radzio Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2008 Bardzo proszę Czcigodnych o podawanie w tym temacie przepisów na różnorakie surówki albo sałatki. Wiem, że daleko im do smaku wędzonek ale czasami człowiek musi zjeść coś innego. Przeszukałem chyba całe forum i stwierdzam, że postów na ich temat jest jak na lekarstwo a stanowią one (surówki, rzecz jasna :smile: ) świetny dodatek do naszych wyrobów. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2008 czy sałatki też mogą być? :wink: Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2008 Pewnie, że tak (napisaliście to wtedy, kiedy ja edytowałem post) :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2008 Surówka z sałaty lodowej sałata lodowa1 papryka słodka świeża2 pomidory średniej wielkościkukurydza konserwowa - 1 puszkafasola czerwona - 1 puszkaser fetaoliwkisos vinegretczosnek marynowany w oleju ½ słoiczka Sałatę lodową drę na kawałki byle jakie, paprykę kroję w cienkie paseczki, pomidory w kawałki (nie za małe), fasolkę czerwoną płuczę na sitku, ser feta kroje w kostkę, czosnek kroje na 3 – 4 części, mieszam wszystkie składniki w misce na końcu dodaje sos vinegret (rozrobiony w wodzie i oliwie) i już. Czasami dodaję małe cebulki konserwowe, lub zamiast oliwek kapary, nieraz ogórek, no co tam znajdę w lodówceSMACZNEGO Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Listopada 2008 Sałatka z brokułem:brokuł lekko ugotowany pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na oliwie z solą i pieprzem uprażony bez tłuszczu słonecznikmajonez Sałatka pieczarkowa:pokrojone i podsmażone pieczarki (sól i pieprz)por drobno pokrojonyogórki konserwowemajonez wszystkie składniki oczywiście w ilości wg gustu Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Listopada 2008 Ja bardzo często, nawet w ramach obiadu robię taką:Podsmażone mięsko z przyprawami ( tu dowolność mięsa i przypraw).Potem warstwami w szklanej dużej misie:Krojona kapusta pekińska,papryka,cebula w krążki,mięsko,kukurydza,groszek,pomidory.To wszystko polewam sosem majonezowo czosnkowym.Na godzinę wstawiam do lodówki.Oczywiście wszystkie składniki są zamienne i można używać w\g swojego smaku. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2008 Dziękuję bardzo za pierwsze receptury. Mam nadzieję, że temat będzie "żył", bo chyba go brakowało. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2008 Radzio,to bardzo potrzebny i trafiony temat.Wszyscy napewno robimy wiele sałatek i surówek-więc dzielmy się! :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marela Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2008 Moja ulubionaPodstawa to kalafior , czosnek i zielony koperek. 1 średni kalafior połamany na małe różyczki blanszuję, potem szybko schładzam. Dodaję do niego zmiażdżoną główkę czosnku, 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku. Pozostałe dodatki mogą być różne, rzodkiewka, zielony ogórek pokrojony w plasterki, 2-3 liście kapusty pekińskiej poszarpane na kawałki, plasterki cytryny, papryka świeża lub ze słoika z zalewy octowej. Sosy również próbowałam różne- winegret, sam majonez czy tez mieszane. Każdy musi wybrać swój smak :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2008 Mój przepis sałatkowy: seler słupki ze słoika dobrze wypłukany , szynka pokrojona w kostke,ser żółty pokrojony w kostkę ananas z puszki pokrojony w kostkę jajka ugotowane na twardo, pokrojone jak wyżej majonez (ew.trochę śmietany) ,sól ,ząbek lub dwa czosnku,sól ,pieprz cukier w/g uznania. Sałatka z pieczarek ( po latach prób i błędów) robię sałatkę właściwie czysto pieczarkową : pieczarki kroję w stosunkowo duże kawałki i smażę na patelni na oleju ale na koniec daję trochę masła, po przestygnięciu rozkładam na płasko na odpowiednim naczyniu i robię sos- pół na pół majonez z gęstą śmietaną i doprawiam solą ,czosnkiem,cukrem, pieprzem i koperkiem .Sosem polewam przed podaniem (pieczarki często podsmażam wieczorem przed imprezą). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Listopada 2008 Sałatka na szybko. Puszka fasoli, to płynne odlewamy.Puszka ananasa, rozdrobnionego, płynne wypijamy.Rozgniecine 3-6 ząbków czosnku (zależy jaki czosnek).Majonez.Wymieszać.Wykonanie to trzy minuty. Wychodzi cóś całkiem smacznego.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Listopada 2008 Surówka z rzepy 0.4 kg rzepy0.4 kg marchwi0.4 kg selerałyżeczka cukrusok z połowy cytryny4 łyżki majonezusól i pieprz do smaku Warzywa obieramy, trzemy na grubym sicie, i do miski z solą i ugniatamy i mieszamy dłonią.Odstawiamy na pół godziny, dodajemy resztę składników i gotowe. Najlepiej smakuje z kotletami z karczku w cieście i ziemniakami tłuczonymi z masłem. Jak mam to rzepę zamieniam na korpiela, wtedy 2 łyżki majonezu i dwie śmietany. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2008 Wykonanie to trzy minuty. Wychodzi cóś całkiem smacznego Dziś zrobiłem, tak do pojedzenia, bo zaintrygowało mnie połączenie ananasa i czosnku. Wiecie co... zupełnie niezłe! Dałem 4 ząbki chińskiego czosnku, bo naszego to u mnie w osiedlowych sklepikach nie da rady kupić :devil: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2008 Dałem 4 ząbki chińskiego czosnku, bo naszego to u mnie w osiedlowych sklepikach nie da rady kupić Cienko zrobiłeś sobie "zdrową" sorówkę :lol: To staraj się go używać jak najmniej, Chińczycy utrwalają swój czosnek promieniowaniem radioaktywnym, żeby się nie psuł podczas rozsyłania go po świecie. Jest to ostatni kraj który stosuje tą metodę konserwacji. Przyprawy mielone tez tak konserwują. PS Jabłka opryskują woskiem żeby nie wysychały, a „najlepszy” sposób mają na te swoje zupki w paczce, ten olejek w małym opakowaniu jest rakotwórczy a konserwowany trucizną (nie pamiętam teraz nazwy, ale odszukam) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2008 I co z tym zrobić!!! Prawdopodobnie łóżko, na którym teraz siedzę pakuje mi przez skórę jakiś syf do organizmu, piwo, które też teraz piję ma jakieś konserwanty, środowisko w którym żyć muszę truje mnie codziennie a komórka dość skutecznie podgrzewa mój mózg!! Cywilizacja niestety zabija nas pomalutku ale za to skutecznie. Nie da się tego uniknąć, nie da się !!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgadza się, ale jak mogę wybrać nienapromieniowany czosnek, to wybieram zdrowszy, a w zamian za to wypije sobie 2 razy więcej szkodliwego/zakonserwowanego piwa np. :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2008 Amen!!! A teraz czekam na nowe przepisy. Mogą być z modyfikowanej genetycznie marchwi albo ze święcących w nocy pomidorów :lol: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2008 W/g "Śląska kucharka doskonała" (nie próbowałem, ale książka fajna): Sałatka do chleba -ogórki kiszone---15dag; -jaja----------------4szt.; -kiełbasa----------10dag; -majonez-----------4-5łyżek; -sól, pieprz naturalny; Ogórki kiszone umyć, Pokroić w kosteczkę. Jaja ugotować na twardo. Kiełbasę i jaja pokroić w kostkę, połączyć z rozdrobnionym ogórkiem, dodać majonez i przyprawy do smaku. Całość wymieszać i nakładać na chleb posmarowany masłem. Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2008 To robiłam- dobre.Surówka z pory: białe części z pora drobno pokroić, posolić. Dodać starte jabłko, majonez i wymieszać. Surówka z selera naciowego: seler, trochę pora, czerwoną paprykę pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. rozmieszac sos sałatkowo-koperkowy (do kupienia w sklepie) i polać surówkę. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2008 Surówka z pory: białe części z pora drobno pokroić, posolić. Dodać starte jabłko, majonez i wymieszać. taką często robię ale jeszcze kiszony ogórek w kosteczkę jabłko też w kosteczkę duuuużo pieprzu szczypta soli i zalane gęstym jogurtem albo śmietaną albo którymś z nich z dodatkiem łyżki majonezu. Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Listopada 2008 No to i ja podam parę sposobów na "sałatki" "Sałatka z wędzonym indykiem" 2-3 zielone ogórkipieczarki marynowanewędzona pierś z indykakopermajonez sól,pieprz Ogórki pokroić w pól-plasterki /lekko posolić i odsączyć /.Pieczarki oraz pierś indyka pokroić w paseczki .Koper posiekać ,dodać majonez .Wszystkie składniki wymieszać ,doprawić do smaku pieprzem i solą. "sałatka z zupek chińskich" :wink: :tongue: 2 zupki chińskie ogórek konserwowypapryka konserwowapierś z kurczaka + przyprawa gyrosmajonez Zupki pokruszyć ,dodać 5 łyżek majonezu i odstawić na ok 2 godz. .Pierś kurczaka pokroić w kostkę ,przyprawić "gyrosem"i odstawić na 2 godz, do lodówki. Następnie mięso usmażyć i dodać pokrojone ogórka i paprykę, wymieszać wszystkie składniki Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Listopada 2008 No to jeszce coś /zanim się zrobi jajecznica / "Ziemnaczanka " 1kg ziemniaków 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 listek laurowy 1/2 szklanki gęstej śmietany sól,pieprz Obrane ziemniaki pokroic w kostkę i podsmażyć na oliwie,dodać przeciśnięty czosnek,tymianek i pokruszony listek laurowy, smażyć ok 15 min.delikatnie mieszając przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem do mięsa lub ryb polać śmietaną "Buraczki z fasolą" 4-5 buraki puszka białej fasoli 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone natka pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 jaja na twardo/fakultatywnie/ Buraczki/ ugotowane :wink: /, cebulę ,jabłko, jaja pokroić w kostkę majoneż wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Skladniki układać warstwami i polac sosem majonezowo-śmietanowym "Sałatka z boczniaka" 1/2 kg boczniaków 2-3 jaja 2 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy majonez sól,pieprz,zielenina Grzyby umyć ,obgotowac 10 min,odcedzić,pokroić w paski lub kostkę, dodac tak samo pokrojone jaja,ogórki i kukurydzę,doprawić do smaku i dodać majoneż..Sałatkę można podać w połówkach brzoskwiń z puszki /ale nie koniecznie :wink: :tongue: / Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Listopada 2008 W/g "Śląska kucharka doskonała":Sałata z ziół (stara receptura)Obierz czysto warzęchy, trybulki, portułaku, rzeżuchy wodnej, endywii i melissy, upłucz, obsącz z nich wodę, włóż na salaterkę; przyczyń posieczonego estragonu, szczypiorku, tudzież zmielonego pieprzu, a wszystkie te ingrediencje zapraw świeżą oliwą i winnym octem. Sałata ta jest bardzo zdrowa i wzbudza apetyt. Smacznego-andy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Listopada 2008 "Śląski szałot" Skład:-gotowane ziemniaki,- boczek wędzony,- ogórek kiszony,- cebula,- sól, pieprz. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, boczek pokrojony również w kostkę przesmażamy razem z cebulką. Ogórek kiszony też pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Listopada 2008 "Śląski szałot" Jadłem dobre :tongue: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/#findComment-46770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.