Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka z brokułami

1 brokuł ( Ugotować )

5 średnich pomidorków

5 jaj ugotowanych na twardo

sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu , mały jogurt naturalny , czosnek siekany , odrobina soli i cukru

Na dużym półmisku kładę brokuły polewam sosem , na to pokrojone w ósemki pomidory i znowu sos , jaja i sos, schłodzić w lodówce . Latem jest najlepsza.

 

 

Śledziowa

5 filetów solonych

por

ser 30 dag

Śledzie pokroić w kostkę , por w piórka, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach , dodać majonez, śmietanę i pieprz, wszystko wymieszać . Odstawić aby się przegryzło. :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-53363
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 141
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sałatka z fasolki

Fasolka szparagowa, może być mrożona

Czosnek

Czerwona cebula

Oliwa z oliwek

Ser tarty typu parmezan

Sól, pieprz do smaku

 

Fasolkę gotujemy tak, żeby była aldente, lekko chrupiąca, hartujemy zimną wodą, aż będzie zimna.

Cebulę kroimy w pólplasterki

Czosnek wyciskamy przez praskę

Wszystkie skłądniki mieszamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby się przegryzło.

Smacznego :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-53878
Udostępnij na innych stronach

Kukurydziana:

 

Kukurydza z puszki

Czosnek przeciśniety przez praskę

Majonez

 

Wszystko wymieszać, doskonała jako dodatek do obiadu jak i do wędlin na zimno.

Proste i smaczne.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-53898
Udostępnij na innych stronach

Czosnek przeciśniety przez praskę

.

Na pewno jest wspaniała..uwielbiam wszystkie z czosnkiem.Niestety jest to o tyle niebezpieczne,że sałatkę taką lepiej konsumować w sobotę :grin: ,żeby został jeden dzień na stracenie "chuchu" :tongue: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-53941
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Ostatnio jadłam wspaniałą sałatkę :

 

Sałatka krabowa:

 

Składniki:

-2-3 opakowania paluszków krabowych( małe opakowania są w Lidlu po ok.3 zł)

-seler naciowy

-puszka ananasów

-mały majonez

-jogurt naturalny

-pikantny sos chili Vifon(pół buteleczki) ...

Sałatka fantastyczna ! Szalenie mi smakowała , jednak niemożliwością okazuje się kupienie w olsztyńskim Tesco paluszków krabowych nie będących "surimi".

Po przeanalizowaniu składu owego surimi (m.in. guma guam) postanowiłam kupić krewetki koktajlowe, które z czystym sercem mogę polecić. Bardzo smaczna sałatka , z pieczywem czosnkowym i wytrawnym białym Sutter Home :tongue:

 

Pozdróweczka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-57996
Udostępnij na innych stronach

Witam ,też się dołożę

Przepis na sałatke z porów

 

 

4 białe części porów

4 gotowane jajka

1 puszka kukurydzy

1 puszka anansów

3 clementynki-mandarynki

 

majonez, sól i pieprz

Drobno pokrojone pory posolic i wstawić do lodówki

pokroic ananasa, jajko i clementynki, potrzymać w lodówce a tuz przed podaniem wymieszać z majonezem , ale nie za dużo.

 

a to dorzucę jeszcze dip do szpinaku (jeżeli ktoś lubi)

 

1/2 cup oliwy z oliwek

1/4 cup octu

1/2 cup cukru

1/2 cup ketchupu

1 łyzeczka soli

1 łyżeczka sosu Worcesterhire

1 srednia, drobno pokrojona cebula

Przygotować na 24 godziny przed podaniem ,składniki wymieszać i czysty młody szpinak polać o posypać 1-nym drobno pokrojonym jajkiem i wymieszac

 

"Dip" można trzymać w lodówce przez parę tygodni

 

Smacznego

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-58136
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zrobiłem w ostatnią sobotę sałatkę z ryby, jest to prosta (może trochę pracochłonna) potrawa smakująca wszystkim.

Przepis nie jest mojego autorstwa, otrzymałem go od mojej koleżanki Sławki (pozdrawiam), ja tylko spisałem i przekazuję forumowiczom

 

 

SAŁATKA Z RYBY

 

Surowce podstawowe

· 0,5 kg filetów z ryby

· 2 – 3 cebule średniej wielkości

· około 3/4 słoika ogórków konserwowych

· 1 słoik papryki konserwowej (0,6 l)

 

Panier

· 1 szklanki mąki

· 1 jajko

· 1/2 szklanka mleka

 

Zalewa

· 1 szklanki wody

· 1 szklanki oleju

· 2 łyżki stołowe cukru

· 4 łyżki stołowe keczupu

· 2 łyżki stołowe octu

· sól

 

Proces technologiczny

 

Filety umyć przyprawić wg uznania (np.: vegeta, pieprz)

Przygotować panier mieszając wszystkie składniki, dodając łyżeczkę cukru i trochę soli (konsystencja bardzo gęstego ciasta)

Obtaczać filety w cieście (panier) smażyć na oleju, wystudzić

 

http://img7.imageshack.us/img7/2298/rybabv5.jpg

Foto1. usmażona i wystudzona ryba

 

Wystudzone ryby kroić z ukosa w paski szerokości ok. 1cm.

http://img5.imageshack.us/img5/5320/rybapaskiqt8.jpg

Foto2. Ryba pokrojona w paski

 

Paprykę i ogórki pokroić również w paski (węższe) cebulę pokroić w piórka.

http://img10.imageshack.us/img10/5161/skladnikids1.jpg

Foto3. Składniki pokrojone w paski

 

W naczyniu (np.: szklana miska itp.) układać warstwami: ryba, papryka, ogórki, cebula, ryba.... aż się skończą składniki.

http://img22.imageshack.us/img22/1884/warstwy1cg6.jpg

Foto4. Ułożone pierwsze warstwy

 

http://img24.imageshack.us/img24/6467/warstwy2ge6.jpg

Foto5. Początek kolejnej warstwy

 

http://img22.imageshack.us/img22/8797/warstykoniecmg1.jpg

Foto6. Ułożone wszystkie warstwy

 

Wszystkie składniki zalewy zagotować, zalać gorącą zalewą wcześniej ułożone warstwy i natychmiast przykryć naczynie (folią, pokrywą, itp.).

http://img7.imageshack.us/img7/9705/warstwyzakrytegb8.jpg

Foto7. Zalane zalewa i zakryte – do zaparowania

 

Po ostygnięciu (około 2 godz.) wstawić do lodówki, podawać na drugi dzień

SMACZNEGO

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-58170
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam ,

 

ponieważ na ostatnim zlocie grupy Pomorsko - Wielkopolskiej

było spore zainteresowanie sosem Anki więc podaję przepis:

 

3-4 łyżki majonezu Winiary

1 mały jogurt bałkański

3-4 ząbki czosnku ( jak ktoś lubi może dać więcej )

0,5 lub 0,75 słoika dżemu z borówek lub żurawin ( jak kto lubi )

1- 1,5 łyżeczki przyprawy curry

keczup pikantny ( mały z Włocławka )

 

Sos pasuje praktycznie do wszystkich wędlin , pieczonych , wedzonych i grilowanych mięs

a także pasztetów.

 

smacznego

 

pozdrawiam

 

jpionka

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-83505
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

No to i ja coś dodam

 

Makaron 400g

Kalafior 450g

Brokuł 450g

Pomidor 400-500g

Ogórek 300g

Kukurydza ok.300g-po odsączeniu

Koperek 10g

Czosnek 10g

Carry 4g

Majonez 400ml

sól, pieprz -do smaku

 

 

Kalafior, brokuł gotujemy(osobno) aby były lekko twardawe(w tej samej wodzie) ,następnie gotujemy makaron.pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę krajemy w kostkę 1x1cm, ogórka(bez skóry) w plasterki 1cm i dzielimy na 4-ry.

Rozcieramy czosnek i mieszamy z carry i połową majonezu.

Wszystkie składniki do miski i mieszamy.Proponuję dodawać według smaku mieszaninę czosnku, carry i majonezu aby sałatka nie miała zbyt intensywnego smaku czosnku(dodam że czosnek daje cały urok tej sałatce)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-96578
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Najlepszy urlop który spędziłem w moim młodym życiu(a już dosyć świata zwiedziłem) odbył się na Mazurach w Rekownicy :grin:

Tam właśnie zaskoczono mnie tradycyjną niemiecką sałatką, :wink:

której w niemczech nie znają. Przypadkiem odkryłem ją w www

Tradycyjna niemiecka surówka z ogórków kiszonych z miodem, jabłkiem i cebulą

http://www.dieta-po-50.pl/przykladowe-posilki/surowki/tradycyjna-niemiecka-surowka-z-ogorkow-kiszonych-z-miodem-jablkiem-i-cebula/

smacznego

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-112972
Udostępnij na innych stronach

Darino, to już ogórki kiszone nie sa dla Niemców zgnilizną? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-112973
Udostępnij na innych stronach

Nie raczej nie... ale mogę mówić tylko o moich znajomych Niemcach.

Napewno znajdą się po każdej stronie granicy ludzie, którzy nie mają swoje zdanie i paplają

jakieś przesądy bez własnej weryfikacji :wink:

Ja jestem raczej otwarty na wszystko co smakuje :lol:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-112976
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Sałatka ślonsko

swojsko szynka

 

-1kg ziemiaków gotowanych w koszulkach

-50g swojskiej szynki presowanej(nie z PKP)

-4 jajca od chłopa jak nie ma to mogą być kurze ze sklepu, gotowane na twardo

-2 ogórki kiszone

-2 blanszowane marchewki

-250g zielonego blanszowanego groszku

-50g majonezu

-20g musztardy

-pietruszka suszona

-pieprz

-sól

Wszystko siekamy drobniutko, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Przed degustacją zostawiamy w chłodnym miejscu.

Smacznego

PS

Sałatkę kojarzę z dobrymi czasami :grin:

Prywatki, zabawa itd :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-131763
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

To ja tutaj tak ' ni z gruchy, ni z pietruchy' :wink: temat odświeżę...bo nie wiem gdzie się z tym 'wepchać' :blush: Bardzo lubię różnaste sałatki , a co najlepsze, zawsze wychodzi mi coś nowego :shock: Dziś np. zrobiłam taką: potrzebne mi były 2 średnie cebule pokrojone na ćwierć plasterki grubości 2mm, posypane -1 łyżeczką cukru i soli

drobny , ugotowany makaron

oraz

dalej już jakoś poszło..

0,5 słoiczka selera

2 łyżki majonezu , łyżeczka ostrej musztardy i pieprzu ... mieszanie, dekoracja

iiii gotowe ! Smacznego!

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-145067
Udostępnij na innych stronach

Śląski szałot robi się raczej z trochę innych składników.

No mosz racjo ślydzia brakuje

:???:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-145086
Udostępnij na innych stronach

ślydzia brakuje

nie tylko

 

Ciekawą potrawą tradycyjną Śląska jest szałot śląski. Potrawę sporządza się na zimno. Zazwyczaj gotuje się ją na podstawie pokrojonych śledzików i ugotowanych ziemniaków. Do całości zwykle dodaje się jajka, ogórki kiszone, cebulkę, skwarki z boczku oraz mieszanki przypraw. Potrawa może być podawana w, na co dzień, jednak zwykle serwuje się ją w dni świąteczne.

 

Kuchnia śląska .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-145087
Udostępnij na innych stronach

Hej! Z tej strony żona Marka z Bielska, chciałam podzielić się sprawdzonym, prostym i co najważniejsze szybciutkim przepisem na sałatkę z pora. :thumbsup:

- jeden por,

-po małej puszce groszku oraz kukurydzy konserwowej,

-słoiczek selera konserwowego,

-ser żółty,potarty na tarce, ilość wg uznania,

-dwa gotowane jaja na twardo,

-majonez,przyprawy sól,pieprz.

Por wybieram taki aby miał dużo białej części,siekam w drobne krążki po czym parze wrzątkiem dwa razy, wtedy jest miękki. Łącze z pozostałymi składnikami. Można dodać również jabłko pokrojone w drobną kosteczkę. Sałatka smakuje z wędlinką,kiełbaską z wody. Życzę Smacznego Kasia :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-145347
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

 

 

Przepis bardzo stary i bardzo prosty, ale bardzo smakowity. Niestety do niskokalorycznych nie należy. Jeżeli pojawił się na forum wcześniej, to wielkie sorry…

 

Składniki:

- ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych),

- kawałek boczku (wielkość zależna o indywidualnych upodobań – ja daję ok.0, 30 kg)

- 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości, ale nie dajemy im się rozkleić i rozsypać. Odlać na sito i zostawić do wystygnięcia.

 

Boczek kroimy dość grubo i przesmażamy na patelni, dodając poszatkowaną cebulę.

 

Składniki łączymy, ale dopiero wtedy, gdy przestygną (najlepiej zostawić w spokoju, aż osiągną temp. pokojową)

 

SOS:

- 12 łyżek majonezu,

- 2 łyżki ostrej musztardy,

- 2 łyżki gęstej śmietany (osobiście wolę dodawać jogurt naturalny),

- Sok z 0,5 cytryny,

- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i dodać do wcześniej przygotowanej sałatki. Można wkroić pęczek szczypiorku – zdecydowanie poprawia smak.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-148938
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Sałatka z makaronem penne

 

Składniki :

 

Makaron penne

Słoik suszonych pomidorów

1/2 kg pikantnych kabanosów

1 paczka płatków migdałowych.

Parę listków bazyli

 

Makaron ugotować al dente, pomidory pokroić w paski,kabanosy pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na chrupko. Migdały prażyć na patelni bądź w piekarniku

Wszystkie składniki wymieszać dodać oliwę z suszonych pomidorów wymieszać i rozkoszować się smakiem :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/3/#findComment-153977
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.