wrażliwe. Nieraz jak przyjeżdża kurier, mnie nie ma, a wiem że w paczce jest coś co się tak łatwo nie uszkodzi to kurier dostaje hasło "rzut przez płot". On ma dostawę wykonaną, a ja paczkę. Edytowane 28 Listopada 2024 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Listopada 2024 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): to kurier dostaje hasło "rzut przez płot". On ma dostawę wykonaną, a ja paczkę. U mnie też częsta taka praktyka.....nie zawsze na moją prośbę 🤪, ostatnio jak rzucił,a ja dopiero z chałupy wychodziłam do bramy,to widziałam już tylko jego zadek samochodu,efekt taki , że plastikowy taboret stracił róg nogi i musiał pójść na zwrot ....😬 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-971655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Normalnie jesteśmy GENIALNI (ale skromnością nie grzeszę 😜). Naprawiliśmy pokrywę. Ninja zasuwa jak ta lala. 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Grudnia 2024 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): Naprawiliśmy pokrywę Parę spawów, złącze GEBO i po robocie 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Grudnia 2024 15 minut temu, Muski napisał(a): Parę spawów, złącze GEBO i po robocie Dwie nowe sprężynki z długopisów i trochę wazyliny. 😄 Chyba z 20 długopisów rozkręciłam 😜. Taka drobnostka a cieszy, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Grudnia 2024 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Dwie nowe sprężynki z długopisów i trochę wazyliny. 😄 Chyba z 20 długopisów rozkręciłam 😜. Taka drobnostka a cieszy, że działa. Zapamiętałaś z jakich długopisów pasuję?😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Oczywiście że nie. 😜 Przepraszam Piotrze, bo to w tym ferworze działania było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 2 Grudnia 2024 20 godzin temu, mamuśka napisał(a): Normalnie jesteśmy GENIALNI (ale skromnością nie grzeszę 😜). Naprawiliśmy pokrywę. Ninja zasuwa jak ta lala. 😄 No to gratulacje👏,nam też się zdarzyło, że nówka wkrętarka akumulatorowa kupiona w sklepie,a w domu po jakimś czasie się okazało, że jedna z blaszek w ładowarce ułamana i trza było domowymi sposobami ratować -też się udało i o wiele bardziej cieszyło, niż gdybyśmy wywalczyli reklamację w sklepie,bo to niby uszkodzenie mechaniczne i różnie mogłoby być z uznaniem tego😬 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Jestem po pierwszym teście Ninji na farszu parówkowym, napiszę tak: bardzo dobrze miksuje,bez porównania do blendera ręcznego, próbny farsz miał 1,5 kg, podzieliłam na dwie partie,farsz przed miksowaniem temp.0-1 stopni, do tego woda z pokruszonym lodem, miksowałam 2x na puree,po pierwszym miksowaniu temp. wzrosła do 4-5 stopni,po drugim do ok/7-8 stopni więc elegancko👍. Drugą partię dla próby przepuściłam 1 raz na Chop i 2 razy Puree i temp. wzrosła do 11 stopni, więc już na granicy🤔. Według mojej oceny 2x puree jest wystarczająco,trzeba tylko bardzo uważać przy wyciąganiu farszu i noży między partiami,bo noże b.ostre,a ręce tłuste od farszu i bardzo łatwo o kuku....🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Poległam tylko znowu na jelitach baranich,bo fujara ze mnie, ponieważ myślałam, że mam lejek cienki do parówek i kabanosów,ale okazów się,że NIE !!, mój lejek ma fi zewnętrzne co najmniej 15 mm, a nie 12 i za żadne skarby nie mogłam nasunąć tej tubki z jelitem na lejek, pozostała męczarnia ręcznego nasuwania flaczka 😬 Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Balbina35 Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Farsz parówkowy,gotowe parówki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 2 Grudnia 2024 10 minut temu, Balbina35 napisał(a): Według mojej oceny 2x puree jest wystarczająco,trzeba tylko bardzo uważać przy wyciąganiu farszu i noży między partiami,bo noże b.ostre,a ręce tłuste od farszu i bardzo łatwo o kuku....🤪 Super że się podoba, też uważam że 2x pure jest okej , ja robię tak że dziele mięso i tłuszcz na kulki które razem ważą 1kg(65dkg+35dkg) i pierwszy raz puszczam samo mięso plus polowa zimnej wody/lodu i drugie raz dodaję tłuszcz i resztę wod/lodu, temp praktycznie niewiele się zmienia. Tyle że trochę zabawy z dzieleniem na te kg (więcej niż chyba 6kg nie robiłem ) Lejek do nadziewarki jest na forum ale zapomniałem u kogo razem z pilotem do jelit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 2 Grudnia 2024 I kabanosy jeszcze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Bardzo ładne paróweczki podaj skład jeśli możesz ☺️ Kabanoski zawsze pięknie wyglądają Edytowane 2 Grudnia 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): pierwszy raz puszczam samo mięso plus polowa zimnej wody/lodu i drugie raz dodaję tłuszcz i resztę wod/lodu Dokładnie tak samo zrobiłam, może z tą różnicą, że 3/4 należnej wody/lodu dodałam do chudego,a końcówkę tej wody/lodu po dorzuceniu tłustego i drugi raz purre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Grudnia 2024 8 minut temu, szrekPL napisał(a): Tyle że trochę zabawy z dzieleniem na te kg (więcej niż chyba 6kg nie robiłem ) To prawda,podziwiam,ja bym się chyba na 6 kg nie zdecydowała na raz😝,ja odważam do woreczków do mrożenia,spłaszczam i do zamrażarki na ok/1 godzinkę (oczywiście już przemielony na makówce), kontroluję i jak już lekko go po brzegach łapie mrożenie to do Ninji od razu,wtedy pół na pół woda z lodem i wtedy ta temperatura miksowania tak nie idzie do góry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Grudnia 2024 12 minut temu, szrekPL napisał(a): Bardzo ładne paróweczki podaj skład jeśli możesz ☺️ Mogę podać,ale przyznam się, że nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta, są bardzo łagodne,delikatne,ale takie nam właśnie smakują,jedyna modyfikacja to ciut więcej soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Grudnia 2024 8 minut temu, Balbina35 napisał(a): nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta Nie jest to wszak przestępstwo , zawsze możesz podać link i jesteś korekt podajesz swoje modyfikacje i super. 2 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Grudnia 2024 6 minut temu, Balbina35 napisał(a): Mogę podać,ale przyznam się, że nie jest to mój autorski przepis,tylko zaciągnięty z neta, są bardzo łagodne,delikatne,ale takie nam właśnie smakują,jedyna modyfikacja to ciut więcej soli To ja też się muszę przyznać...moje wyroby też nie są autorskie w większości, z uwielbieniem powtarzam wyczyny SIBów z tej strony za co jestem im dozgonnie wdzięczny...😂🤣 Podsumowując, jeśli chcesz się podzielić to wrzucasz jeśli nie ... ale warto podać bo czasami korekta tego co nam się wydaje za pewnik jest potrzeba 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Przepis na parówki na 1 kg mięsa: 0,7 kg szynki(takie jasne kawałki mięśni) , 0,3 kg podgardla , przyprawy na 1 kg mięsa: pieprz biały 0,7 g , pieprz czarny 0,7 g , gałka muszkatołowa 0,5 g , papryka słodka 2 g , mleko w proszku 14 g , imbir 0,2 g , sól/peklosól (50:50) 18 g , woda/lód 140 g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balbina35 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 2 Grudnia 2024 O szit, zapomniałam jeszcze 1 g cukru,ten cukier idzie razem ze solą do peklowania na co najmniej 24h, mleko w proszku i przyprawy wszystkie miksuję z chudym mięsem na pierwszy puree,a potem dodaje tłuste i drugie puree Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Teraz, Balbina35 napisał(a): zapomniałam jeszcze Następnym razem daj tego lodu z wodą 220-250g Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19821-kuter-masarski/page/5/#findComment-972607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.